Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Квітковий пилок і перга


28.04.2011

ПРО квітковий пилок (бджолиний хліб, обніжжя бджолине) є багато інформації. Багато лікарів рекомендують його при тих чи інших хворобах. Тому й попит на нього дуже великий. 
Кожна квітка має пилок – чоловічі статеві клітини вищих рослин. З незапам‘ятних часів бджоли дивують нас своєю мудрістю у виборі найцінніших речовин, що входять до складу нектару та пилку. Бджілки летять до пилку, як до джерела свого життя. Людина, спостерігаючи за життям природи, навчилася використовувати її методи для власного оздоровлення. Бджоли збирають пилок тільки в лікарських рослин і медодаїв.
Квітковий пилок - важливий продукт бджільництва, в якому міститься цілий «букет» необхідних для людини вітамінів, амінокислот та мікроелементів. У пилку виявлено 50 біологічно активних речовин, які благотворно впливають на організм людини при порушенні його функцій, та 240 речовин, необхідних для нормального протікання біохімічних процесів в організмі та для забезпечення його життєдіяльності.
Білки пилку складаються з альбумінів, глобулінів і пептонів. Вони перебувають у пилку в зв‘язаному або вільному стані разом з вуглеводами та пігментами. Багато амінокислот входить до складу пилку, але найбільша частина припадає на аспарагінову та глутамінову. Інший важливий компонент – вуглеводи. У пилку виявлено глюкозу, фруктозу, сахарозу, арабінозу, галактозу, декстрини, крохмаль, целюлозу, лактозу.
Із жирів у пилку найбільше пальмітинової, ліноленової, лінолевої та олеїнової кислот.
Пилок особливо багатий на вітаміни. За вмістом вітамінів В1, В2, Е він цінніший за плоди.
Склад мінеральних речовин у пилку коливається. Найбільше в ньому калію, кальцію, фосфору, магнію. У зернах пилку знайдено біологічно активні речовини, що мають естрогенну дію.
Антибактеріальні властивості пилку доведено щодо 27 штамів мікроорганізмів. У зв‘язку з цим пилок ефективний регулятор функції шлунково-кишкового тракту у хворих із закрепами або хронічними проносами, а також при кишкових ензимопатіях. Добрі результати дає використання пилку в комплексному лікуванні виразкової хвороби шлунка. Навіть кровотечі припиняються вже на 2-4-ий день від початку лікування.
Пилок є активним біологічним стимулятором при лікування літніх людей. Під час 30-денного курсу лікування хворі набирають вагу та відновлюють фізичні сили. Пилок позитивно впливає на жировий обмін у хворих на атеросклероз.
При хронічному простатиті, доброякісній гіпертрофії простати краще комбінувати вживання пилку з фізіо- та хіміотерапією. Тривалість лікування від 3 до 12 місяців.
Пилок може бути використаний у психіатрії. Поєднуючи його з антидепресантами, можна зменшити дози медикаментів та скоротити термін лікування. Найбільш ефективним виявилося використання пилку при «синдромі утримання» у хронічних алкоголіків.
При загостренні хронічного гепатиту покращення настає при щоденному вживанні 30 г свіжого пилку протягом 3-6 місяців.
Відзначено суттєве покращення стану в онкохворих від вживання апікомплексу, який містить пилок, прополіс та маточне молочко.
Рекомендується використовувати пилок для стимуляції еритро- та лейкопоезу при анеміях та лейкопеніях різного походження. Антианемічний ефект пилку перевищує комплексний прийом препаратів заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12.
Особливо цінний пилок для реабілітації після різних хвороб.
Доведена адаптогенна дія пилку, тому його можна вживати як профілактичний засіб жителям забруднених регіонів, при виконанні важкої фізичної роботи та спортсменам.
Пилок ефективний у косметичних препаратах для всіх типів шкіри. 1 ч. ложку пилку, розчиненого в склянці води, добре використовувати для миття волосся, яке стає блискучим та шовковистим, позбавляється лупи.
Побічні реакції або алергічні явища навіть від використання великих доз пилку (більше 50 г на добу) невідомі.
Найчастіше пилок вживають по 1 ч. ложці в чистому вигляді або в суміші з медом (1:1) вранці та ввечері за 15-20 хв. до їди. Дітям до 12 років – 1/2 ч. ложки.
При цукровому діабеті - половину ч. ложки пилку тричі на день за 15-20 хв. до їди. Через 20 хв. вживають 100 мл настою з кульбаби (коріння) – 35 г, чорниці звичайної (листя) – 35 г, кропиви дводомної (листя) – 30 г. 2-3 ст. ложки суміші трав запарюють у термосі 0,5 л окропу, настоюють 2-3 години.
У процесі формування обніжжя бджоли додають до пилку нектар та збагачують його ферментами слинних залоз. Потім складають його у комірки стільників за допомогою шпорок. Інші бджілки розминають і ущільнюють обніжжя, збагачують його виділенням слинних залоз. Комірку заповнюють на 2-3 висоти. Заливають її зрілим медом і запечатують восковою кришечкою. У комірці з обніжжя – своєрідній «силосній башті» відбуваються складні хімічні та біологічні процеси, зокрема ферментація, молочнокисле бродіння, у результаті чого нагромаджується молочна кислота, яка є відмінним консервантом. Квіткове обніжжя перетворюється у пергу. Перга має такі самі властивості, яке і пилок, але її ефективність вдвічі більша. Її використовують у медичній практиці для профілактики інфекційних захворювань по 2 г на день для дорослих та 0,5 г для дітей, при лікуванні багатьох захворювань, у тому числі серцевої недостатності, гіпер- та гіпотонії, післяінсультних станів, атеросклерозі, простатиті, гепатитах, виразці шлунка, дисбактеріозі, порушеннях потенції та ін.
Пилок і пергу приймають натщесерце. І тільки при підвищеній кислотності – після їди. При цьому їх слід розсмоктувати в роті якомога довше і нічим не запивати протягом 20 хв.
Науковці пропонують час від часу, особливо навесні, «підгодовувати» свій організм адаптогенами, які підвищують імунітет. Все це є у квітковому пилку і перзі – унікальному подарунку матінки-природи і божої комахи – бджілки. Бережіть природу і бджіл. Свого часу Ванга застерігала: «Поки живі бджілки – живе і людство».

Андрій ДРОФА,
лікар ветеринарної медицини, пасічник, пенсіонер.