Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

МАСЛЯНА


24.02.2011

За тиждень перед початком Великого посту православні християни починають святкувати Масляну або Масницю – проводи зими і зустріч весни. Цього року вона пройде з 28 лютого по 6 березня. Масниця – це підготовчий тиждень до Великого посту, присвячений примиренню з ближніми, прощенню образ, підготовці до покаяння перед Богом.

У народі вважалося, що останній перед Великим постом тиждень треба провести весело, бо попереду цілих сім тижнів суворої поведінки та усіляких обмежень. Натовпи людей веселяться, співають, танцюють, ласують варениками та млинцями. Адже зиму проводжають - довгу, холодну і злу...
Багато звичаїв, що існують сьогодні, мають язичеське походження і належать до культур та традицій, які зникли.
Кожний день Масниці має певне значення, назву та цікаві звичаї.
Понеділок. У давнину в цей день жінки йшли до корчми і розпочинали свято Масляної. Якщо ж до їхньої компанії хотіли долучитись чоловіки, то їм на шию чіпляли колодку, зняти яку можна було, лише поставивши могорич. У понеділок лаштували веселі гойдалки, крижані спуски на санчатах.
Вівторок. Жінки знову йшли до шинку. Після гуляння в шинку всі виходили на вулицю, де влаштовувались веселі забави, які тривали майже весь день. У вівторок ходять у гості, парубки виглядають наречених, а дівчата - суджених.
Середа. У цей день тещі частують своїх зятів млинцями.
Четвер. Жінки знову сідають до столу і піднімають чарки. Не можна шити.
П’ятниця. У цей день зять повинен почастувати свою тещу. П’ятниця так і називалася – «тещині вечірки». Після цього зятю належало покатати свою тещу вулицями села або ж міста. При чому сервіс у такому випадку напряму залежить від характеру тещі - тобто злу та сварливу везуть по нерівній дорозі і, навпаки, якщо теща лагідна, то і дорога рівна, немов струна.
Субота не позначена цікавими обрядами.
Прощена неділя. Найбільш пишно відзначали неділю. Спеціально до цього дня готували вареники із сиром. Проводились масові гуляння, ігрища, забави.
Масляна завершувалась «прощальною неділею», коли всі прощалися з масляним, смачним, веселим тижнем і водночас просили у близьких вибачення (прощення) за нанесені образи. У цей день потрібно обійти усіх родичів та сусідів і попросити пробачення за всі завдані образи аби очиститись перед Великим постом від усякої скверни. Не можна також вживати горілки.
З початком нового тижня наступав Великий піст.