Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Лідер з рейдерства надр у народу


29.07.2021

За даними Офісу генпрокурора, у 2020 році на  території Дніпропетровської області було 37 незаконних піщаних кар’єрів, з яких 11 вдалося закрити. Проте Січеславщина – єдина з областей України, з якої Держекоінспекція України не зібрала даних про кількість незаконно добутого піску і загальну суму завданих державі збитків. Тому лаври «чемпіона» нелегального бізнесу поки що утримує Харківщина, із 20,7 тис. тонн вкраденого піску і 612,3 млн. гривень заподіяних збитків.

 
За висновком розслідувачів ГО «Стоп корупції», які моніторять ситуацію на «Великому будівництві», масштаби незаконного видобутку піску вражають. А найбільшим незаконним піщаним кар’єром України вже став новий кар’єр у Китайгородській ОТГ. 
За допомогою спецтехніки ТОВ «Автомагістраль-Південь» із 9 квітня до сьогодні вивозять з нього щодня до сотні вантажних 40-тонних  «Фордів» піску! 
Із ростом темпів видобутку піску в урочищі Свиняче Китайгорода збільшуються шанси у жителів громади залишитися не лише без частини надр, а і без підземних вод. Їх у незаконному кар’єрі двома потужними мотопомпами закачують у водовози і заливають у полотно автотраси Н–31 для усадки піску. Проте начальник відділення поліції № 11 (Царичанське) Євген Манзюк запевняє обурених місцевих жителів: його підлеглі не мають повноважень припинити незаконний видобуток надр і забір води, що проводиться без спецдозволів, громадських слухань і рішень місцевої та обласних рад! Позаяк катма вказівки процесуального керівника справи – Слобожанської окружної прокуратури – звернутися до суду. А її керівник Олег Катеба на зібрані 454 підписи жителів Китайгорода з вимогою припинити незаконні роботи в Свинячому повідомив:
– За результатами вивчення матеріалів даного кримінального провадження слідчому відділу ВП № 11 надані письмові вказівки щодо проведення слідчих (процесуальних) дій з метою документування вчинення злочину.  
Як з’ясувалося, за цими вказівками призначена… «експертиза з питань землеустрою та еколого-ґрунтознавчих досліджень», яку виконує НДІ судових експертиз міста Дніпра. Тобто все схоже на звичайне затягування часу. Чому правоохоронці у цій найбільшій в Україні «схемі» крадіжки піску і води перетворилися на звичайних статистів, що вже 8 місяців ведуть хронологію вчинення злочину, але не припиняють його? 
Про незаконний піщаний «бізнес» добре знають і депутати обласної та Верховної Рад від округу, в ОДА і Офісі президента, але дієво не реагують. Відтак жителі Китайгорода з третьої ночі вже не сплять – щодня зі Свинячого через глибокі дорожні вибоїни Козівки, Борця, центру села і Забрідок розпочинається гучний рух і несамовитий гуркіт ваговозів з піском та без нього…
Постійна комісія з питань бюджету та екології (голова Сергій Цегельник) провела 12 липня засідання, де розглянула плюндрування довкілля і крадіжку надр в урочищі Свиняче. Комісія рекомендувала черговій сесії Китайгородської сільської ради розглянути це питання і ухвалити проєкт рішення: «Про визнання незаконними добування піску і води на 23 земельних ділянках Алмазова Д. А. в урочищі Свиняче та звернення до Слобожанської окружної прокуратури»:
– Відповідно до статей 2, 25, 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 2, 7, 8, 9, 13 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», листа Новомосковської місцевої прокуратури від 1 грудня 2021 р., листа Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області від 16 грудня 2020 р., Акту обстеження урочища Свиняче та під’їздів до нього постійної комісією Китайгородської сільської ради 10 квітня 2021 р., листа Слобожанської окружної прокуратури від 24 травня 2021 року, Протоколу № 4 засідання постійної комісії Китайгородської сільської ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, перспективного планування та екології 12 липня 2021 р. та погодженням із нею, з метою запобігання масштабної протиправної діяльності у вигляді незаконного добування надр і води в урочищі Свиняче Китайгородська сільська рада вирішила:
1) визнати незаконними та такими, що загрожують екологічною катастрофою жителям Китайгорода, Рудьки, Цибульківки та сусідніх сіл – через значне зниження рівня ґрунтових вод – масштабні земляні роботи та видобуток піску в урочищі Свиняче, забір води з виритого котлована, які постійно проводить Д. Алмазов без дозвільних документів (Дмитро Алмазов у 2019 очолював «Автомагістраль-схід».Торік у червні він залишив посаду);
2) звернутися до Слобожанської окружної прокуратури, яка здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 12020045600000100, із клопотанням вчинити певні дії, а саме: 
а) направити клопотання до суду про арешт спецтехніки, яка здійснює незаконне видобування та перевезення піску і води в урочищі Свиняче Царичанського району; 
б) направити клопотання до суду про арешт земельних ділянок кримінального провадження, аби обсяг незаконно видобутого піску і води не збільшувався, а пошкоджена земельна ділянка не стала предметом іпотеки, відчуження, передачі іншим особам у користування тощо.  
Cесія це питання обговорила. Та після тривалих, доволі емоційних дискусій, за пропозицією сільського голови Сергія Турського 13 голосами «за» проти трьох «проти», ухвалила рішення… перенести розгляд ситуації на наступну сесію. Ухвалили запросити на неї правоохоронців, аби пояснили, як зауважив один із депутатів кількох каденцій, «чому в Україні закон досі не один для всіх»?
А ось заяву Сергія Цегельника про складення ним депутатських повноважень, написану переважно під впливом того, що більшість сільських обранців ігнорує рішення очолюваної ним бюджетної і екологічної комісії та вимоги виборців, депутати задовольнили. До того ж задовольнили заочно, навіть не заслухавши заявника!  А вимоги виборців, оформлені заявою про створення комісії для огляду стану будівель по вулицях Китайгородській і Заводській, що вже мають тріщини від руху дорожньої техніки, на тій сесії не розглянули.
У Китайгороді подейкують, що  дніпровська та київська влади «не бачать» масштабних крадіжок води та піску, перекваліфікованих правоохоронцями з квітня за ч. 4 ст. 240 ККУ «Порушення правил охорони та використання надр», через те, що це дасть змогу зафіксувати їхній незаконний кар’єр як найбільший у Європі...
А ви як думаєте?
Григорій ДАВИДЕНКО, 
депутат Китайгородської сільської ради.
Дніпропетровська область.