Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Ми тут хочемо жити!»


09.08.2014

ЦЯ ВИМОГА вибухом пролунала у Дніпропетровській обласній раді 25 липня, де на спеціальній нараді розглядалася надзвичайна ситуація в Шульгівці Петриківського району. Виникла вона через будівництво ТОВ «Виробничо-будівельна компанія «Агропромінвест» великої норкової ферми площею 44 гектари за 300 метрів від села. Впродовж двох годин звучали аргументовані звернення дев’яти представників Територіальної громади Шульгівки до заступників голови облради Олександра Любовича і Дмитра Безуглого, що вели нараду, заступника начальника відділу прокуратури Дніпропетровської області Андрія Лавровича, представників екологічної, санітарної, ветеринарної обласних державних служб – Шульгівка не хоче «екологічної бомби» в себе під боком, припиніть знущання над людьми, забороніть будівництво небезпечного об’єкта! А троє працівників «Агропромінвесту» переконували всіх, що діяльність звіроферми нічого, окрім нових робочих місць і суттєвого доважку місцевому бюджету, не принесе.
Схоже, зробити це їм не вдалося через численні претензії селян. Позаяк ідею, попри чималий спротив громадськості і відсутність дозволів на будівництво, почали… втілювати в життя. Хоча проект, як не дивно, не має головного (!) – екологічних експертиз, висновків про ступінь забруднення підземних вод, атмосферного повітря, відповідних експертних оцінок тощо. А ще порушене «Положення про участь громадськості у прийнятті рішень в сфері охорони довкілля», затверджене Наказом Мінохорони навколишнього природного середовища України від 18 грудня 2003 року за № 168. Про документ, без якого забудовникам у живій природі і кроку не можна ступити, державні мужі вкупі з хутряними підприємцями чомусь дружно «забули». Досі з селянами намагалися порозумітися щодо їхнього довкілля лише після того, як воно стало сплюндрованим на значній частині виділеної території…

СВОЇМ – ЗАСЬ. «ІМПОРТНИМ» - БУДЬ ЛАСКА! 
Шульгівка, у якій проживає більше тисячі жителів, є давнім поселенням Протовчанської паланки славного Війська Запорізького низового. Розташоване село неподалік колишнього гирла Орелі при її впадінні в Дніпро. Тепер річка тече по прокладеному до Обухівки каналу за кілька кілометрів на північ від села. Як зізнаються ймовірні інвестори, у Шульгівку їх привабила гарна екологічна ситуація в краї. Землі тут переважно піщані, чимало лісів, поблизу немає промислового виробництва, поруч автотраса до Дніпродзержинська. Словом, є все…
Будь-яка виробнича діяльність, як відомо, починається з отримання землі. Про це і роботу ферми директор ТОВ «ВБК «Агропромінвест» Євген Сідаш повідомив:
- Торік на працівників товариства та членів наших сімей ми отримали 22 земельні ділянки пасовищ по два гектари кожна для ведення особистого селянського господарства. На початку цього року «Агропромінвест» купив у нас ці наділи по 22 тисячі доларів за кожен. І вже на своїх 44-х гектарах компанія планує збудувати шеди за данською технологією для утримання 70 тисяч маткового поголів’я норки, 14 тисяч самців і близько 350 тисяч приплоду. Один звірок за добу використовує біля триста грамів води, тож добова потреба становитиме 150-200 кубічних метрів. Діятиме крематорій для спалювання загиблих тварин. Під шедами розстилатиметься солома, яку після наповнення фекаліями норок складатимуть, далі вивозитимуть на поля як добриво. Там, де із забитих тварин зніматимуть шкірки, будуть очисні споруди, а тушки звірів відвозитимуться у Дніпропетровськ для переробки на м'ясо-кісткове борошно. Зараз ми будівництво не ведемо, лише огороджуємо територію парканом.
Повідомлення директора про суть виробничих процесів спричинили бурхливий спротив селян. А слова про одномоментне отримання 22-х земельних ділянок співробітниками і родичами - справжнє обурення.
- Чому ці пасовища не виділені тим, хто має корів? – запитала присутніх ветеран праці Тамара Сидякіна. – Чому наші люди роками оббивають пороги і ніякої землі не мають, а «імпортним» її залюбки дають одразу «по максимуму»? Багаторічний досвід моєї роботи в Міністерстві з надзвичайних ситуацій підтверджує: ферма – хімічно небезпечний об'єкт! У виробничих процесах застосовуватимуться аміак, формалін тощо, і все це з часом буде в селі! Захворіє норка – ляже й Шульгівка…
Справді, «хімічна» частина майбутньої діяльності велетенської кількасоттисячної звіроферми залишається невідомою широкому загалу. За словами присутніх екологів, обов'язковою складовою проекту має бути Державна екологічна експертиза. Її, як не дивно, немає і досі. Неабиякою дивовижею є й те, що під час дії мораторію на продаж земель в Україні у Шульгівці на Петриківщині ділянки відкрито продаються, реєструються, їм присвоюються кадастрові номери тощо. Чимало запитань присутніх викликав і той факт, що землі, зарезервовані згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 1 грудня 2008 року за №768 – 33 / IV для створення Орільського національного природного парку, використовуються не за призначенням. А змінити цільове призначення землі з пасовища на промислове розведення звірів у заповідній зоні неможливо. Та, як повідомив Євген Сідаш, «компанія вже займається цим питанням». До речі, ініціативна група жителів Шульгівки чотири рази зверталася з цього приводу до Дніпропетровської сільгоспінспекції. Тиждень тому почалася її конкретна робота на місці.

ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА ДІЄ
Відтоді, як шульгівські краєвиди впали в око хутровикам, небайдужі до долі краю люди почали діяти. Про це «Сільським новинам» розповідала Вікторія Льовкіна, яка перебуває у відпустці по догляду за дітьми:
- Близько тридцяти жителів Шульгівки утворили ініціативну групу, почали вивчати діяльність норкової ферми. І прийшли до однознозначного висновку: ризики набагато більші преференцій для громади. У фінському місті Каустінене через роботу подібної ферми довелося змінити русло річки – почалося цвітіння води, загибель риби, у Швеції діючу ферму взагалі закрили. У Великобританії, Хорватії, Нідерландах, Словенії, Швейцарії розведення звірів через загрози людям заборонене. А у нас їх планують вирощувати практично без екологічнх оцінок проекту… За матеріалами проекту, наданими для обговорення, ферма використовуватиме 470 - 520 метрів кубічних води на добу, тож колодязі в Шульгівці, Сорочиному, Судівці та Плавещині залишаться сухими. Сморід ферми вітри заноситимуть прямо в село… А проникнення хімічних елементів через стічні води у високостоячі підземні є прямою загрозою здоров’ю людей.
Ми зіткнулися з величезною проблемою – як зупинити непрошених «господарів»? Завдяки допомозі юристів утворили Територіальну громаду Шульгівки, яку підтримали власними підписами більше п’ятисот жителів, або 95% людей, що прибули на збори. Перед цим ішли від хати до хати, переконували всіх не позбавляти себе і родину безпечного майбутнього. Більшість селян нас підтримує, лише не всі можуть відкрито про це заявити. Сьомого липня на зборах Територіальної громади Шульгівки ухвалили (скорочено):

