Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кудлаті свині


10.06.2011

Що то за свині з‘явилися у нас в Україні, що поросятко продають за 250 доларів? Порода - угорська мангалиця. Якщо можна, розкажіть коротенько про цих тварин.
Григорій Мамченко, Нікопольський р-н, Дніпропетровська область.

ВІДНЕДАВНА в українських свиней з’явилися незвичайні кудлаті родичі. Спільна у них хіба що назва та любов до болота. А ось відмінностей чимало. Крім м’яса, яке, до речі, не містить холестерину, і сала, кудлаті дають вовну, вони настільки витривалі, що можуть ночувати просто неба. А ще ці тварини травоїдні - з апетитом поїдають бур‘яни, корінці, листя.
Так звана мангалиця - уродженка Угорщини. Там вона у великій пошані. Щороку на її честь влаштовують свято. На базарі за таке поросятко просять 250 доларів.
Мангалиці є різних видів: ластівки, чорна, дика, червоні та білі. Дану породу бажано випасати як овець.
Після експансії турків до центральної Європи було знищено майже все поголів’я свиней. Мусульмани не вживали в їжу свинину, а тому вирощування цього виду тварин було заборонене. На початку ХІХ ст. почалося відновлення збережених у віддалених регіонах Угорщини та Сербії автентичних порід свиней - різновиду мангалиця. Порода була виведена зі старих видів угорських свиней Bakonyi і Szalontai при змішанні з породою Sumadija сербського походження і хорватських Šiška і Syrmien. Саме з цієї породи і виробляють всесвітньо відому шинку Серрано.
Угорські гості добре прижилися в Україні. Їх розведення прибуткове. Адже у свинячий родині мангалиці одразу народжується майже десяток поросят. Тварини дуже добрі до тих, хто їх годує, і здалеку впізнають господаря по голосу.
На Закарпатті сьогодні мангалиць активно розводять фермери. Цілий рік їх випасають на вигонах. До свинячого “меню”, окрім близько 100 видів рослин, входять кукурудза, ячмінь, тритикале.
Ріжуть мангалиць у 12-14 місяців, коли ті важать 120-140 кг. Їх сало і м’ясо вважається здоровішим, бо швидше перетравлюється, містить більше ненасичених кислот і вітамінів.