Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 04.07.2013


03.07.2013

Окрошка, літній суп або холодник
Цю страву завжди готують із вареним м’ясом, ковбасою чи раками. Як і з українським борщем - двох однакових у жодної господині не зустрінеш. Окрошка у спекотний літній полудень - це найкраще, що можна вигадати. Освіжаюча, вітамінна та корисна страва. Її варіацій дуже багато.
Для окрошки на квасі потрібно: цибуля зелена - 300 г, «круте» яйце - 5 шт., квас - 1,5 л, айран - 1,5 л, огірок свіжий - 0,5 кг, редис - 5 шт., м’ясо або ковбаса - 0,3 кг, картопля без «мундира» - 0,3 кг, сіль, перець, зелень, сметана, майонез - за смаком. Наріжте дрібно кубиками всі овочі, яйця, м’ясо і зелень (її чим більше, тим окрошка буде насиченішою). Якщо окрошку не їсти відразу, то краще зробити заготовки в судочках. Нарізані овочі із зеленню перемішати і зберігати в окремому судку, нарізане м’ясо - в іншому, яйця - також окремо. Так усі інгредієнти будуть зберігатися довше. А тепер порційно викладіть овочі із зеленню, м’ясо та яйця в тарілку. Покладіть по ложці сметани й майонезу. Посоліть, поперчіть за смаком і залийте наполовину тарілку айраном, а наполовину - квасом.
Окрошка на кефірі робиться так само, тільки частину картоплі потрібно потовкти для густоти і додати лимон або трохи оцту. Поставте окрошку в холодильник на 15-20 хвилин, щоб вона охолола і настоялася.
Для тих, хто не любить ковбасу та не їсть м’ясо, готуємо окрошку з вареною рибою. Інгредієнти ті ж, а замість свіжого огірка - малосольний і обов’язково білий хрін. Порційно в тарілці посолити, поперчити, додати ложку сметани та залити квасом.
Для любителів холодного борщу також є рецепт. Візьміть 2 варені буряки, 2 варені картоплини, 2 огірки, 2 «крутих» яйця, по пучку редиски, кропу й щавлю, літр кефіру. Овочі наріжте кубиками, крім буряка та редиски, їх натріть на крупну тертку. Кефір можна замінити буряковим відваром, а в тарілку покласти кільце лимона.
Смачного!