Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ми ж з діда-прадіда оптимісти!


18.08.2011

Відновлена Актом проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991-го Всенародним референдумом, Українська держава готується до свого двадцятиліття. Ці роки були нелегкими для молодої держави. За цей час є і досягнення, і прорахунки. За натурою українці оптимісти, що і дозволяє вирішувати ті чи інші завдання сьогодення. І хвилюють кожного з нас конкретні питання, від яких залежить подальший розвиток держави.

НАСАМПЕРЕД це земельна реформа. Нагадаю, вона розпочалась у перші роки становлення Незалежності України. Зараз головне – донести до людей зміст окремих положень закону про ринок земель. Непросто дійти до кожного жителя району. Але якщо все буде поставлено так, як у законах, то вартість землі стане більшою. Це повинні усвідомити усі власники землі - хто працює на ній самостійно чи здає в оренду. Обов‘язково збільшиться і кадастрова вартість землі. Для того, щоб земельна реформа була завершена, потрібна ціла система законів. Думаю, великого ажіотажу з продажем землі не буде. Можливо, частина спадкоємців, які її отримали і живуть у місті, щонайперші зважаться на подібний крок.
Те, що уряд іде на завершення земельної реформи – це вимога часу, далі відкладати вже не можна. Щонайменше, це потрібно для підвищення ефективності сільгоспвиробництва.
Наш магдалинівський район має сільськогосподарський напрямок. Окрім цього, є запаси природного газу, який видобувається для потреб нашого і сусідніх районів Дніпропетровщини. У рослинництві в окремі роки ми вже вийшли на рівень 90-х років, зокрема у вирощуванні овочів, соняшнику, кукурудзи. Цього року маємо добрий вал ранніх зернових – 110 тисяч тонн, що більше проти минулорічного. Добрі види на врожай соняшнику і кукурудзи. За сім місяців ц.р. реалізовано 4543 тонни м‘яса (збільшення сягає 346 тонн) і 1610 тонн молока (43 тонни). До повернення колишніх позицій у тваринництві шлях доволі непростий. У Євдокіївці, наприклад, фермери почали у приміщенні колишньої ферми утримувати корів. Але без електроенергії нічого не зробиш, є проблема з її підведенням. Загалом у приватному секторі, як і скрізь, ще не подолані тенденції до зниження сезонних цін на молоко. Проблема ефективної підтримки селянина, виробника м‘яса і молока, вирішується на державному рівні.
Сьогодні головне завдання влади – соціально-економічний розвиток Магдалинівщини. У нашому переважно сільськогосподарському дотаційному районі успіх можливий тоді, коли скрізь ефективно використовуватиметься орна земля, випаси тощо. Якби кожен гектар землі давав таку віддачу, як дає, наприклад, у корпорації «Агро-Овен» (директор Віктор Заворотній) - від 700 до 900 гривень різноманітних надходжень до бюджету – то картина була б зовсім іншою. Прекрасні результати мають ПП «Мир» (директор Вікторія Нор), ТОВ «Котівка» (Микола Дробітько), ДГ «Поливанівка» (Микола Соловйов), ТОВ «Агроальянс» (Олександр Гарькавенко), ТОВ «Дружба-Казначеївка» (Володимир Лук‘яненко). Більше 30 відсотків земель використовується фермерами і приватними землевласниками. Тут ситуація інша. А землі наші, нагадаю, одні з кращих у світі – зразок саме магдалинівського чорнозему як еталон зберігається у Парижі. Вже чотири сільські ради, до речі, є самодостатніми – Оленівська, Пролетарська, Жданівська і Магдалинівська селищна. Зараз у нас працює робоча група по легалізації робочих місць, що дасть додаткові надходження до бюджету.
Сьогодні вирішення соціальних питань проводиться за рахунок місцевих бюджетів. Тому першочергове завдання райдержадміністрації – розширити джерела його наповнення. Окрім сільгоспвиробництва, є освіта, медицина, культура, спорт, відпочинок, підготовка закладів до зими… Проблем чимало, і всі їх потрібно вирішувати. Уряд запровадив статтю «бюджет розвитку» саме для розвитку соціальної інфраструктури сіл. А добрі результати, переконаний, будуть тоді, коли є спільна відповідальна робота влади для людей – від найменшого села до столиці нашої держави. Саме такі завдання ставить перед нами Президент України і український уряд.
Користуючись нагодою, щиро здоровлю жителів Магдалинівщини і усіх читачів «Сільських новин» з 20-річчям Незалежності України! Оптимізму вам, здоров‘я, віри в щасливу долю України серед розвинених європейських держав!

Іван ДУШКО, голова Магдалинівської райдержадміністрації.
Дніпропетровська область.