Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мешканцям Дніпропетровщини нагадали, як попередити і розпізнати інсульт


31.10.2022

Оніміння кінцівок, порушення мовлення, втрата координації. Ці симптоми можуть вказувати на інсульт. Дотримуючись рекомендацій лікарів, є шанс попередити це захворювання та уникнути важких наслідків. Про це розповіли під час брифінгу в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації. 
«Інсульт – це дуже важке і небезпечне захворювання, яке має високий ризик смертності та інвалідності. В Україні кількість інсультів щороку збільшується на 100 тис. Третина нових пацієнтів – молодше 65 років. Кожний четвертий випадок інсульту можна було попередити. Найкращий спосіб – профілактика», – зазначив  заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА Олексій Григорук. 
Аби уникнути хвороби, важливо дотримуватися здорового харчування, відмовитися від паління та вживання алкоголю, бути фізично активними, контролювати артеріальний тиск та перевіряти рівень холестерину.
У групі ризику – люди з надмірною вагою, хворі на цукровий діабет, гіпертонію.
Викликайте «швидку», якщо помітили оніміння кінцівок, порушення мовлення, запаморочення, втрату координації, раптовий сильний головний біль, ураження зору та високий артеріальний тиск.
Пацієнти, які отримають допомогу упродовж 4-5 годин, мають більше шансів уникнути тяжких наслідків хвороби та повернутися до повноцінного життя, наголосив Олексій Григорук.
Національна служба здоров’я України надає пакет медичних гарантій для пацієнтів з інсультом чи підозрою на нього. Зокрема, можна безкоштовно пройти первинний огляд, зробити термінову комп’ютерну або магнітно-резонансну томографію, неврологічні та лабораторні обстеження.