Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Лечо


23.09.2020

Виконуємо прохання багатьох наших читачів -  друкуємо оригінальні рецепти лечо. Ці заготівлі, сподіваємося, стануть у нагоді взимку, коли обмаль вітамінів.
Отож, заготовляйте припаси та смакуйте на здоров’я! Поділіться цими рецептами зі своїми родичами.
Лечо по-козацьки
6 кг помідорів, 5 кг зеленого болгарського перцю, 500 г моркви, головка часнику, 2-3 ст. ложки солі, 75 мл 9% оцту, 200 г цукру, 125 мл  олії, стручок пекучого червоного перцю, зелень петрушки і селери - за смаком.
Приготування: помідори та моркву пропустити через м’ясорубку, часник, зелень і гіркий перець дрібно нарізати, все перемішати і поставити на вогонь. Зменшити після закипання, варити 15 хвилин. Викласти в суміш болгарський перець, нарізаний скибочками, дати закипіти і варити 45 хвилин. За 15 хвилин до закінчення варіння влити оцет. Розкласти гарячим по стерилізованих банках, закатати і накрити на добу до охолодження.
 
Лечо по-дніпровськи
5 кг червоного солодкого перцю, 3 л томатного соку, 1 кг моркви, 2 стручки гіркого перцю, скл. цукру, 100-150 г 9% оцту, 200 г олії, 3,5 ст. ложки солі, 100-150 г часнику, зелені петрушки і кропу.
Приготування: перець нарізати уздовж на 4 частини, моркву натерти на крупній тертці, гіркий перець дрібно нарізати. Все, крім часнику і зелені, укласти шарами в каструлю, залити томатним соком, варити 20 хвилин з моменту закипання. Потім покласти подрібнений часник і варити ще 10 хвилин. Незадовго до закінчення варіння покласти подрібнену зелень. Розкласти по стерилізованих банках, закатати.
 
Лечо з квасолею
200 г квасолі, 200 г цибулі, 200 г моркви, 200 г перцю, 600 г помідорів, 3 ч. ложки солі, 3 ст. ложки цукру,  ч. л. оцтової есенції, 0,5 склянки рафінованої соняшникової олії.
Приготування: замочити на ніч квасолю, відварити до готовності. Овочі помити, очистити. Все крупно порізати: цибулю кубиками, моркву соломкою, перець широкими полукільцями. Помідори подрібнити у блендері або м’ясорубці. Смажити овочі на олії протягом 15 хвилин, помішуючи. У каструлю налити сік помідорів, покласти обсмажені овочі, квасолю і тушкувати до м’якості овочів, хвилин 30. У кінці приготування додати цукор, сіль, оцет. Перемішати. Розкласти гарячих по чистих банках. Закрити кришками і під ковдру, до повного остигання. Із такої кількості інгредієнтів виходить 1,5 літра лечо.
 
Лечо по-болгарськи 
1 кг солодкого перцю, 1 кг томатного пюре, 2 ст. л. цукру, ст. ложка солі.
Приготування: різнобарвний перець нарізати на широкі смужки або на квадратики. Пюре зі свіжих помідорів (пропущених через м’ясорубку або подрібненого в блендері) уварити в 2-3 рази. Додати сіль, цукор, нарізаний перець і варити 20-30 хвилин, помішуючи. Закатати у стерилізовані банки. 
 
Домашнє лечо
50 солодких перчин (червоних або жовтих), 2 стручки гіркого перцю, 1 кг цибулі,  пів кілограма моркви, зелень петрушки і кропу, склянка яблучного оцту.
Приготування: солодкий перець нарізати нетовстими скибочками, таким же чином подрібнити цибулю, моркву нарізати соломкою і трохи підсмажити. Все це перемішати, додати склянку оцту, склянку цукру і 2 ст. ложки солі. Варити суміш 10 хвилин, потім додати нарізаний гіркий перець і ще 5 хвилин проварити. Гарячим домашнє лечо розкласти в стерильні банки. Закатати кришками. Перевернути          
 
Лечо без оцту
2 кг перцю, 3 кг помідорів або 2 л томатного соку, 2 великі морквини, 2 ст. л. солі, 3 ст. ложки цукру, 10 гвоздичок, 2-3 стручки гіркого перцю, 300 г часнику, 10 горошин запашного перцю.
Приготування: помідори зі знятою шкіркою пропустити через сито або подрібнити блендером. Перець нарізати смужками. Моркву натерти на крупній тертці. Все перемішати, додати сіль, цукор, спеції, поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити після закипання 5-10 хвилин. Розкласти гарячим по стерилізованих банках, прикрити кришками і стерилізувати: літрові банки - 10 хвилин, 3-літрові - 20 хвилин. Закатати.
 
