Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Листопад - зими брат


27.10.2011

Для останнього осіннього місяця характерними є нестійкі метеорологічні умови, уже з відчутними ознаками наближення зими. Дні стають все коротші. Порівняно з жовтнем температура повітря знижується в середньому на 6-7 градусів. Опадів менше, але частіше надворі мряка, затяжні дощі, наприкінці місяця - дощ зі снігом, ожеледь. Тому листопад вважають найпохмурішим місяцем року.

Однак у садівників і городників клопотів ще вистачає.
Вже на початку місяця треба завершити роботи із захисту садових насаджень від морозів і гризунів - побілити і обв’язати штамби й скелетні гілки плодових дерев. Зібрати і спалити гнізда зимуючих шкідників, падалицю й муміфіковані плоди, рослинні рештки. Зі штамбів дерев знімають ловчі пояси. Пристовбурні кола мульчують торфом або перегноєм і утепляють 10-сантиметровим шаром листя.
Коли грунт промерзне на глибину 5-8 см, накрийте суничні грядки соломою, торфом або сосновою глицею. Тільки не робіть цього до настання сталих морозів - можливе випрівання рослин. Для кращого затримання і накопичення снігу на плантації встановлюють щити або розкидають зрізані гілки смородини.
У цей час бажано провести снігозатримання і на молодих плантаціях ягідних кущів.
Не зв’язуйте в пучок гілочки смородини. Від цього вона сильніше підмерзне, і врожай у наступному році буде нижчий.
Однорічні пагони для зимового і весняного щеплення нарізають після перших морозів. Живці беруть з південного боку крони, із сильних і врожайних дерев, довжиною 40 см, з нормально розвиненими бруньками, зв’язують у пучки, загортають у вологу тканину, потім у папір, а зверху обмотують плівкою. Зберігають у підвалі або погребі.
Для весняної посадки готують ями і родючий грунт, який складають поряд із посадковими ямами.
У першій декаді листопада завершують городні роботи: проводять підзимові посіви, збирають пізню капусту.
Ще не пізно провапнувати ґрунт на ділянці, якщо він занадто кислий. За наявності на ділянці схилу зробіть поперечні борозенки, щоб при таненні снігу не змивався верхній родючий шар. Злийте воду із труб, шлангів і діжок. Очистіть стічні канави.
Продовжуйте збирати і закладати в компост опале листя та інші рослинні рештки із саду й городу. На зиму купу вкрийте землею, дошками, газетами, а зверху - плівкою або нетканим матеріалом, щоб компостна маса не дуже промерзала.
У листопаді вкривають на зиму вейгелу, гортензію садову, рододендрон та інші дерева й кущі, гілки яких можуть підмерзнути. Їх пригинають до землі, пришпилюють, накривають плівкою і засипають опалим листям. Троянди підгортають на висоту 15-20 см сухою землею, прикривають сухими гілками і листям. Виткі і штамбові види троянд пригинають до землі й також накривають.
У теплиці, де щороку вирощуються одні й ті ж культури, землю потрібно міняти, щоб не було кореневої гнилі та інших хвороб. Повністю міняють грунт через кожні 4-5 років, а шар у 5-7 см - щороку. Здобрену тепличну землю можна розсипати на грядки, де наступного літа ростимуть капуста, цибуля, коренеплоди.
Закінчивши роботи в саду і на городі, зберіть інструмент, почистіть, обсушіть, змажте.
Перевірте, як зберігається городина у підвалі. Стежте за температурою в сховищах: при температурі вище 5°С підсильте провітрювання.