РІШЕННЯ
Виходячи з конституційного права територіальних громад самостійно вирішувати будь-яке питання місцевого значення, що передбачено статтею 140 Конституції України;
- права власності на землю, гарантованого територіальним громадам статтею 142 Конституції України;
- права територіальних громад діяти у цивільних відносинах на рівних правах з іншими учасниками цих відносин
ухвалюємо рішення прямої дії, обов'язкове до виконання:
Зупинити проведення підготовчих робіт з будівництва звіроферми ТОВ «ВБК «Агропромінвест»;
Повернути землі, у незаконний спосіб отриманих «Агропромінвестом», у власність Територіальної громади Шульгівки.
Скасувати державний акт на право володіння компанією земельною ділянкою площею 44 гектари.
Це рішення було зачитане на нараді. Забудовники відповіли, що виконуватимуть… лише рішення суду! Факт нехтування статей Конституції України явний, його оцінюють правоохоронці. Значний конфлікт інтересів, який намагалися пригасити держслужбовці, простежувався впродовж усіх двох годин наради. А тим часом біля Шульгівки…

…ЗЕЛЕНІ НАСАДЖЕННЯ ПЕРЕВАЖНО ЗНИЩЕНІ
Та навіть під час протестів забудовнику, як кажуть, і за вухом не свербить. Потужна компанія не лише зводить паркан, а і веде руйнівні для довкілля підготовчі роботи нульового циклу. Про це розповів голова Територіальної громади Шульгівки, ветеран праці, колишній депутат Петриківської районної ради Анатолій Пономаренко:
- На території урочища Бочківське, де заповзялися втелющити норкову ферму, гектарах на тридцяти раніше сіяли жито. А коли розпайовували землі колгоспу «Дружба», то керівники не включили їх до пайових земель. Люди почали випасати там худобу, на значній площі виросли акації, на шести гектарах буяла сосна. Та в березні з’явився забудовник і каже: «Це моє!» Почали вирубувати дерева, знімати верхній шар землі… Більшість зелених насаджень вже знищені. Про цей злочин ми повідомили Петриківську державну адміністрацію, міліцію і прокуратуру, порушені дві кримінальні справи. На жаль, вирубування продовжується, тому 10 липня ми провели автопробіг сорока автомобілями від Шульгівки до Петриківської РДА під гаслом «Петриківка – зона корупції!». Прикро, що й це не допомогло.
Нам протидіє, як не дивно, сільський голова Іван Гряненко. Він чомусь опинився не з громадою, а на боці забудовника. У Дніпропетровській області мало лісів, і ті отак бездумно знищуються. Тепер вітри вивівають піски… Чомусь влада ігнорує той факт, що всі землі Шульгівської сільської ради входять до майбутнього Орільського національного природного парку! Про це шульгівські депутати ще років п’ять тому ухвалили відповідне рішення. Хіба у заповіднику можливе таке інтенсивне виробництво? Адже згідно з рішенням Дніпропетровської обласної ради «Про внесення змін до особливих умов на території, що зарезервовані під національні природні парки» від 17 лютого 2006-го року за № 576 – 19/V у «Додатку» сказано:
- Особливі умови: можливість надання земельних ділянок без зміни їхнього цільового призначення для проведення діяльності, яка не буде негативно впливати на природний стан територій та перешкоджати їхньому використанню за цільовим призначенням.
Ось бачите – звіроферму однозначно не можна будувати у цій зоні регульованої заповідності, наміченій згідно зі «Схемою зонування частини території проектованого НПП «Орільський»! А крематорій практично в селі, де спалюватимуться тисячі тушок норки за день? Хто погодиться біля нього жити? Забудовник порушує і будівельні норми. Двадцять третього липня Державна архітектурно-будівельна інспекція України вже вдруге винесла «Припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт, які не відповідають законодавству», та забудовник не поспішає його виконувати.
