Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Лікарня Чернігова отримала нову систему виклику медичного персоналу


06.08.2022

ПРООН за підтримки Європейського Союзу надає передову систему оповіщень, яка інформує медичний персонал про потреби пацієнтів та фіксує, чи вчасно було надано допомогу
Київ, 5 серпня 2022 р. — Лікарі в населених пунктах уздовж лінії фронту в Україні працюють під підвищеним тиском, оскільки кількість постраждалих від бойових дій залишається високою. Ба більше, заклади, в яких вони працюють, часто стають об’єктами насильства: від початку повномасштабного російського вторгнення в лютому було зруйновано або пошкоджено понад 900 медичних закладів, що перешкоджає наданню медичної допомоги та доступу до неї.
Керівник відділу співпраці Представництва ЄС в Україні Фредерік Куне зазначив, що Європейський Союз разом із міжнародними партнерами продовжуватиме підтримувати сектор охорони здоров’я, аби допомогти йому пережити ці важкі часи: «Українці повинні мати широкий доступ до якісної медичної допомоги», — додав він. — «Медичні працівники, які продовжують працювати у важких умовах воєнного часу, мають бути забезпечені всім необхідним».
Чернігів — місто, розташоване за 150 кілометрів на північний схід від Києва, часто було на передовій бойових дій, що призвело до величезних пошкоджень його інфраструктури, включно з медичними закладами. Також зросло навантаження на Чернігівську центральну районну лікарню та її працівників, рівень госпіталізації поранених та соціально незахищених людей залишається високим і нині.
Щоб допомогти лікарні краще справлятися зі зростаючим навантаженням, ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудов миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу забезпечила систему виклику медичного персоналу для хірургічного, неврологічного, терапевтичного відділень та відділення інтенсивної терапії. Систему екстреного виклику медичного персоналу оснащено програмним забезпеченням, яке фіксує інформацію про кількість і швидкість викликів, отриманих медичним персоналом. Крім того, кнопки екстреного виклику бездротові, водонепроникні та використовують сигнальні лампи, розміщені біля кімнати пацієнта або в окремих кімнатах, які дублюють виклик медичного персоналу.
Виконувачка обов’язків Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані зазначила, що лікарі, які знаходяться на передовій, часто працюють цілодобово, доглядаючи за пацієнтами та пораненими. «Їхні зусилля героїчні, але часто їм заважають невідповідні медичні інструменти або пошкоджене обладнання».
Фоуані додала, що ПРООН спрямовує значну частину своїх зусиль на забезпечення того, щоби «велика кількість українців, які постраждали від війни, а також уразливі групи пацієнтів, зокрема діти та маломобільні особи, мали доступ до ефективної та повної допомоги у медичних установах, які задовольняють різноманітні медичні потреби».
Завідувач хірургічного відділення Чернігівської центральної районної лікарні Валерій Василинчук зазначив, що нова система зменшить навантаження на медичний персонал. «Наш відділ постійно переповнений», — сказав він. — «Усі 60 місць зайняті. Тепер кожне ліжко оснащено кнопкою, що суттєво оптимізує нашу роботу та робить нас ефективнішими».
 
Для довідки
Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції і Швейцарії.
На знімку: генеральний директор КНП «Чернігівська центральна районна лікарня» Дмитро Руденко (посередині), медичний персонал відділення травматології та ортопедії Чернігівської ЦРЛ, керівник проєкту knopka Іван Осадчий (праворуч). Чернігів, 30 червня 2022 р.