Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Метеозалежність: вигадки людей чи реальність?


22.01.2013

Важко знайти людину, яка хоч раз у житті не скаржилась би на погоду. Річ у тім, що слабкість і нездужання - постійні супутники людей - прийнято списувати саме на «підступи» погоди. Одні люди такого штибу погляди поділяють, інших же, хто не схильний вважати, що стан здоровя може залежати від погоди, це вельми дратує. Тож існуючі точки зору на це питання - діаметрально протилежні. Це - або чітка упевненість в існуванні метеозалежності, або категоричне її заперечення. Хто ж, все-таки, правий? На це та інші запитання ми попросили відповісти доцента НМАПО імені П.Л. Шупика, кандидата медичних наук Валентину Миколаївну ПРОЦЕНКО.

- І ті, й інші по-своєму праві і не праві. Дійсно, не варто валити на погоду всі свої недуги, особливо якщо після вчорашнього гуляння розколюється голова або весь день бігав по морозу роздягнутим. Однак не враховувати такий чинник, як залежність нашого самопочуття від погоди, було б, мабуть, невірно.

- То як же ми залежимо від навколишнього середовища?

- Давайте проаналізуємо своє самопочуття. І перед дощем, і перед снігопадом у більшості людей досить відчутно ломить кістки. Зрозуміло, що різке похолодання нікому не приносить приємних емоцій, але, виявляється, воно ще дуже погано позначається на організмі людини. Свого часу фахівці пильно спостерігали за тими людьми, які через певні обставини опинилися в умовах Далекої Півночі. Зясувалося, що спочатку вони були мало схожі на самих себе: їх пригнічували - погане самопочуття та нудьга, і, як наслідок, вони замикалися в собі. Адаптація до суворих умов відбувалася довго й болісно. Велося спостереження й за тими, хто від народження мешкав на Далекій Півночі. І ось що дивно: переїхавши у район середньої смуги, абориген півночі міг навіть померти. Захисний потенціал організму був настільки виснажений, що сил на акліматизацію у середній смузі (новому для нього середовищі) просто не вистачало.

Клімат – невідємна частина нашого життя. Він здатний диктувати свої особливості характеру й навіть поведінки залежно від того, в якому кліматичному поясі людина мешкає. Тож цілком закономірно вважається, що сибіряки більш спокійні та врівноважені, а мешканці південних регіонів надміру темпераментні. Цікаве спостереження одного психіатра, який, уперше зустрівшись з жителями одного з дуже холодних регіонів, спочатку вирішив, що має справу з психічнохворими. Усі симптоми були в наяності. Згодом виявилося, що всі ці "північні" люди цілком нормальні. Просто поводили вони себе не так, як мешканці інших регіонів.

- У чому полягає феномен метеочутливості?

- Феномен чутливості до погоди вивчають уже дуже давно. Спостереження засвідчили: у нашій країні так чи інакше залежні від погоди майже 35 відсотків дорослого населення. Симптоми цієї залежності, як правило, ідентичні. Передусім це - мігрені та інші види головного болю. Вони можуть зявлятися навіть при найменшій зміні погоди. Під час погодних "зсувів", тобто різкого підвищення або зниження температури, частіше всього трапляються напади у тих, хто страждає на захворювання легенів і нирок. Якщо на місцевість, де ви живете, насувається теплий фронт повітря, то не виключено, що ви погано спатимете, відчуєте, що вам складно зосередити свою увагу на чомусь одному. Людям із високим або низьким артеріальним тиском, а також тим, хто страждає на стенокардію або переніс інфаркт, багато клопотів завдають низький атмосферний тиск і мжичка. Завжди відчувають зміни погоди хворі на ревматизм. Вони - своєрідні барометри, які за своїми особистими відчуттями можуть передбачати погоду краще за будь-який Гідрометцентр.

- А чи існує орган у людському організмі, котрий відповідає за погоду, так би мовити? Чим зумовлена наша реакція на погодні зміни?

