Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ловчі пояси для шкідників саду


16.05.2013

У період цвітіння обприскувати сад не можна, але ви помічаєте, як непрохані гості вже поселилися на ваших деревах і кущах. Що ж робити? Існує багато механічних способів боротьби зі шкідниками саду. Одним з них є застосування ловчих поясів. Як ми знаємо, багато комах-шкідників зимують у ґрунті, а навесні їх життя продовжується на дереві. Тому завдання ловчого пояса - зупинити піднімання з ґрунту на дерево і спускання з дерева в ґрунт шкідників. Що ж собою являє ловчий пояс? Ловчий пояс - це пристосування у вигляді пов'язки шириною 15-20 сантиметрів, що одягається на стовбур дерева. Цю так звану пов'язку в домашніх умовах можна виготовити з різних матеріалів - щільного паперу, целофану, мішковини, гуми і т.п. Для того щоб ловчий пояс щільно прилягав, стовбур дерева в місці накладання пов’язки обробляють рідким розчином глини. Це необхідно для того, щоб подорожуючі вгору і вниз по стовбуру шкідники не могли пролізти між ловчим поясом і стовбуром. Ловчий пояс закріплюють на стовбурі дерева за допомогою мотузки або м'якого дроту. Висота кріплення пояса 70-80 см від поверхні ґрунту
Є кілька способів установки ловчого пояса: - ловчий пояс-воронка - це коли пов'язка має форму воронки, верхня частина якої щільно прикріплюється до стовбура, а внизу між пов'язкою і стовбуром залишається просвіт, куди і потрапляють шкідники; ловчий пояс-басейн - це коли пов'язка зроблена з гуми товщиною 3-4 мм, нижні краї якої загорнуті вгору і утворюють навколо стовбура кільцеву ємність. У неї заливають відвар з листя дерева, на яке встановлюється ловчий пояс з олією. Це робиться для того, щоб комахи не могли звідти вибратися; - ловчий пояс клейовий - це коли на пов'язку наносять різні клейові маси, які довго не висихають.
Знаходитися на дереві ловчі пояси можуть цілий рік - шкоди від них деревам ніякого. Природно, їх треба періодично оглядати, вилучати шкідників ,і при потребі замінювати на нові.
Слід сказати, що науково-технічний прогрес торкнувся і цієї сфери. Зараз ловчі пояси виготовляються промисловістю, причому різних модифікацій. Випускаються і спеціальні екологічно чисті клеї, які наносяться на стовбур дерева і використовуються для вилову комах. Звичайно ж, тут перераховані не всі матеріали, з яких можна зробити ловчий пояс і не всі способи їх встановлення. Існує велика кількість конструкцій ловчих поясів. Кожен садівник вибирає найбільш прийнятну і, на його думку, ефективну конструкцію. Головне, щоб ловчі пояси виконували своє завдання.