Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Масаж від головного болю


09.08.2019

Корінь слова «масаж» арабський: «мас» у перекладі - «злегка натискати». Розминаючи шкіру і підшкірні тканини, ми поліпшуємо роботу залоз, кровоносних  судин,  м’язів,  активізуємо  нервові закінчення, підвищуємо тонус усього організму. Розтираючи забиту ногу,  погладжуючи обличчя, і під час утоми і навіть чухаючи потилицю, мимоволі  робимо  собі  масаж.  Але  це лише  початкові рухи. Розроблені докладні схеми масажу всього тіла – лікувального, гігієнічного, косметичного. 

СПОЧАТКУ кілька загальних правил. Не розтирайте поверхово шкіру голови, а придавлюйте її і тільки після цього зсовуйте коловими рухами або прямими, весь час відчуваючи кістку.
Масаж починається з легких погладжувальних рухів – шкіру голови треба «погріти». Поволі рухи посилюються, а наприкінці масажу стають легкими ніжними дотиками. Перші сеанси – короткі, а дія пальців легка – так організм буде звикати до процедури. Велике значення має ритмічність, тоді почуватиметеся розслаблено. Не можна закінчувати масаж раптово. Після масажу потрібен відпочинок 10-15 хв. Голову масажують не частіше як двічі на тиждень від маківки донизу, але можна й від межі волосяного покриву вгору, до маківки, і неодмінно в напрямку росту волосся. При правильному масажі воно не має плутатися. У такому разі не відчуватимете болю під час процедури і печіння після неї. Руки мають бути абсолютно чистими. Якщо шкіра суха, змастіть руки жирним кремом. Якщо жирна – використовуйте тальк.
Спершу треба промасажувати чоло і межу волосяного покриву. Потім пучками великих і вказівних пальців защипуємо у складку всю товщу тканини на ділянці надбрівних дуг від перенісся до скронь. Стискати тканини треба скрізь з однаковою силою.
Звівши разом пучки великих, вказівних і середніх пальців, прикладаємо їх на скроні біля межі волосяного покриву. Тепер робимо колові рухи, злегка натискуючи, ніби «креслимо» спіралі від скронь до вух, над вухами і далі – назад та донизу. Під пальцями відчуваються опуклі кісточки.
Притискуємо по чотири пальці (крім великих) до надбрівних дуг і ведемо їх угору по лобу до передньої межі волосяного покриву. Внутрішньою поверхнею пальців, погладжуючи, натискаємо на лоб знизу вгору від брів до волосся. Після цього можна почати масаж вкритої волоссям частини голови. Для цього волосся розчісують від маківки донизу.
Ділимо волосся на пасма донизу від маківки. На проділах робимо колові розминальні рухи. Пучками одного або двох пальців ніби стискуємо і витискуємо шкіру, роблячи колові рухи (креслимо спіралі). Рухаємося від маківки до межі волосся, зверху вниз по наступному проділу, за 2-3 см від першого. Так обробляємо всю шкіру голови.
Тепер здійснюємо по проділах повздовжнє розминання – кінчиками зігнутих чотирьох пальців зміщуємо волосяний покрив вздовж кожного проділу вперед і назад, поволі просуваючись униз від маківки. Пальці не ковзають, вони щільно притиснуті до шкіри, зсовують її і розташовані під нею тканини.
Правою рукою щільно охоплюємо тім’я, а лівою – потилицю, виконуємо рухи так, ніби сходяться і розходяться, зсуваючи шкіру. Так само повторюємо рухи по всій поверхні голови.
 Для того, щоб зняти головний біль, обхопіть голову розчепіреними пальцями обох рук. При цьому великі пальці повинні знайти больову точку за вухом. Починайте натискати і масажувати цю точку, одночасно іншими пальцями масажуйте всю голову. Зробіть перерву і повторіть. Головний біль має послабнути, а потім зникнути.
Для масажу шиї руки кладемо ззаду на задню і бокову поверхні шиї так, щоб великі пальці розташувалися по краю волосяного покриву, а решта – нижче. Кисть прилягає до шкіри, але не тисне. М’якими  рухами виконуємо два-три погладжування зверху вниз (енергійні рухи можуть призвести до відтоку крові від голови і  спричинити запаморочення).Великі пальці обох рук – на ділянці сьомого хребця (низ шиї). Пучками робимо колові рухи знизу вгору, вздовж хребта, відступаючи на 1-2 см від середньої лінії.На цьому сеанс масажу закінчується.Кожен рух виконують по 2-5 разів. Масаж має тривати 10-15 хвилин.
Якщо ця інструкція для вас надто складна, масажуйте голову за спрощеною схемою. Нахиліть її вперед, долонями обхопіть з боків. Робіть подушечками пальців по 10-20 колових рухів на одному місці, зсовуючи шкіру. Потім перенесіть пальці на інше місце, щоб промасажувати всю шкіру голови. Завершуйте легкими погладжувальними рухами.
Марина СТРОМНОВА, 
масажист.