Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Липень у саду


10.07.2014

Ягідники
Аґрус, смородину і малину при великому урожаї підгодовують розчином деревної золи при поливах в канавки. Гілки всіх чагарників, що впали на землю, необхідно підняти на каркаси або підв’язати до кілка, вбитого в центрі біля основи куща. Необхідність такого прийому викликана тим, що плоди, які наливаються, у багато разів збільшують вагу гілки, і вона може навіть зламатися. Крім того, по цих гілках з ґрунту до плодів піднімаються шкідники. Проти вогнівки можна застосувати розчин гірчиці (100 г на 10 л води). Слід систематично оглядати кущі та знімати пошкоджені ягоди (вони великі, ребристі, тверді, всередині них личинки). Пошкоджені ягоди проварюють і компостують або закопують у ґрунт.
У період збирання смородини та аґрусу проводять проріджування кущів: видаляють 2-4 старі гілки біля самої основи, здорові використовують на свій розсуд (на черешки або для снігозатримання), а хворі спалюють (на золу). Крім старих, вирізають і спалюють хворі молоді пагони, що засихають, пошкоджені галицею (її личинки знаходяться під корою нижньої частини гілки), пошкоджена гілка легко обламується.
Після збору врожаю смородини та аґрусу, кущі потрібно перевірити, залікувати і підгодувати (на кущ 2 відра перегною, компосту, торфу врозкид, перекопати, склянку нітрофоски або РОСТ-1). На кислих ґрунтах краще внести 3 склянки деревної золи.
Після дозрівання малини всі стебла, що відплодоносили, треба вирізати біля самої поверхні ґрунту. Чим раніше це буде зроблено, тим більше шкідників і хвороб буде видалено з саду. Одночасно вирізають усі слабкі, хворі, поламані стебла. Не слід берегти стебло заради кількох ягід, це принесе більше шкоди, ніж радості. Молоді пагони відразу ж треба підгодувати (на 1 кв. м вносять склянку нітрофоски або РОСТ-1), краще в розчині. При сухій погоді обов’язковий полив. Розпушування проводять вилами неглибоко, щоб не пошкодити кореневу систему. Замість мінеральних фосфорно-калійних добрив, краще внести розчин коров’яку (1:10) або пташиного посліду (1:20).
Особливу увагу приділяють підготовці грядок під посадку суниці. Не можна використовувати як попередників томати, картоплю, цибулю, огірки, гречку, ревінь, горох, квасолю, боби, квіти. Кращими попередниками є морква, часник, буряк, бруква, фацелія (очищає ґрунт від нематод), гірчиця, буркун і зернові: пшениця, жито, ячмінь, вика, овес. На присадибній ділянці важко вирощувати суницю в сівозміні, мало місця. Але все-таки можна підібрати культури так, щоб вони допомагали один одному і збагачували ґрунт. Наприклад, суниця - фацелія - морква - горох - буряк (1-й рік); суниця - суниця - фацелія - морква - горох - буряк (2-й рік) і т. д. Для суниці дуже важливі світло і родючий ґрунт. Грядку готують за 2-3 тижні до посадки, щоб ґрунт встиг осісти, інакше при посадці в пухкий ґрунт “сердечко” буде затягнуте в ґрунт або коріння оголиться при осіданні ґрунту, і рослина загине. Суниця добре росте на ділянках, де вирощувалася зелень (кріп, петрушка, селера) і овочі (морква, буряк, бруква). Небажано розміщувати суницю поруч з малиною, у них спільні шкідники. На бідних ґрунтах на кв. м вносять 2 відра органічних добрив, півсклянки суперфосфату, 1/3 склянки нітрофоски або хлористого калію. На перезволожених ґрунтах вносять торф, вапно, тирсу і дернову землю. Всі добре перемішують, поверхню розрівнюють граблями. Торф забере вологу, тирса зробить ґрунт більш пухким, вапно знизить кислотність, це створить нормальні умови.
Кращий час для посадки суниці - кінець липня - середина вересня. Але якщо є родючий ґрунт, хороший посадочний матеріал або є можливість розсаду пересаджувати з грудкою і можна забезпечити полив, то суницю можна висаджувати в будь-який час вегетаційного періоду до жовтня.

Плодові дерева
Наприкінці липня наливаються плоди яблуні, груші, сливи. При великому урожаї необхідно під навантажені гілки поставити підпірки. Запізнюватися з цим не можна: стануться розломи дерев. Високий урожай, гострий кут відходження гілки від стовбура у поєднанні з вітром, дощем (вода важка) становить величезну небезпеку розлому. Тому треба заздалегідь укріпити гілки, м'яким дротом, міцним шпагатом або скобами, які на верхньому кінці повинні бути оббиті гумою або обмотані тканиною, щоб гілка не ковзала по розвилці. Інакше її кора при терті буде пошкоджена, а це вже поранення, яке доведеться лікувати.
При ураженні слив і яблунь плодожеркою в липні багато осипається зав’язі і плодів. Їх треба збирати щодня або двічі на день, через те що усередині кожного плоду знаходиться личинка, яка йде в ґрунт або знову піднімається в крону і пошкоджує ще 1-2 плода. Для зменшення шкоди на стовбур треба накласти ловчі пояси. Зібрану падалицю проварити. Пасивний збір падалиці слабо захищає дерева. Найбільш ефективні в цей час зривання хворих і струшування пошкоджених плодів на підстилку.
У липні на деревах можна побачити скручене листя, обплутане павутиною з плямами. Це робота шкідників і хвороб. Всі всохлі, прив’ялі гілки, листя, павутинні кокони і гнізда шкідників необхідно знімати і знищувати. Верхній шар ґрунту розпушують для знищення бур’янів і місць проживання шкідників.
Плоди та ягоди потрібно обов’язково знімати у міру дозрівання, вибірково, це збільшує урожай і знижує навантаження на рослини. Плоди, що залишилися, краще наливаються, а дерева й чагарники отримують можливість більше поживних речовин направляти на урожай майбутнього року і підготовку до зими. Кожен плід, призначений для зберігання, повинен бути знятий зрілим, недостиглі зберігаються погано, так само, як і перестиглі. Запізніле збирання плодів і ягід виснажує рослини, затягує і послаблює процес підготовки до зими.

Зберігання ягід
У липні йде масовий збір ягід смородини, аґрусу, малини, вишні. Всі відразу переробити непросто, доводиться їх заготовляти для зберігання, хоча б на короткий час. Смородину для зберігання у свіжому вигляді збирають китицями, поміщають у поліетиленові пакети або пластикові контейнери, герметично закривають і зберігають 1-2 місяці в холодильнику при температурі 0°С (а в морозилці можна зберігати всю зиму). При диханні ягід в пакеті накопичується 4-5% вуглекислого газу, вологість повітря 95-98%, що забезпечує їм зберігання. Малину для заморозки збирають недостиглу, в холодильнику її можна зберігати кілька діб. Аґрус можна збирати різного ступеню зрілості, але краще, коли ягоди недостиглі, вони зберігаються в холодильнику до 5-7 діб. Для зберігання не придатні ягоди перестиглі. Обов’язкова умова - це швидке охолодження ягід після збору (у підвалі, погребі, в тіні), і упаковувати їх слід у невеликій кількості. Важче у свіжому вигляді зберегти вишню, вона швидко втрачає зовнішній вигляд і аромат. Але якщо вишню зібрати рано-вранці і швидко прибрати в холодильник, то вона зберігається до 2 тижнів.