Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кухня для всіх від 19.12.2019


18.12.2019

Листковий яблучний пиріг
Для тіста: яйце,  склянка борошна, 2 ст. л. сметани, чайна ложка соди, ст. ложка розтопленого вершкового масла.
 Для начинки: 6-8 середніх твердих яблук, склянка цукру, 100 г розтопленого вершкового масла, цукрова пудра.
Змішати яйце та сметану в невеликій мисці, потім, поступово додаючи просіяне борошно, замісити вручну тісто - воно має вийти досить крутим, але еластичним. Накрити рушником і залишити на 20-30 хвилин.
З яблук видалити серцевину, нарізати тонкими часточками. Рознімну форму (діаметром 20-22 см) змазати маслом, на дно покласти папір для випічки.
Тісто розділити на 4-6 частин. На присипаній борошном робочій поверхні розкачати кожну частину тіста тонким шаром за розміром вашої форми.
Викласти на дно форми перший шар тіста, змазати розтопленим маслом. Викласти частину нарізаних яблук по всій поверхні тіста. Посипати цукром. Таким же чином викласти інші шари. Зверху має бути шар тіста, змазаний маслом. Розігріти духовку до 190°С. Випікати пиріг близько 30-40 хвилин. Скоринка зверху повинна підрум'янитися. Подавати, посипавши пудрою.
Гарбуз із сметаною
На 1 кг гарбуза - ст. ложка вершкового масла, 3 ст. ложки сметани, 2 ст. ложки цукру, ст. ложка мелених сухарів, 2 ч. ложки натертого сиру, ст. ложка борошна. Обчищений і промитий гарбуз нарізають шматочками завтовшки 1 см, солять, посипають борошном і смажать у добре розігрітому маслі до готовності. Смажений гарбуз кладуть у змащений маслом і посипаний сухарями сотейник, заливають сметаною, посипають тертим сиром, збризкують маслом і запікають у духовці. 
Кисіль із гарбуза
500 г гарбуза, 0,5 л молока, 3 ст. ложки цукру, 1,5 ст. ложки картопляного крохмалю, сіль і ванільний цукор за смаком.
Гарбуз очистити і натерти на дрібній тертці. Картопляний крохмаль розвести холодним молоком і вилити у гаряче молоко, перемішуючи, довести до кипіння. Додати за смаком ваніль, цукор, трохи солі, потертий гарбуз. Все перемішати і довести до кипіння. Розлити і дати охолонути.
Тістечко «Білочка»
Корж: 2 яйця, пів склянки цукру, 100 г чорних родзинок (пропустити через м’ясорубку), пів склянки молока, чайна ложка соди, гашеної оцтом, трохи менше  склянки борошна.
Крем: склянка жирних вершків, 0,5 банки згущеного молока, мелений фундук – за бажанням.  
Відокремити білки від жовтків. Збити білки з половиною цукру. Збити жовтки з іншим цукром. Додати молоко, родзинки, соду,  борошно і обережно ввести білки, перемішуючи знизу нагору. 
Форму застелити пергаментом. Вилити тісто. Випікати при 180°С до  утворення рум’яної поверхні (30 хв). 
Остудити і розрізати на 2 коржі.  Збити вершки, додати згущене молоко. Намазати корж кремом, присипати горіхами. Покласти другий корж. Намазати кремом, присипати горіхами. Поставити в холодильник. Нарізати тістечками.