Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ліки із проса


26.02.2016

Зерна проса (пшоно) містять багато калію, магнію, вітаміни групи В. Пшоно виконує сечогінну й потогінну дію та використовується при лікуванні водянки. Воно сприяє зміцненню зламаних і ушкоджених кісток і з’єднанню м’яких тканин, а також загоєнню ран. Пшоно дає силу, зміцнює м’язову систему, лікує хвороби печінки. Воно містить жири, велику кількість вуглеводів, вітамінів і мікроелементів. У ньому є мідь і марганець - тому пшоно має здатність стимулювати кровотворення. А магній, до того ж, сприяє розширенню коронарних судин. Виявлено здатність пшона виводити з організму залишкові антибіотики та продукти їхнього розпаду (при прийомі антибіотиків рекомендується щодня їсти пшоняну кашу) і тим самим зменшувати ріст пухлин. Пшоняну кашу та куліш використовують при недокрів’ї, хворобах серцево-судинної системи, печінки та нервової системи.

При панкреатиті склянку пшона залити в каструлі (емальованій, без відколів) 2 літрами води й варити до повного розварювання крупи. Окремо на тертці натерти близько склянки гарбуза, додати в каструлю із пшоном і варити ще 3-5 хвилин. Злегка посолити, влити чайну ложку соняшникової олії та з’їсти на вечерю.

Тривалість лікувального курсу 3 тижні. Через 10 днів повторити цілющу вечерю - запальний процес у тканинах підшлункової залози зменшується істотно.

При ішемічній хворобі серця прокалити пшоно на дуже сильному вогні, але так, щоб воно не змінило колір. Третину склянки цього прожареного пшона промити, додати 750 мл води й зварити кашу на повільному вогні. Сіль і мед можна додати за смаком.

Пшоняну кашу хворим рекомендується вживати щодня, тому що пшоно багате на калій. Крім того, для стимуляції роботи серця корисно додавати, за можливістю, в усі кулінарні страви кардамон.

Для вигнання солітера потрібно змішати головку часнику із сирим жовтком свіжого яйця й жменею сирого пшона. Подрібнити, розтерти й розвести відфільтрованою водою до рідкого стану.

Випити за один раз. Такою сумішшю можна вивести солітера за один раз.

При циститі взяти півсклянки пшона, злегка промити. Воду злити, а пшоно перекласти в літрову банку й налити склянку води кімнатної температури. І енергійно збивати рукою, м’яти пальцями. Вода зробиться білястою - її всю й треба випити.

За день випивати стільки, скільки зможете - обмежень немає. Болі в сечовому каналі та міхурі припиняються майже миттєво. Часті позиви теж перестають турбувати. Для повного рятування від циститу пити потрібно хоча б тижні два, а з використаного пшона можна варити кашу - піде тільки на користь.

Зубний біль, гайморит. Для зігрівального ефекту потрібно насипати в полотняний мішечок прожарене на сковороді пшоно. Прикласти мішечок з гарячим пшоном до хворого місця. При відсутності пшона такий же ефект дає застосування солі грубого помелу.

При цукровому діабеті потрібно просо (неочищене пшоно) промити під проточною водою і злегка підсушити. Залити окропом. Настоювати 2 години. Процідити, пити по половині склянки 3 рази на день між прийомами їжі.

При хворобах печінки та жовчного міхура досить корисно з’їдати щодня кашу з м’якоті гарбуза та пшона.

Така ж дієта показана при коліті з недостатнім спорожнюванням кишечнику, також при слабкій моторній функції кишечнику, порушенні обміну речовин і набряках.

При хворобливій слізливості очей досить корисно промивати очі (або тримати примочки на очах) за 30-40 хвилин до сну відваром із пшоняної крупи.

При кон’юктивіті взяти ст. ложку крупи (пшона), промити, залити скл. води, варити 10-15 хвилин, 2 години настояти. Відваром цим промивати очі до та після сну. Добре підходить це лікування й дітям.

Для зменшення білка в сечі потрібно промити пшоно, потім залити його окропом і помішувати до помутніння рідини. Дати трохи відстоятися й злити рідину в склянку. Приймати такий настій рівними частинами кілька разів на день - кількість випитого особливого значення не має. Продовжувати лікування до одержання результатів.

Попередження та протипоказання.

При колітах, особливо у людей похилого віку, пшоно може викликати запори - це треба врахувати і прийняти необхідні заходи. При гастриті з підвищеною кислотністю часто спостерігається печія.