- Фахівці передбачають, що своєрідні антени, які вловлюють погодні зміни, знаходяться на стінках сонної артерії. Якщо тиск у судинах раптово падає, то спрацювує рефлекс, котрий оберігає організм від колапсу кровообігу. Сигнали про це через спинний мозок надходять у кору великих півкуль. З одного боку, це рятує організм від повної зупинки кровообігу. З іншого - істотно позначається на стані й самопочутті. Такі процеси можуть відбуватися в організмі й при несподіваному потеплінні, й при різкому похолоданні.

- Є така категорія людей, у яких завжди болить голова перед дощем, а при зміні погоди їх переслідує депресивний стан. До такого роду скарг лікарі ставилися не завжди серйозно. Кажуть, що тепер підходи до них змінилися?

- Так. Тепер метеозалежність визнано важкою хворобою. У звязку з цим дуже швидко розвивається наука, яка вивчає вплив клімату, стану навколишнього середовища на функціонування людського організму - біометеорологія.

Зясувалося, що на стан нашого організму впливає безліч чинників. Це - і температура повітря, і вологість, а також напрямок та сила вітру. Цікаво, що чим більше людина намагається дистанціюватися від безпосереднього впливу природи, тим сильніше стає від неї залежною.

Не секрет, що городяни страждають на метеозалежність значно частіше, ніж сільські мешканці. У останніх потужніший імунітет, вони більш пристосовані до різких змін погоди. І це зовсім не дивно. Адже у місті у повітрі переважають важкі іони, які скорочують світловий день. Звідси різко знижується й кількість ультрафіолету, такого необхідного організмові. Плюс до всього у містах частіше за все порушено природний водообмін. Дощова вода не йде в землю, а активно випаровується. Це, до речі, причина того, чому у місті значно важче переносити і холод, і спеку. Тепер ви розумієте, чому в містах набагато більше людей, які страждають на депресію і скаржаться на погоду. Висновок напрошується такий: не можна відгороджуватися від навколишнього середовища. Тоді й проблем з метеозалежністю буде менше.

- А як бути з магнітними бурями? Чи не вигадка це?

- Чимало турботи землянам приносять дні підвищеної сонячної активності, мова про так звані магнітні бурі. Як уберегтися від них? Якщо ви страждаєте на серцево-судинні захворювання, якщо у вас підіймається тиск, краще, що називається, від гріха подалі знизити у дні магнітних бур свою активність. Насамперед постарайтеся зменшити перелік намічених справ. Непогано перенести неприємні розмови або важливі візити на інший день. Краще обійтися без великих придбань та конфліктних ситуацій. Бажано не користуватися автомобілем, а ходити пішки. І, без сумніву, не варто у ці дні дуже захоплюватися спиртним та іншими тонізуючими засобами.

- А якщо немає такої можливості?

- Справа ваша. І все ж будьте дуже обережними. Памятайте, що у ці дні ви особливо вразливі. Відомо, що близько 70 відсотків інфарктів, гіпертонічних криз та інсультів трапляються якраз під час горезвісних магнітних бур. Учені зясували, що при коливанні магнітного поля землі, яке відбувається внаслідок збільшення сонячної активності, кров рухається капілярами дещо повільніше. Звідси неминуче настає кисневе голодування тканин. В організмі відбуваються зміни. Як захисна реакція на негативний вплив навколишнього середовища, в такі моменти спостерігається підвищення рівня холестерину й адреналіну. Це не може не призвести до підвищеної стомлюваності, дратівливості, втоми, до зниження життєвої активності.

- Що ж робити? Чи існують універсальні способи зменшення метеозалежності?

- При всіх видах метеозалежності потрібно постійно робити фізичні вправи, займатися загартуванням, вести здоровий спосіб життя. Якщо це повністю не звільнить вас від метеозалежності, то помітно її знизить. Що ж до питання: чи є в природи погана погода і чи повинні ми бути повністю залежними від неї? Вирішуйте самі!

Бесіду вів Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).