Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 14.03.2013


14.03.2013

В останній тиждень перед Великим постом, цього року з 11 до 17 березня, Масниця. На це свято пекли і налисники, завиванки, оладки, робили вареники. Але головна її страва - млинці. Великі, малі, гречані чи з білого борошна, начиняли їх сиром, маком, яблуками або грибами.

Млинці особливі
Інгредієнти: півлітра молока; 4 яйця; 450 – 500 г борошна; 2 ст. ложки олії; 50 г вершкового масла; чайна ложка (без гірки) солі; столова ложка цукру; дрібка меленої куркуми (порошок).
Приготування. Молоко трішки підігрійте, покладіть яйця і добре збийте вінчиком або міксером. Вершкове масло розтопіть у сковорідці і дайте охолонути до кімнатної температури, додайте олію і з’єднайте з молочною сумішшю. Покладіть сіль, цукор і ще раз збийте. Якщо будете класти порошок куркуми, то змішайте його з просіяним борошном (борошно спершу покладіть 250 г). Поступово підсипайте борошно у рідину і збивайте тісто. За густиною воно має бути як рідка сметана. Залиште тісто на півгодини. Потім наливайте ополоником на розігріту сковорідку з олією і випікайте млинці, підрум’янюючи їх з обох боків.

Млинці ажурні
Інгредієнти: кілограм борошна; літр кип’яченої води (кімнатної температури); чайна ложка солі; чайна ложка соди; 2-3 яйця; півлітра молока; стакан окропу.
Приготування. Засипте борошно у воду, помішуючи його, посоліть, додайте соду, збийте блендером або міксером, щоб вийшла однорідна маса, і розведіть її холодним молоком. Потім все добре перемішайте до отримання консистенції густої сметани.
Потім вилийте у тісто 1 стакан крутого окропу, ще раз ретельно перемішайте і дайте трохи прохолонути. Додайте сирі яйця і перемішайте. У вас вийде тісто на кшталт рідкої сметани.
Змащуйте сковорідку свинячим жиром і випікайте млинці. Коли краї млинця почнуть відставати від сковороди, переверніть його на іншу сторону. У вас вийдуть тонкі, підсмажені млинці у дірочку.