Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Лікуємо п'яткову шпору вдома


20.12.2013

Тим, кого турбує такий "головний" біль, як п'яткова шпора, щоб зайвий раз не бігати по лікарях, радимо лікувати її в домашніх умовах, тим більше попереду - довгі зимові вечори...

ЛІКУВАННЯ не складне і проводиться за допомогою компресів, мазей, самомасажу і прогріваючих ванн. Від шпори швидко не позбавитися, тому всі народні засоби треба застосовувати від двох тижнів до півтора місяця. Сама п'яткова шпора - не що інше, як утворення кісткового наросту в області п'ятки, що часто супроводжується запаленням підошовної фасції і сильними болями. Шпори утворюються внаслідок підвищеного навантаження на сухожилля п'яток, відбувається деформація нормального положення кістки.
Офіційна медицина використовує для лікування ультразвукову або ударно-хвильову терапію, електрофорез із знеболюючими засобами, введення лікарських препаратів за допомогою ін'єкцій в область п'ятки. Проте такі ін'єкції досить болючі і можуть викликати ускладнення, до того ж деякі процедури платні й не всім доступні. Тому можна спробувати вилікувати п'яткову шпору народними засобами.
Лікування курячою жовчю. Візьміть 40 г курячої жовчі, додайте 20 г горілки і 1 ч.л. шампуню. Ноги необхідно заздалегідь розпарити протягом 15-20 хвилин, після чого прикласти компрес із готової суміші на хвору п'ятку. Загорнути целофаном і вдягнути теплі шкарпетки. Тримати засіб бажано не менше 8 годин, тому треба залишити його на ніч.
Настоянка лушпиння цибулі. Змішуємо лушпиння цибулі з оцтом в однакових пропорціях, закриваємо кришкою і тримаємо в банці два тижні без доступу світла. На п'ятку накладаємо отриману масу шаром 1 см. Закриваємо стопу целофановою плівкою і тримаємо компрес також близько 8 годин. Проводити процедуру треба щодня протягом 6 днів. Після зняття компресу не забувайте доглядати за шкірою стоп, змащувати їх кремом або олією.
Лікування шпори горіховою кашкою. Подрібніть волоські горіхи в блендері, нанесіть отриману кашку на ногу, закрийте пергаментним папером і закріпіть компрес лейкопластирем. Краще це зробити перед сном, а вранці змити кашку водою.
Настоянка садового ірису. Пропустіть корінь рослини через м'ясорубку, змішайте з медичним спиртом у пропорції 1:1, покладіть суміш у скляну банку і закрийте кришкою. Засіб має два тижні настоятися. Марлеву або бавовняну серветку змочіть настоянкою, вкутайте ногу плівкою, вдягніть вовняну шкарпетку. Рекомендується зробити таких процедур 10, повторюючи обгортання через день. У вільні дні п'ятку змащують вазеліном.
Настоянка акації. Білі квітки акації залити горілкою або розбавленим спиртом у співвідношенні 1:3, настояти, протирати хвору ногу.
Медові компреси для лікування шпори. Змішайте столову ложку меду, чайну ложечку кухонної солі і настоянку йоду (50 мл). Домашній засіб прикладати до ноги на ніч, зверху вкутуючи поліетиленовою плівкою і теплим матеріалом. Уранці не поспішайте відразу знімати компрес, походіть з ним по квартирі хвилин 15.
При нещодавно виниклій п'ятковій шпорі покращують стан і полегшують біль компреси з меду і прісного тіста. Для цього змажте хворе місце медом, зверху заліпіть простим коржем, укутайте. Ходити з медовим компресом можна кілька днів, після чого ногу помийте водою і повторіть процедуру знову. Курс - не менше одного місяця.
Господарське мило. Його необхідно натерти на тертушці, стружку, що вийшла, треба розтопити на вогні. У вас вийде кремоподібна маса, яку прикладають до п'ятки, зверху вдягають шкарпетки і залишають до ранку. Її можна використовувати щодня до поліпшення стану.
Ванни. У ванночці з морською сіллю (на 1 л води 2 ст. л.) тримають ноги півгодини. У ванночці з содою і йодом (на 3 л теплої води 2-3 ч.л. соди і 10 крапель йоду) тримають ноги 10 хвилин, після чого п'ятку ще змащують йодом.
Пацієнтам також можна порекомендувати самомасаж ніг, але проводити його потрібно нетрадиційним способом. Візьміть старий валянок і тривалий час розтирайте повстю ноги.
Рекомендую також кухонну сіль. Її треба розігріти, насипати на плоску поверхню і походити по ній босими ступнями хвилин 15. Сіль має бути досить гарячою, постарайтеся при цьому не отримати опіки.
На тривалий час забути про хворобу багатьом допомагає мазь, зроблена в домашніх умовах. Для її приготування потрібне одне яйце, оцтова есенція, натуральне несолоне вершкове масло. Розбийте яйце в склянку, налийте зверху есенцію так, щоб вона тільки вкрила зверху яйце. В цей час на вогні розтоплюємо 200 г вершкового масла, але в жодному разі не доводимо до кипіння. Акуратно наливаємо масло в склянку, не перемішуючи. Зверху накриваємо кришкою, укутуємо рушником і ставимо мазь у темне місце. Відкриваємо посудину і змішуємо через 3 дні. На хворе місце накладаємо просочену цим засобом м'яку тканину, а зверху пов'язуємо бинтом або надіваємо шкарпетку. Використати рекомендується всю баночку приготованої мазі, але на практиці це рідко в кого виходить. Шпора перестає непокоїти людину раніше, ніж закінчиться засіб! При цьому може налякати шкіра, що облазить на п'ятці. Якщо так сталося, зробіть перерву між процедурами. Полегшення болю настає після проведення кількох таких обгортань.
Отже, для профілактики загострення необхідно носити зручне взуття, краще із вкладеними в нього ортопедичними устілками. Використовувати існуючі комплекси лікувальних вправ. Не забувати ввечері після ванни приділяти 15 хвилин для масажу ніг, щоб у вас вони не боліли.
Підготувала Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА (УКРІНФОРМ).