Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кваша - цілющий бальзам


14.10.2021

Страва з гречаного або житнього борошна з солодом, подібна до густого киселю. У давнину борошно запарювали окропом, розводили до густини рідкого тіста і ставили на ніч у тепле місце для скисання. Кисло-солодке молоде тісто готували у глечиках, уважно стежачи, щоб воно «не втекло». Влітку квашу заправляли садовими ягодами, взимку – свіжою калиною, сушеними, вареними й товченими грушами. Нинішня народна кухня ігнорує цю самобутню страву. Натомість приготувати квашу легко. Ця національна страва приємно здивує ваших рідних та друзів, що завітали в гості. Напій поліпшує травлення, сприяє кращому засвоєнню їжі. 
Візьміть літр кислого молока або кефіру, по склянці борошна – пшеничного, житнього, вівсяного, гречаного, ячмінного, 200-300 г калинового соку. Ягоди, горіхи, сухофрукти – за смаком.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
1. В емальовану ємність наливаємо один літр кислого молока або кефіру.
2. Додаємо по склянці різного борошна. Також, за бажанням, можна додати склянку вівсяних пластівців і склянку манної крупи.
3. Розводимо суміш водою кімнатної температури – так, щоб вона набула консистенції рідкої сметани. Ретельно перемішуємо і ставимо в тепле місце для бродіння.
4. Через 8-12 годин кваша починає бродити, набуває кислуватого смаку. Це ознака того, що вона готова до вживання.
До готової кваші можна додати калиновий сік, так вона набуває приємного забарвлення. Урізноманітнити смак можна свіжими ягодами по сезону, сухофруктами, горіхами.
Квашу вживають як десерт і як окрему страву. Вона смачна, поживна, а ще дуже корисна. Про неї сміливо можна сказати: «Це цілющий бальзам для нашого організму». 
Насолоджуйтесь на здоров’я!