Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кролики для розведення


15.01.2014

У здорових тварин міцні тулуби, чисті очі, блискучий щільний ворс, вони рухливі, доб­ре вгодовані. Кроликів із незадовільною бу­довою тіла, зі стегнами, що випи­наються, витягнутою головою, провислою спиною або черевом, із кривими лапами і ніби обрубленим задом, скуйовдженим ворсом, або таким, що випадає, для розведення не використову­ють.
Кролики дуже чутливі до над­мірної вологості, забруднення повітря пилом і шкідливими газа­ми, що утворюються при розкла­данні гною. Приміщення, де їх утримують, потрібно добре провіт­рювати, регулярно очищати від гною. Підлогу в клітках треба своєчасно чистити. Стежити за чистотою годівниць і напувалок.
Щоб полегшити прибирання приміщення, можна використати особливість кроликів випорож­нюватися в якомусь одному кут­ку клітки. Під це місце підставля­ють металеві або пластмасові ванночки, в яких і збиратимуться сеча та кал.
У приміщенні, де розміщені клітки, на кожні 10-13 кв. м пло­щі підлоги повинна бути близько кв. м площі вікон. Бажано, щоб світло з вікон падало на пе­редні стінки всіх кліток. Для по­довження світлового часу взимку можна використовувати елек­тричне освітлення. Залежно від пори року та фізіологічного ста­ну кролів тривалість світлового часу повинна становити від 8 до 16 годин. У період підготовки до парування світловий час і освіт­леність треба збільшувати, а от відгодовувати кроликів краще при слабкій освітленості і корот­шому світловому часі. У таких умовах тварини спокійніші.
Приміщення, клітки та інвен­тар періодично дезінфікують. Це зручніше робити восени, ко­ли значну частину поголів'я реалізовано і залишились тільки кролики на плем'я. Крім того, клітки дезінфікують також за 10-12 днів до окролу, а також щоразу після їх звільнення від тварин. Дезінфікуючі речовини можна придбати у ветеринар­них аптеках, а при їх відсутності скористатися розчином попелу. Його одержують так: у котел наливають воду, доводять до кипіння і всипають деревний по­піл з розрахунку 3 кг на 10 л води. Кип’ятять приблизно го­дину, дають відстоятися, злива­ють розчин. Попіл, що зали­шився, можна використовувати ще тричі.