Лечо гостре
3 кг солодкого перцю, 3 кг цибулі, 4 кг помідорів, ст. ложка паприки, сіль, гострий червоний перець - за смаком, оливкова олія для смаження.
Приготування: цибулю нарізати кільцями, перець - широкими смужками. З томатів зняти шкірку і нарізати скибочками. Цибулю пасерувати на оливковій олії до прозорості, зняти з вогню і додати паприку і  ст. ложку води. Поставити на вогонь, проварити 5 хвилин, додати перець, зменшити вогонь до середнього і тушкувати 10 хвилин. 
Додати помідори і тушкувати, помішуючи, на середньому вогні 5-10 хвилин. Зменшити вогонь до мінімуму, посолити, додати гострого перцю і тушкувати під кришкою ще 10 хвилин. Розкласти по банках, закатати.
 
Лечо з кабачків
2 кг кабачків, 1 кг солодкого перцю, 400 г томатної пасти,  склянка води, 150 г цукру, 300 г олії, ст. ложка солі, пів ч. ложки меленого червоного перцю, 70 г 9% оцту. 
Приготування: змішати томатну пасту, воду і спеції, поставити на вогонь і довести до кипіння. В киплячий маринад покласти нарізані кабачки і перець, варити 30 хвилин. За 10 хвилин до закінчення варіння влити оцет. Закатати і обгорнути до охолодження.
 
Лечо з перезрілих огірків
5 кг огірків, 2,5 кг помідорів, 1 кг солодкого перцю, 200 г цукру, 200 г 6% оцту, 300 г олії, 3 ст. ложки солі, головка часнику. 
Приготування: помідори і перець подрібнити в блендері, перелити в каструлю, додати цукор, сіль, оцет, олію і поставити на 15 хвилин на малий вогонь. Огірки очистити від шкірки, якщо вона надто жорстка, нарізати кружечками, викласти в каструлю. Варити 10 хвилин, додати подрібнений часник, розмішати. Розкласти по стерилізованих банках, закатати.
 
Лечо по-краснодарськи
5 кг червоного солодкого перцю, 3 л томатного соку, 1 кг моркви, 1-2 стручки гіркого перцю, 1 скл. цукру, 100-150 г 9% оцту, 200 г рослинної олії, 3,5 ст. л. солі, 100-150 г часнику, зелень петрушки і кропу.
Приготування: перець нарізати уздовж на 4 частини, моркву натерти на крупній тертці, гіркий перець дрібно нарізати. Все, крім часнику і зелені, укласти шарами в каструлю, залити томатним соком, варити 20 хвилин з моменту закипання. Потім покласти подрібнений часник і варити ще 10 хвилин. Незадовго до закінчення варіння покласти подрібнену зелень. Розкласти по стерилізованих банках, закатати.
Підготувала Марічка МАЇВСЬКА.
 
ГОТУЄМО ТОМАТНУ ПАСТУ
ПОСУДИНУ з підготовленим томатним соком ставимо на вогонь. Готуємо зарані ще дві каструлі. На одну з них кладемо друшляк. Коли сік нагріється і вся гуща підніметься догори, а поверхня соку почне надуватись і тріскатись, вогонь треба зменшити. Далі маленьким ківшиком або кухликом гущу збираємо з поверхні соку й виливаємо у каструлю з друшляком. Наповнивши друшляк, треба добре перемішати його вміст, аби якнайшвидше стекла рідина, зачерпнута разом з гущею. Потім гущу з друшляка переливаємо в другу з підготовлених каструль, а в друшляк знову збираємо гущу. Сік у каструлі при цьому не повинен кипіти. Зібрану гущу потім кип’ятимо 20-30 хвилин. Одержану в такий спосіб томатну пасту розфасовуємо у банки і герметичне закупорюємо.