Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 11.07.2013


10.07.2013

Ох, ці кабачки!
Прийшов час кабачків. Важливо, що вони майже найпершими з літніх овочів урізноманітнюють наш стіл і збагачують нас корисними речовинами такими як калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, а також органічними кислотами й білком. Більше того, речовини, які містяться в кабачках, попереджають ожиріння та блокують накопичення в організмі холестерину. А це для багатьох з нас має важливе значення!
З кабачків можна приготувати дуже багато різних і смачних страв. Їх фарширують, запікають у духовці, готують у пароварці, кладуть у салати... і не тільки.

КОТЛЕТИ З КАБАЧКІВ
1 кг кабачків, 2 яйця, 3-4 ст. л. борошна, 150-200 г сиру, пучок петрушки, пучок кропу, сіль, олія.
Очищені кабачки натріть на великій тертці, посоліть та витримайте 10-15 хвилин. Потім відіжміть сік з кабачків, додайте до них яйця, борошно, сир, нарізану зелень, посоліть і добре все перемішайте. Котлети викладайте ложкою на розігріту сковорідку і смажте.
До столу подавайте гарячими зі сметаною.

ШАШЛИЧКИ З КАБАЧКІВ І ФАРШУ
500-600 г яловичого фаршу, 1 яйце, 1 ст. л. томатної пасти, 1 цибулина, 3 зубочки часнику, 3-4 молодих кабачки, 2-3 ст. л. соєвого соусу, 150 г твердого сиру, зелень, сіль і перець - за смаком.
Фарш перекрутити через м'ясорубку разом з цибулею й часником. Посолити, поперчити, додати яйце, томатну пасту і добре перемішати. Відбити об тверду поверхню, щоб фарш став однорідним, еластичним і добре тримався на шпажці. Сформувати з м'ясного фаршу однакові кульки.
Молоді кабачки помити, нарізати кружечками, додати за смаком соєвий соус, сіль, перець і залишити трохи промаринуватися.
На попередньо вимочені дерев'яні шпажки по черзі нанизуйте порізані кабачки й фарш, розминаючи його за формою кабачків. На початку й на кінці «шампура» повинні бути кабачки. Викласти на фольгу шашлички, загорнути у формі цукерки й готувати в попередньо розігрітій до 200°С духовці близько півгодини. Потім шашлички дістати, розгорнути фольгу, посипати тертим сиром і знову відправити в духовку до готовності. Прикрасити зеленню. Подавати страву відразу, гарячою, поки вона соковита і сир не затвердів.