Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Курс на «Престиж»


14.11.2013

У США і Канаді давно і свідомо сформована суспільна значущість фермерської діяльності: ФЕРМЕР - це годувальник нації. Тому і ставлення держави і суспільства до фермера там особливо шанобливе, - розповідав нам про свої враження голова СФГ «Престиж» Леонід Каніболоцький після повернення з-за океану.

Щире бажання підняти престиж, а значить і результативність фермерської праці в Україні давно стало провідною метою діяльності його господарства, яке зовсім не випадково названо «Престиж».
Уже тринадцятий рік на пологих схилах і видолинках Дмитрівки Петропавлівського району на Дніпропетровщині він успішно і ефективно господарює, показуючи достойні показники урожайності. Тільки цього року на досить невеликій площі «Престижу» - трохи більше 2 тис. га - зібрано майже 8 тисяч тонн зернових, близько трьох тисяч тонн ріпаку і соняшнику, а в цілому - 11 тисяч тонн сільськогосподарського збіжжя! Якщо конкретизувати, озимої пшениці зібрано по 47ц/га, озимий ячмінь дав 64 ц/га, соняшник – 32, 4 ц/га, ріпак – 34 ц/га, кукурудза та сорго зернове - більше 50 ц/га.
- На деяких рослинах ріпаку цього року ми нараховували більше 500 стручків, - з гордістю оповідав про свої здобутки Леонід Каніболоцький.
Звичайно, за цими результатами стоять великі затрати, а ще виснажлива і копітка праця і керівника «Престижу», і його людей.
- Це все справа рук Володимира Сєрого, - демонстрував рівненькі рядки озимих культур. – Він класний механізатор-універсал, який уже сьомий рік працює на тракторі «Джон Дір», і тільки цього року вперше його машина мала незначний ремонт, відпрацювавши сім тисяч мотогодин.
У перевагах техніки компанії «Джон Дір» Леонід Каніболоцький переконався тоді, коли вперше купив такий трактор. На сьогодні у фермера уже три надсучасних роторних комбайни цієї марки з цілим комплексом жаток різної ширини для різних культур, два трактори, потужністю понад триста кінських сил, найновітніша сівалка для просапних культур, посівний комплекс та ряд інших знарядь, що дозволяють виконувати всі роботи максимально якісно і швидко. Всі трактори обладнані системами навігації фірми Джон Дір. Також в господарстві є самохідний оприскувач Кейс 3330 з системою Aim Command. Ця техніка придбана за власні кошти господарства і тому є предметом особливої гордості фермера і його «Престижу».
- У нас потужний машинно-тракторний парк, який дозволяє обробляти до 10 тисяч гектарів, - стверджує керівник СФГ «Престиж».
- На такій техніці може працювати людина, яка має всього два пальці на одній руці, - жартує механізатор Володимир Сєрий, наголошуючи на комфортності обладнання.
Але, між іншим, всі механізатори – і Володимир Сєрий, і Олег Базилевський, і Євген Гриценко, а також інші імеханізатори, що працюють на імпортній техніці в «Престижі», пройшли спеціальну підготовку, яка була надана компанією «Райз» - офіційним дилером компанії «Джон Дір». Кожен отримав сертифікат на право керування та обслуговування техніки «Джон Дір».
Такий фаховий підхід керівника у всьому. Дилетантства у сільському господарстві він не визнає. Так націлює і свого сина Владислава, який уже отримав дві освіти - аграрну і економічну – і уже взяв на себе обов’язки головного інженера в господарстві.

Фермер-дослідник
Поспілкувавшись з Леонідом Васильовичем всього декілька хвилин, приходиш до думки, що перед тобою не простий фермер. Настільки він ерудований у питаннях ведення агробізнесу, наскільки прогресивний у справі запровадження новітніх агротехнологій, настільки відкритий для поширення власного досвіду… Частий і активний учасник семінарів, тренінгів, він на полях власного господарства займається не просто вирощуванням різних культур – він, як справжній науковець, веде спостереження за всіма технологічними процесами, які запроваджує на різних стадіях вегетації рослин, обробки і підготовки ґрунту тощо.
- Багато читаємо, аналізуємо, експериментуємо, - розповідав Леонід Васильович, демонструючи нам три списаних за цей рік зошити – це бізнес-плани і щоденники виконаних робіт, за якими він робить узагальнення щодо впливу тих чи інших гербіцидів, засобів захисту. Фаховий аналіз проводиться і відносно сортів і гібридів тих чи інших культур. Для цього в господарстві спеціально створені демонстраційні ділянки, на яких широко представлені гібриди іноземної і української селекції: минулого року тут було висіяно 56 гібридів соняшнику і 57 гібридів кукурудзи. Саме під час такої порівняльної роботи, яку, як правило, проводять у науково-дослідних установах, Леонід Каніболоцький виявив надзвичайно вдалий за своїми технічними показниками гібрид кукурудзи української селекції Оржиця, який у нього на полях дав 60 ц/га.
- Можуть же і наші селекціонери працювати! - не приховуючи радості, підкреслював фермер-дослідник.

