Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Лікуємо курчат-бройлерів


17.09.2020

Будь-яку хворобу бажано почати лікувати на ранній стадії. Не є винятком із цього правила і таке захворювання, як пронос у курей-несучок і курчат. У народі здавна застосовувалися власні засоби для лікування.

Глиняна вода. При перших ознаках проносу приберіть із пташника поїлки зі звичайною водою і замініть їх на глиняну бовтанку.
Відвар з вівса або рису. Також допомагає, якщо напувати ним хворих курчат замість води.
Розчин червоного сухого вина. Досить 1-2 крапель на літр води для курчат-бройлерів і 5-10 крапель для дорослих пернатих вихованців два рази на день в ролі в’яжучого засобу, щоб пронос припинився.
Відвар гранатових кірок або плодів айви. Діє, як сухе червоне вино.
Відвар ромашки. Як тільки з’явиться у ваших курчат бройлерів пронос гірчичного кольору, спробуйте напувати їх відваром ромашки протягом двох днів.
Марганцівка. Слабкий розчин замість питної води – ніжно-рожевого кольору – вилікує курчат бройлерних порід, якщо пронос з’явився не у результаті інфекційного зараження.
Медикаментозні препарати останнього покоління є найбільш ефективними засобами від проносу будь-якого виду та ступеня тяжкості. Як правило, їх має призначати ветеринар у кожному конкретному випадку. Є аптечні ліки, якими можна користуватися, якщо немає можливості звернутися за ветеринарною допомогою.
Бісептол дитячий. Для одного курчати досить 1/16 частини таблетки на корм, а для дорослих пернатих дозу можна збільшити удвічі. Лікувати треба не менше 4-5 днів.
Левоміцетин. На півлітра води беруть 3-5 таблеток, розминають і висипають у поїлку. Ліки повинні подіяти протягом двох діб. Одночасно курчатам-бройлерам необхідно давати пробіотики для тварин.
Флосан або емпробіо. Можна давати замість левоміцетину згідно з інструкцією. 
До цього списку можна додати годівлю курчат відвареним рисом. Допоможе годування курей дощовими черв’яками, які додають їм сил у боротьбі з розладами шлунку. Якщо спробували всі народні засоби, але не отримали бажаного ефекту, зверніться до ветеринара.