Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Людство за 40 років знищило 28 відсотків біоресурсів Землі


17.05.2012

Як зазначається в опублікованій сьогодні новій доповіді під назвою «Жива планета», яку раз на два роки складають фахівці Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), біологічні ресурси на Землі з 1970 до 2008 року скоротилися на 28%.

ВИСНОВКУ про зменшення параметрів біорозмаїття майже на третину фахівці фонду дійшли, зокрема, на підставі вивчення розвитку більш як 9 тисяч популяцій представників класів хребетних тварин - ссавців, риб, птахів, плазунів і амфібій, передає ІТАР-ТАСС.
Експерти фонду констатують, що споживання людиною природних ресурсів порівняно з 1966 роком подвоїлося. За їхніми словами, головним користувачем і забруднювачем світової екосистеми є США. «Якби весь світ використовував природні ресурси в таких масштабах, в яких їх сьогодні використовують американці, то для підтримки екобалансу було б потрібно п'ять планет, зіставних із Землею», - наголошується в доповіді.
Проте США займають лише п'ятий рядок у списку країн, що марнотратно використовують світові природні ресурси з розрахунку на душу населення. Лідерами за цим показником виявилися Катар (1 місце), Кувейт (2), Об'єднані Арабські Емірати (3) і Данія (4).
Місця з 6-го по 10-е посідають Бельгія, Австралія, Канада, Нідерланди та Ірландія.
В основі підрахунків укладачів доповіді були такі показники, як рівень викидів в атмосферу двоокису вуглецю, площі лісів і земель, що використовуються в сільському господарстві, обсяги промислових відходів тощо.
Нова доповідь фонду, як вважає його генеральний директор Джим Ліп, прямо адресована учасникам конференції ООН зі сталого розвитку, що відбудеться наприкінці червня в Ріо-де-Жанейро. «Уряди країн світу здатні й повинні використати конференцію «Ріо +20» для визначення нового курсу сталого екологічного розвитку, - вважає Дж.Ліп. - На цьому форумі в Бразилії буде надана унікальна можливість об'єднати сили урядів, великих міст і бізнесу для того, щоб зберегти нашу планету живою».
У квітні Королівське товариство, міжнародна група з 23-х учених під керівництвом нобелівського лауреата з біології Джона Салстона, опублікувала звіт, в якому закликала до радикального переосмислення ставлення до природи. Вони запропонували змінити структуру споживання природних ресурсів у бік бідних країн, а також посилити заходи з контролю зростання чисельності населення, щоб перейти до сталої економіки і кращого рівня життя для більшої частини людства. Інакше науковці прогнозують соціальні, економічні та екологічні аварії й катастрофи небачених раніше масштабів.
Сьогодні під загрозою зникнення більш як 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин.