Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Квіти на честь богині Іриди


25.06.2020

Хто ж з нас не любить квіти? Ось я не уявляю свій двір без них. Клумби і кожен куточок заповнений квітами. Росте у мене багато різних квітів: від тюльпанів до королівських троянд. Але вже багато років найулюбленішими залишаються іриси. 
Світ ірисів настільки великий і різноманітний, що, вперше зіткнувшись з цією дивовижною рослиною, я спочатку був шокований і лише потім усвідомив наскільки вони прекрасні. Виявляється не так просто розповісти про іриси. Адже в роду ірисових налічується понад 170 видів, які мають понад 800 різних форм і відтінків. А сортів – десятки тисяч. 
 Найпоширеніші і найбільш популярні - це бородаті іриси. Цієї легендарної квітки зібрав більше 300 сортів вітчизняної та зарубіжної селекції. Називаються вони так тому, що на кожній зовнішній пелюстці посередині розташована борідка густих волосків, яка може бути пофарбована в тон квітки або ж бути контрастною по відношенню до нього. Їх квітки розташовані дивним чином. Точніше частки оцвітини розгорнуті таким чином, що будь-яка їх частина завжди видна. 
Квітці ірис дав назву знаменитий лікар Гіппократ. Він назвав рослину на честь давньогрецької богині Іриди, що проголошує людям волю олімпійських богів. Богиня Ірида сходила по веселці на землю в блискучому одязі з крапель роси. Хто вирощує іриси, помітив, що вранці тільки-но розкрившись, квітки переливаються і блищать від роси. 
Бородаті іриси – багаторічна трав’яниста рослина з розгалуженим вузлуватим кореневищем, розташованим горизонтально практично на поверхні ґрунту, і відходять від нього великим шнуровидним корінням. Листя ірисів мечоподібні, зібрані у віялоподібні пучки (тому посадочні дольки також називають «віялами» або «лопатками»). Іриси - одні з небагатьох квітів, які з легкістю переносять літню посуху і зимові морози. Квітки ірисів здатні цвісти і на сонці, і в тіні. 
За забарвленням іриси поділяються на однотонні, двотонні, двоколірні, плікаті (облямовані) і переливчасті. Також квітки можуть бути гладкими, мати защипи і «мережива», а деякі сорти на борідках мають «ріжки». Практично всі сорти мають сильний і приємний аромат. Під час цвітіння люди, що проходять повз мій двір, зупиняються і розглядають, звідки ж йде привабливий запах. Ось тому в околицях Флоренції досі вирощують великі плантації ірисів, призначених для виробництва найбільш вишуканої і дорогої парфумерії. 
 Як я вже говорив, на моїй ділянці росте більше 300 сортів. 
Сьогодні хочу розповісти вам і порадити кілька цікавих сортів.
 Почну з дуже красивої новинки. Сорт СОФІЯ має чисто білі стандарти (верхні частки квітки) і пастельні лимонно-жовті фоли (нижні частки квітки) з чіткою білою облямівкою. Висота рослини до 90 см. Це новий сорт і його на Україні  мало у кого зустрінеш. 
 У сорту ЕБАУТ ТАУН стандарти – сріблясто-лілово-бузкові. Фоли – червоно-фіолетові з бузковим відтінком. Борідка – мандаринова. Гофрований. Його квіти сяють на сонці. Цвітіння триває дуже довго, аромат стоїть на весь двір.
 Мій улюбленець ДАСКІ ЧЕЛЛЕНДЖЕР вважається одним з кращих темних ірисів. Величезний винно-пурпурний, шовковистий з майже чорними фалами квітка має квітконіс з потрійними бутонами. Цвіте дуже довго і красиво.
Чарівний ФІНАЛІСТ підкорив серце ніжними кремовими стандартами з ліловим і жовтим відблиском. А вишукано сливово-рубінові фоли, з рожево-ліловим краєм заворожують своєю красою.
Яскраві, великі і красиві квіти у сорту ШАМПАНЬ УОЛС радують око абрикосово-жовтими стандартами та кремово-білими з абрикосово-жовтою облямівкою фолами. Борідка – помаранчева. Він в моїй колекції з перших днів. Щорічно радує своєю красою і п’янким ароматом.
Красень СЛОВАК ПРИНЦ прикрасить ваш квітник Білими стандартами зі світлим орхідейно лавандовими листками і вузькою золотистою облямівкою. Виноградно-пурпурові фоли з фіолетовим напиленням і білими прожилками від плечей надають йому неземної краси. Унікальне забарвлення! Дуже стійкий, рясноквітнучий, гарно розмножується.
 ЧЕЙЗІНГ РЕЙНБОУЗ має незліченні хвилі гофрування, які виходять з-під контролю на цьому винятковому кольорі. Рожево-карамельні штандарти і найширші орхідейно-фіолетові фали з помаранчевими борідками. 
 КЕЙЛЕТ – антично-кремовий з позолоченим краєм і зеленими прожилками на фолах. Солодкий аромат стоїть протягом всього цвітіння, яке триває кілька тижнів. Високий, великий, величавий! 
Один з найбільших і найкрасивіших сорт ДИНАМІТ має середній термін цвітіння. Квітка висока, висота квітконосу до 110 сантиметрів. Бутон діаметром від 10 сантиметрів, забарвлення гранатово-червоне, аромат легкий, невимушений, пелюстки гофровані. Унікальність гібридного сорту в тому, що ірис змінює забарвлення у вечірньому кольорі. Морозостійкий. 
Хочу також відзначити сорти Джайсіті, Кроунд Хедз, Інфініті, Едіт Волфорд, Лілі Май Лав, Інгліш Шарм, Директ Флайм, Хай Ролер, Хай Клас, Вище Іл Вулкано, Хук, Селебрейшн Сонг, Нью Ліф, Сива-Сива, Анаконда Лав, Клір Морнінг Скай, Креш Курс.
Про агротехніку довго  розповідати не буду. Про це вже багато разів писав і я, і мої колеги. Найважливіше - іриси ростуть на будь-яких ґрунтах. Садити і пересаджувати іриси можна з весни до жовтня. Але найкращий час для посадки - це період спокою, який настає після завершення цвітіння. При пересадці ірисів проводжу розподіл кореневища на лопатки. Листя і коріння до 8-10 см від кореневища укорочую.  Ірис саджу так, щоб листя було з північного боку, верхівки лопаток – на 1/3 над поверхнею землі, а корінці – спрямовані вниз і розправлені. Багато хто робить помилку – глибоко саджають, це неправильно.  Відстані між лопатками при посадці залежить від сорту ірисів і призначення посадки. Наприклад, для високих ірисів – 40-50 см, а в міжряддях – 50 см. Більш близька посадка дозволить швидко створити клумбу, але в подальшому їх доведеться часто проріджувати. Ірис дуже посухостійкий, може обходитися довгий час без поливу.
Давайте вирощувати квіти і радіти життю. Посадіть собі кілька кущиків, і вони обов’язково принесуть вам щастя. А я з радістю поділюся з вами посадковим матеріалом. Телефонуйте або пишіть на мою адресу і не забувайте вкласти конверт для відповіді.Бажаю всім миру, добра і Божого благословіння! 
Анатолій ШАПОВАЛ,
вул. Петровського,  будинок 9, с. Мишурин Ріг, Верхньодніпровський р-н, Дніпропетровська обл. 51610.
ТЕЛЕФОН (066) 009 24 18.