Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Квітень


30.03.2016

Грім під час першого весняного дощу - до буйного врожаю трав.

Ранній виліт бджіл з вулика - на хорошу весну.

Дощовий квітень - до теплого сухого травня.

Дуб раніше від ясена розпуститься - на сухе літо.

Зацвіла черемшина - похолодає.

Якщо квітневий дощ починається з великих краплин, то ненадовго.

Якщо весна маловітряна, то літо буде сухе.

Пізня весна - ознака того, що влітку переважатиме холодна погода.

Навесні летить багато павутиння - літо буде спекотне.

ПОРАДИ

До часу

Зазеленіє листя на дубі - сійте горох.

Вкрився цвітом абрикос - сійте кукурудзу, осика - моркву, черемха - саджайте картоплю.

Зацвіла калина - сійте огірки, гарбузи і кабачки; розквітла горобина - висаджуйте капусту і помідори.

У теплицях збирають урожай зелених культур і відразу ж приступають до вирощування розсади для відкритого ґрунту. Пікіровку сіянців проводять зазвичай наприкінці місяця. Тоді ж можна сіяти моркву, зелені культури, редиску, горох, боби, розсаду ранньої капусти. На ділянках, де прогрівся грунт, можна починати посадку пророщених бульб картоплі. У квітні бажано посадити дерева і чагарники до початку вегетації в попередньо підготовлений ґрунт. З ягідних чагарників садять малину, калину, обліпиху, аґрус. До розпускання бруньок проводять профілактичні заходи проти шкідників і хвороб, щеплення плодових і дикорослих культур.

На розсаду

Увесь квітень можна сіяти в теплі парники насіння овочевих культур на розсаду, щоб пізніше висадити у відкритий ґрунт. Це можуть бути томати, ранні сорти білокачанної і цвітної капусти, кольрабі, цибуля-чорнушка солодких сортів.

Така вимога

Якщо ви вирішили виростити редиску, доведеться враховувати її «слабкості». Головна з них – у неї слаборозвинена коренева система. У зв’язку з цим необхідно стежити за вологістю ґрунту, особливо при формуванні коренеплодів. Поливати редиску треба через два-три дні, а в суху спекотну погоду – кожен день, з розрахунку 5-8 л води на квадратний метр.

Внесемо вапно

Якщо ґрунт на ділянці кислий, а на ньому треба посадити культури, яким така кислотність не до вподоби, можна внести гашене вапно – не більше чверті від необхідної кількості. Робити це треба за два тижні до посіву або посадки. Іншу частку вапна потрібно буде внести восени.

Підживлюємо

На початку вегетації бажано підживити сечовиною (5-6 г на квадратний метр) щавель і цибулю-батун. Поряд з цим добривом, закладають в ґрунт і перегній. Ним же мульчують грядку навколо рослин.

Час настав

У першій половині квітня, як тільки прогріється ґрунт, можна сіяти моркву, петрушку, скорцонеру, пастернак, ріпу, ранній буряк на пучки, а також річну редьку, горох, боби, соняшники. Прийшов час і для зеленних: кропу, кінзи, різних салатів, листової гірчиці.

Якщо грядки готові, можна посіяти насіння пекінської капусти, редиски.

Захищаємо аґрус

Весняна обробка не зашкодить кущам аґрусу, особливо ураженим борошнистою росою. Відразу після цвітіння їх слід обприскати розчином харчової соди (50 г соди і 50 г господарського мила на відро води) або настоєм коров’яку (частина гною, три частини води, витримати три доби, після чого розбавити трьома частинами води і процідити).

А потім цю обробку треба повторити ще два-три рази з інтервалом в тиждень-півтора.

Будуть раніше

Сіючи огірки в плівкову теплицю, знайдіть там місце і для пари-трійки кущиків довгих китайських огірків. Вони невибагливі і плодоносять з весни до самої осені – встигайте тільки вчасно зривати зеленці.

Стануть гірчити

Не варто садити моркву біля яблуні, а дині по сусідству з огірками – всі плоди стануть гірчити. Дині краще ростити поряд з редискою, а моркву упереміж з цибулею або часником.

Хрестоцвіті блішки

Ці комахи пошкоджують молоді листочки редиски, салату, шпинату, буряка, капусти. Щоб захистити рослини від хрестоцвітих блішок, слід, по-перше, вчасно прополювати грядки від бур’яну – на ній шкідник розмножується і харчується. А по-друге, треба посипати молоді листочки золою або сумішшю золи і подрібненого тютюну (1: 1). Така обробка проводиться двічі.

Полити вчасно

Овочі у відкритому ґрунті краще поливати в другій половині дня, щоб уникнути зайвої втрати вологи при випаровуванні.

У плівкових і засклених теплицях полив слід проводити в ранкові години і уникати поливу у вечірній час, щоб не створювати надмірної вологості і утворення крапель води вночі на рослинах, що особливо небезпечно для культур при низьких нічних температурах.