Згаданий «Припис» про зупинку будівництва, винесений Володимиром Федіним, Тетяною Буряк та Мариною Жуковою, державними інспекторами Дніпродзержинського відділу контролю та державного нагляду територіального управління з контролю за будівництвом об'єктів, викликав особливо гостру дискусію. Селяни звинувачували директора «Агропромінвесту» у небажанні отримати документ на місці його складання. Після довгих дебатів Євген Сідаш таки погодився зупинити роботи з 26 липня. Та лише до усунення зауважень, прописаних інспекторами ДАБІУ…
Насамкінець заступник голови Дніпропетровської обласної ради Олександр Любович зважено підсумував бурхливу нараду:
- Державним організаціям необхідно ретельно перевірити відповідність усіх дій «Агропромінвесту» чинному законодавству. А Шульгівці треба вирішити основне питання – будувати фабрику чи ні? Запевняю – з позиції сили нічого вирішуватися не буде. Робочі місця – це добре, але не за рахунок шкоди людям. Без громади, без громадської експертизи у Шульгівці нічого не буде! Прокуратура це відслідкує.
А заступник голови облради Дмитро Безуглий поставив просте питання інвесторам, на яке не було відповіді:
- Чому, запланувавши такий серйозний об’єкт з великими інвестиціями, ніхто не приїхав до обласної ради за порадою – де саме його розмістити? Ми б допомогли підшукати підходяще місце. А тепер, якщо не буде спільної мови про майбутнє фабрики після громадської експертизи, вчинимо за законом.
Після наради ініціативна група жителів Шульгівки завітала і до голови Петриківської райдержадміністрації Андрія Столбченка. Він теж запевнив усіх - проти волі людей не піде:
- Ніяких громадських рішень я фальсифікувати не буду, ніяких дій щодо звіроферми не вестиму. Щодо шульгівської землі – у грудні 2012 року до голови Петриківської РДА Володимира Мухи звернулися 22 чоловіки з проханням надати землю для ведення ОСГ. Він підписав розпорядження, але з 1 січня 2013 року землями за межами села почало опікуватися Держземагенство України, ним і був наданий остаточний дозвіл.
У такий спосіб, без участі громади та екологічних експертиз, була вирішена доля Шульгівки. Тепер шульгівський сільський голова Іван Гряненко так коментує події щодо будівництва ферми:
- Ситуація дуже непроста. Ініціативна група жителів щодня дає різні запити в сільську раду, мусимо відповідати. Але ж за зеленими насадженнями за межами села має слідкувати Петриківська райдержадміністрація і Держземагенство, вони ж розпорядилися і сьогодні розпоряджаються цими землями! Наша хата тут скраю. Новий статут сільської ради ми обговорили і ухвалили сесією ще торік, ніяких підробок там немає, як дехто вважає. На мою думку, якщо на фермі все робитиметься за прописаною технологією, то загрози жителям не буде. Треба добре подумати - в нас люди працюють лише в бюджетних організаціях, нові робочі місця вкрай необхідні.
Шульгівка опинилася перед вибором, який вона, як показують події, вже зробила. Здається, це починає розуміти і влада усіх рівнів - від села до області. Лише питання – коли це дійде до тями «Агропромінвесту» та хто конкретно відповість за рукотворну пустелю поблизу села, за знищені зелені насадження і рідкісні рослини Червоної книги в запроектованому Орільському НПП – залишається відкритим. А з наради найдужче запам’ятався палкий заклик фермера Юрія Лазура, адресований забудовникам: «Ми тут хочемо жити! Не заважайте нам і нашим дітям!».
…Кілька днів тому будівництво ферми для звірів знову продовжилося. Цього разу забудовники зігнорували вже не лише рішення Територіальної громади Шульгівки, Указ Президента України, «Положення про участь громадськості у прийнятті рішень в сфері охорони довкілля», розпорядження Дніпропетровської облради та інші згадані документи, а і пряме рішення спеціальної наради у Дніпропетровській обласній раді 25 липня ц. р. «Без громади Шульгівки нічого не буде!». Коли ж територіальна громада і закони, що її захищають в тому числі від незаконної забудови підприємців, захистить своє право на безпечні умови життя, гарантовані Конституцією України? Коли надзвичайну ситуацію у Шульгівці зрозуміють і належно оцінять ті, хто мав зробити це за законом ще задовго до її виникнення?

Григорій МИКОЛАЙЧУК.