Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ми відповідальні за екологічні проблеми


16.05.2013

22 травня - Міжнародний день біологічного різноманіття

Щороку, починаючи з 2001-го, 22 травня відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття. Цей День був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1995 році в спеціальній резолюції на основі рекомендації Конференції сторін Конвенції про біологічне різноманіття, що відбулася в 1994 році.
Основна мета вищезгаданої Конвенції - збереження біологічного різноманіття на генетичному, видовому і екосистемному рівнях. До цієї проблеми треба ставитися дуже серйозно, адже біологічне різноманіття - одна з найважливіших галузей в житті людства, разом з водопостачанням і санітарією, охороною здоров’я, енергетикою і сільським господарством. Без кожного з цих компонентів наше життя сьогодні просто неможливе. Ученим зараз відомі близько 1,75 мільйона видів живих організмів, проте, за різними оцінками, їхня кількість може сягати 14 мільйонів. Але, згідно з даними ООН, під загрозою зникнення більше 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин. Втрата такої величезної кількості живих істот призведе до зміни вигляду нашої планети. Скажете: «нічого страшного - одні види вимирають, а інші з’являються». Так, але потрібно враховувати: якщо баланс цих двох процесів порушиться і вимирання почне домінувати, то життя на Землі може повністю зникнути. Деякі вчені припускають, що Земля до цих пір пережила п’ять масових вимирань. Останнє - близько 65 мільйонів років тому, коли вимерли динозаври. Ми зобов’язані не допустити шостого.
Головне завдання Міжнародного дня біологічного різноманіття - привернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори і фауни. Причому, щороку визначається конкретна тема цього Дня. У 2013 році це – «Вода і біорізноманіття».