Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кухня для всіх від 09.12.2022


08.12.2022

Квасоля по-монастирськи
Квасолю переберіть, добре промийте й ошпарте окропом. Залийте невеликою кількістю теплої води, щоб квасоля була повністю нею покрита. Варіть квасолю до м’якості. Посоліть за смаком, додайте дрібно нарізану цибулину. Варіть близько години. Квасолю відкиньте на друшляк, зберігши відвар. Посипте страву дрібно нарізаними петрушкою і кропом. Подавайте квасолю гарячою або холодною разом із рештою відвару.
 
Капусняк з грибами
Відваріть 30 г сушених грибів. Вийміть гриби й дрібно наріжте їх. Окремо стушкуйте 300 г квашеної капусти. 2 цибулини, морквину й корінь селери нашаткуйте і спасеруйте в олії. У грибний бульйон опустіть 4 нарізані брусочками картоплини й варіть до напівготовності. Додайте тушковану капусту, гриби, пасеровані овочі й варіть до готовності. У кінці приготування додайте сіль і перець за смаком.
 
Бурячник
2 буряки очистіть, промийте й натріть на крупній тертушці. Залийте теплою кип’яченою водою, додайте шкоринку чорного хліба й поставте в тепле місце на 5-6 днів. Коли закисне - квас злийте.
2 морквини, корінь селери, 2 головки ріпчастої цибулі почистіть і дрібно наріжте. Залийте їх водою, додайте лавровий лист, чорний і духмяний перець, закип’ятіть і зваріть овочевий бульйон. Готовий бульйон процідіть і додайте буряковий квас. Заправте сіллю, цукром, лимонним соком.
 
Рагу з квасолі та грибів
Склянка квасолі білого кольору, 100 г сушених грибів, 250 г курячої печінки, сіль, перець за смаком, цибулина, 2 морквини, 3 ст. ложки олії. Для прикрашення листя м’яти, зелена цибуля, варена морква.
Квасолю замочити на 5 годин, потім варити 30 хвилин у підсоленій воді. Гриби замочити на 3 години, промити, відварити протягом 15-20 хвилин. Печінку очистити від плівок та дрібних судин. Варити 8-10 хвилин, охолодити, нарізати кубиками. Моркву очистити, натерти на тертці. Цибулю очистити, нарізати дрібно. Цибулю трохи обсмажити в 2 ст. л. олії, додати моркву, смажити 5-7 хвилин. Додати печінку, смажити все разом ще 5 хвилин. Великі гриби розрізати на 2-4 частини, менші залишити цілими. Викласти гриби разом з квасолею у сковорідку з печінкою і овочами. Влити ще столову ложку олії, тушкувати 15-20 хвилин. Готову страву викласти на тарілку, прикрасити вареною морквою, зеленою цибулею та м’ятою.