Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 01.11.2012


01.11.2012

Баба-шарпанина з риби
На кілограм судака - склянка пшеничного борошна, 2,5 ст. ложки олії, по 1/2 кореня моркви і петрушки, 2 цибулини, по 3 горошини гіркого і запашного перцю, лавровий листок, 2 ст. ложки рибного бульйону.
Судака обчищають, промивають, видаляють кістки, нарізують кусками і варять до готовності, додаючи петрушку, моркву, лавровий лист, запашний перець, сіль і частину взятої цибулі. Борошно просіюють, пересипають в каструлю, кладуть туди злегка підсмажену на маслі цибулю, потроху доливають рибного бульйону, в якому варився судак, і замішують густе, як сметана, тісто. Зварений судак розділяють на дрібні кусочки, посипають перцем, кладуть у змащені маслом сковорідки з білого металу, заливають підготовленим тістом і перед подаванням страви на стіл ставлять в духовку запікатись.
Бабка з судака або щуки
На кілограм риби - 100 г вершкового масла, 100 г булки, склянка молока, цибулина, 5 горошин гіркого перцю, 3 яйця, по 1/2 кореня петрушки і моркви, ст. ложка пшеничного борошна, 1/2 лаврового листка, ст. ложка сухарів, кілограм картоплі.
Судака (або щуку) обчищають, промивають, видаляють кістки, здирають шкіру і розрізують м’ясо на частини. В молоці розмочують булку або пшеничний хліб. Ріпчасту цибулю обчищають, дрібно нарізують і злегка обсмажують на маслі. М’ясо судака, булку і цибулю змішують, двічі пропускають через м’ясорубку з густою решіткою, кладуть в каструлю, солять, заправляють перцем, добре розмішують і додають, безперервно помішуючи, сирі яйця і розігріте вершкове масло (по 1/2 чайної ложки на 200 г судака). Виготовлену масу викладають у змащену маслом і посипану сухарями форму або сотейник, ставлять в іншу велику посудину з киплячою водою і варять на парі 1 год. Готову бабку нарізують порціонними кусками і, подаючи на стіл, поливають підливою та посипають зеленню петрушки.
Приготування підливи. Риб'ячі кістки і голову варять, додаючи коріння петрушки і моркви, лавровий лист і гіркий перець. Готовий бульйон проціджують. Борошно злегка підсмажують, розводять рибним бульйоном, проварюють і заправляють маслом. На гарнір подають відварену картоплю.