Серед сортового розмаїття пшениць, які сьогодні представлені на українському ринку, керівник «Престижу» перевагу надає сортам київської селекції, зокрема високорослій безостій Богдані, хоча одеська Косовиця теж порадувала господаря гарним урожаєм - 56 ц/га.
До речі, вся пшениця, вирощена в «Престижі», виключно продовольча 2-го класу. Однак поки що вона не потрапила на ринок. Фермер знає справжню ціну їй, тож не поспішає здавати за безцінь. А пшениця в господарстві - не просто зерно, а висококласний насіннєвий матеріал. Маса 1000 насінин сягає 50 грам, це добре виповнене зерно зі схожістю 97-98%, яке і наступного року можна буде сіяти.
Відстежує керівник і цінову політику в державі, зазначаючи, що на сьогодні ціни на продовольчу пшеницю мають тенденції до зростання. Зокрема на терміналі «Нібулона» зафіксовано уже 1930 гривень за тонну продовольчого зерна.
На величезному критому току господарства зберігається також 800 тонн сухої кукурудзи – фермерський труд, фермерське багатство.

На правильному шляху
А думки фермера вже про урожай майбутній. Осінь трохи позбиткувалася цьогоріч, суттєво підмочивши плани сільгоспвиробників у вересні, не давши можливості посіяти вчасно. Однак змилувалася в жовтні і подарувала теплий початок листопада. Так що до 17 жовтня у «Престижі» посіяли майже всі заплановані під озимі площі. Але роботи не припиняються. Кожен погожий осінній день тут на вагу золота. Працюють оприскувачі, знищуючи багаторічні бур’яни: осот, берізку, молочай. Вранішня роса і туман обмежують цю роботу до 5 годин на добу, і з цим треба миритися, бо ефект буде нульовий.
На інших полях «Престижу» чаклують «Джон Діри» над ґрунтом: обробляють, вносять добрива. Їх для своєї землі господар не шкодує під урожай наступного року закуплено і внесено майже 400 тонн складних добрив. Обробіток ґрунту тут теж технологічно вмотивований, перевірений досвідом.
- Надаємо перевагу глибокому безвідвальному обробітку ґрунту. При цьому добрива, внесені з осені під основний обробіток, навесні знаходяться в доступній для рослин формі і в умовах недостатнього зволоження більш ефективно використовуються, - ділиться досвідом Леонід Каніболоцький.
Проїжджаючи полями, де ніжним оксамитом зеленіє озимина, ми звернули увагу на рослинні рештки з-під кукурудзи, які стирчать поміж струнких рядків молодих сходів. Виявилося, що сухі і, здавалося б, непотрібні стирчаки взимку будуть утримувати сніг, який тут часто-густо вітрами здувається з поля в посадку, що аж ніяк не потрібно. А ще ці сухі стовбурці не дозволять рослинам задихнутися, якщо раптом утвориться після відлиги льодова кірка. Звісно, цієї науки не знайдеш у жодному посібнику, це те, що приходить з практикою на основі уважних спостережень.
Очевидно, ця спостережливість, виваженість, мудрість, а ще бажання вчитись і застосовувати найновітніші технології – це те, що дозволяє Леоніду Каніболоцькому ефективно господарювати на землі, утверджуючи престижність звання фермера.
- Леонід Каніболоцький у нас безперечний лідер, і ми намагаємося рівнятися на нього. Він будить дух змагання між фермерами, - говорить засновник СФГ «Еврика» Віктор Тарєльнік.
Напередодні Дня працівників сільського господарства Леонід Каніболоцький побажав всім хліборобам лагідної зими, багатого врожаю і стабільності законодавчої. Щоб люди, які працюють на землі, нарешті відчули себе господарями цієї землі.

Світлана ГУДЕНКО. Дніпропетровська область.

Фото. Перші снопи врожайних пшениць Богдана та Косовиця тепер прикрашають

кабінет Леоніда Каніболоцького. Сергій Сєрий – висококласний механізатор-універсал.