Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 27.10.2011


27.10.2011

Страви з моркви
Морква маринована по-французьки. Її використовують як окрему холодну закуску або як додаток до салатів. 1 кг моркви чистять і нарізають кружальцями завтовшки 1-1,5 см. Далі готують маринад: у каструлю вливають по 1 склянці води і білого столового вина, півсклянки - олії, додають по 1 ч. ложці цукру і солі, подрібнених кропу та петрушки, 2 лаврових листки, 3 розтертих зубки часнику, 3 горошини запашного перцю і ставлять на вогонь. Коли маринад закипить, у нього кладуть моркву. Через 5-8 хв. кружальця виймають і складають у скляну банку. Маринад проціджують, додають 1 ч. ложку гірчиці, розмішують і заливають моркву. Через 2-3 дні страва готова.
Морквяне пюре. Ви будете здивовані тим, який дивовижно смачний гарнір можна приготувати зі звичайної моркви. Для цього вам знадобиться: 3-4 середні морквини, цибулина, 1 склянка овочевого бульйону, 50 г вершкового масла, 1 ст. ложка олії, 1/2 ст. ложки цукру, 1/4 ч. л. порошку перцю червоного чілі, сіль за смаком.
Моркву наріжте невеликими скибочками, цибулю не дуже крупно. У розігріту сковороду налийте олію і розтопіть у ній вершкове масло. Покладіть нарізану моркву і цибулю в сковороду, посипте цукром, посоліть і пасеруйте близько 5 хв. Потім додайте півсклянки овочевого бульйону і тушкуйте моркву на слабкому вогні під кришкою до м’якості. В міру необхідності підливайте бульйон. Коли морква стане м’якою, покладіть вміст сковороди в блендер разом з рідиною від тушкування, зробіть пюре, приправте сіллю і перцем до смаку.
Бабка з моркви. На 1 кг моркви - 3 яйця, склянку мелених сухарів, 2 ст. ложки борошна, 1/2 склянки сметани, 3 ст. ложки вершкового масла, 1 ст. ложку цукру, сіль за смаком.
Моркву натріть на тертці, злегка підсмажте на маслі разом з меленими сухарями, додайте сметану, розтерті з цукром жовтки, 2 ст. ложки вершкового масла, борошно, сіль і все добре перемішайте. У підготовлену масу обережно додайте збиті білки, викладуть її у сотейник або чавунчик, змащений маслом, і поставте запікати у духовку на 1 год. Подавати на стіл із молочним соусом.