Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Майстер Грей


19.07.2017

Сьогодні на український ринок прийшли нові породи курей з Європи. Знайомимо вас з гібридом,    виведеним у Франції. 
 
Це м’ясо-яєчна порода курей, які швидко набирають вагу, стійкі до захворювань і невибагливі у догляді. Свою назву вони отримали завдяки сіро-білому кольору. Перед селекціонерами постало завдання отримати птицю, придатну для утримання в невеликих господарствах, з дуже високою продуктивністю, що не потребує додаткового догляду або спеціальному корму. 
 

Переваги

Кури витривалі, мають сильний імунітет, не чутливі до перепадів температури. Навіть у холодну пору року продуктивність практично не падає, не вибагливі у догляді і їжі. Усі «рекордні» показники видають на  звичайних кормах, нарядний зовнішній вигляд та спокійний характер завершують їхній портрет.
 

Недоліки

Недолік один – в домашніх умовах неможливо отримати потомство від кросу Майстер Грей. Втім, враховуючи невисоку вартість курчат порівняно з високою продуктивністю, цей  недолік не суттєвий.
 

Характеристика продуктивності

Переваг у цього кросу чимало. Курчата швидко набирають вагу – до другого місяця вони важать вже більше двох кілограмів. Доросла самка досягає 4 кг, а самець – більше 6 кг. М’ясо не жирне, з відмінними смаковими якостями. При клітковому утриманні показник ваги більше.
При таких темпах набору ваги зберігається висока несучість – близько 300 яєць на рік. Вага яйця перевищує 65 г, шкаралупа світло-коричнева. Вік першої кладки – чотири з половиною місяці.
Порода курей Майстер Грей відрізняється  високою адаптивністю. Для їх успішного розведення досить дотримувати декілька простих правил.
Курник повинен бути чистим, сухим, з хорошою вентиляцією. У зв’язку з тим, що птах великий, йому потрібно виділити більше місця: до 20 особин на кожні 10 квадратних метрів. Пташник повинен бути обладнаний сідалами і гніздами. Розмір гнізда – від 35 см завширшки і 40 в довжину. Обов’язкова наявність піщано-зольних ванн.
Всі особливості утримання продиктовані великим розміром птаха. В іншому догляд за цією породою такий же, як і за будь-якою іншою несучкою.
 

Годівля

Годівля курей Майстер Грей не відрізняється від норм для інших курей. Корм повинен бути збалансованим, містити всі необхідні речовини. Якщо ви не ставите мету вирощувати Майстер Грей як бройлерів спеціальних добавок для набору ваги застосовувати не потрібно.До раціону обов’язково повинні входити зерно; кукурудза, морква, гарбуз, інші овочі, рибне борошно, зелень, крейда, подрібнена шкаралупа яєць, ракушняк. Курчата до 4-х тижнів повинні отримувати посилене білкове харчування (терті яйця, м’ясо) і зелень. Для викорму можна використовувати готові корми для несучок. Якщо годувати курчат стартовим комбікормом для бройлерів, вони наберуть вагу швидше, але не будуть нестися.
З 6-тижневого віку курчатам починають додавати мелене зерно (ячмінь, пшеницю). Враховуючи високі темпи зростання, збільшується витрата корму. Приблизне співвідношення – 1,5 кг корму на кг набраної ваги. Щоб уникнути недоїдання та затримки розвитку, курчат  не можна залишати голодними. Краще насипати трохи більше, щоб вони мали вільний доступ до їжі.
Дорослі кури Майстер Грей повинні їсти кілька разів на день. Вранці і ввечері дають сухі корми (зерно). В середині дня – мішанку і зелень. Добре, якщо вигул має «зелені» ділянки, де кури зможуть знайти черв’яків або підкріпитися свіжою травою.
Серед м’ясо-яєчних порід у курей Майстер Грей мало конкурентів. Існує ще кілька вдалих кросів, але вони відрізняються більш низькою несучістю і меншим розміром яєць. Так що цей гібрид – дійсно вигідне вкладення.