Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Малий, але підступний ворог


02.09.2015

Шкоду, що завдає рослинам ця комаха, часто недооцінюють, а даремно. Попелиця висмоктує рослинний сік зі стебел і листя, бутонів і бруньок. В ураженої рослини листочки скручуються, бутони й пагони деформуються, ріст сповільнюється, плоди не визрівають.
ЯКЩО ви побачили, що біля рослини бігають мурахи, перевірте обов'язково наявність попелиці. Адже мурах приваблює медвяна роса, що виділяє попелиця. Деякі мурахи «пасуть» попелицю й одержують від неї взамін виділення, що містять цукор. Тому поряд з попелицею потрібно знищувати й мурах.

Якщо мова йде про попелицю в саду: посадіть зонтичні рослини - моркву, кріп, фенхель, петрушку та інші. Тим самим ви привабите в сад невтомних пожирателів попелиці - журчалок. А якщо ви поставите в саду квіткові горщики з деревною стружкою - у них можуть оселитися щипавки, які поїдають попелицю на сніданок, обід і вечерю. Приваблюйте в сад птахів - улаштуйте для них годівниці, шпаківні, не розоряйте знайдені в саду гнізда, птахи поїдають попелицю у величезних кількостях.
Зверніть увагу на те, що зелену попелицю добре відлякує лаванда, посаджена в розарії, а чебрець, посіяний поруч із бобовими, захистить їх від чорної попелиці. У пристовбурному колі вишні посійте красолю - вона приверне на себе чорну попелицю, знизивши навантаження на деревце, до того ж боротися з попелицею на красолі простіше, ніж на дереві.
Можна, звичайно застосувати хімікати, але не зловживайте ними без особливої необхідності - разом зі шкідниками ви знищуєте їхніх ворогів: журчалок, щипавок, сонечок, жужелиць, хижих клопів. А попелиця дуже швидко звикає до різних хімічних засобів.

НАРОДНІ ЗАСОБИ
Розчин дьогтьового мила (10 г на літр води) або відстояний і проціджений відвар деревного попелу, приготовлений наступним чином: 300 г просіяного попелу заливають окропом і ставлять на вогонь на 30 хвилин. Перед уживанням доливають 10 літрів води.
Цибуля ріпчаста. Дрібно здрібнені цибулини (15 г) або суху луску (6 г) настоюйте в літрі води 5-7 годин у щільно закритому посуді, потім відфільтруйте. Або цибулю подрібніть разом зі шкіркою - 200 г залийте 10 літрами води. Суміш настоюйте добу і готовим настоєм обприскуйте садові культури.
Настій із часнику. Візьміть склянку здрібненого часнику й літр води. Змішайте ці два компоненти і настоюйте протягом 5 днів. Перед обприскуванням розчин розведіть у пропорції 25 мл на відро води.
Настій часнику або цибулі: 30 г подрібненого часнику (цибулі) і 4 г господарського мила залийте літром води. А якщо полити кімнатну рослину літром теплої води, у якій розчинено 80 г повареної солі, то можна позбутися і попелиці, і кліща.
Відвар з полину. Піввідра дрібно нарубаної сирої або 700-800 г сушеної трави залийте 10 л холодної води і настоюйте протягом 24 годин, потім кип’ятіть 30 хвилин, процідіть і розбавте водою (1:2).
Настій гострого стручкового перцю. 100 г свіжих плодів залийте водою і кип’ятіть не менше години в літровому закритому посуді. Потім настоюйте дві доби, перець розітріть, а розчин процідіть. Для обприскування концентрат десятикратно розбавте водою, додайте туди столову ложку мильного порошку.
Кропива. Використовуйте до цвітіння, подрібніть, додайте дощову воду (1:10) і витримайте 10 днів, рідину, що перебродила, використовуйте, розбавляючи в 10 разів, для боротьби з попелицею і як стимулятор росту. Відваром із кропиви необхідно багаторазово обприскувати через короткі проміжки часу. Фруктові дерева, троянди та кімнатні рослини поливайте ще й рідким добривом із кропиви. Рясний полив рідким добривом іноді дозволяє вигнати попелицю за кілька днів.
Бадилля картоплі в сухому або свіжому вигляді. Його наріжте, залийте теплою водою, настоюйте три години, і потім обробляйте рослини, уражені попелицею.
Настій з кінського щавлю. 400 г трави, залийте 10 л окропу. Настоюйте протягом декількох годин.
Чистотіл, зібраний під час цвітіння (беруть всю рослину). 300-400 г свіжої або 100 г сухої здрібненої маси настоюйте в літрі води 24-36 годин або кип’ятіть 30 хвилин. Процідіть і використовуйте для обробки заражених культур. Цей розчин допомагає також від ложнощитівки та трипса.
Кірка цитрусових. Шкірку одного апельсина настоюйте в літрі теплої води в темному приміщенні тиждень. Потім додайте трохи господарського мила, процідіть. Або 100 г сухих кірок цитрусових залийте літром теплої води й залиште на троє діб у теплому місці. Потім обприскуйте.
Тютюн, махорка. 40 г сухої сировини настоюйте в літрі води 2 доби, процідіть і додайте ще літр води.
Кульбаба лікарська (300 г подрібнених коренів або 400 г свіжого листя настоюйте 1-2 години на 10 л теплої води (не вище 40 градусів), процідіть та обприскуйте.
Чорнобривці в пору цвітіння (сухою сировиною заповніть 1/2 відра, залийте 10 л теплої води, настоюйте 2 доби, процідіть і додайте 40 г мила).
Деревний попіл. 2 склянки попелу настоюйте в 10 л води, додайте 50 г стружки господарського мила.
Настоянка з порошку гірчиці. 20 г на літр води.
Відвари із трав і культур, наприклад із щитівника, полину, пижма, тютюнового пилу, деревію, гіркого перцю, кульбаби, часнику, цибулі, бадилля томатів, картопляного бадилля, гірчиці, ревеню (від чорної попелиці). Потрібні 2-3-кратні обробки з інтервалом 7-10 днів.
Крім обприскування, ще радять розкидати під рослини мурав’їн. І таким чином виходить, що попелиця не виживає, тому що мурахи дохнуть і не можуть її захищати.