Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Миколаївський розпис


18.09.2019

Самобутнє мистецтво Новомосковщини може стати ще однією візитівкою України
Перші згадки про Миколаївський розпис, характерний для цієї місцевості, з’явився близько триста років тому. Майстри оздоблювали домашні меблі, посуд, 
але найбільше – дерев’яні скрині власного виробництва.  А оскільки через Миколаївку пролягав Чумацький Шлях, про місцевий розпис знали далеко 
за межами краю. 
– Техніка декоративного малюнку, притаманна Миколаївці, була забута ще за радянських часів, – розповідає Миколаївський сільський голова Ірина Полтавець. – Цей розпис унікальний – плоске писання, малюнок накладається на малюнок, колір на колір.  Найдавніша скриня була виготовлена понад 200 років тому. У Новомосковському районі і, зокрема, в Миколаївці, залишилося декілька десятків скринь, розписаних Миколаївським розписом. 
У директора Миколаївського Будинку культури Інни Прийменко виникла ідея створити візитівку села. Вона зібрала місцевих активістів: Віру Максютенко, Дениса Підкопаєва, Ольгу Доценко, Ларису Васюк, Лідію Клименко. Разом вони розробляли етапи флешмобу. Ескізи скринь розробили талановиті художниці Марина Головко та Анжела Лагода. Під їхнім керівництвом разом із жителями нашої громади, з 14 серпня почали створювати марали у вигляді скринь. 
Наприкінці липня новомосковські майстрині з Миколаївського розпису взяли участь у всеукраїнському молодіжному мистецькому соціально-екологічному форумі «Біле озеро-2018», який проходив наприкінці липня на Рівненщині в селі Більська Воля. Науковий співробітник Новомосковського міського історико-краєзнавчого музею ім. Петра Калнишевського, керівник гуртка «Петриківський розпис», член ГО «Творча спілка «Мистецька скарбничка» м. Канева Марина Головко провела на форумі майстер-клас з Миколаївського розпису та презентувала виставку мальованок і розпису на тканині.  Також вона привезла на форум колекцію розписаного одягу «Чарівний світ Миколаївського розпису», багато експонатів якого було виготовлено спільно з учнями.
Викладач Новомосковського дитячого мистецького навчального закладу «Alpha Generation Kids Club» Анжела Лагода презентувала на форумі свої роботи – розмальовані в техніці Миколаївського розпису тарілі та дощечки.
«Зараз зі своїми однодумцями продовжуємо роботу, розпочату ще 15 років тому керівником творчого гуртка «Самара» Надією Явір, яка ще тоді стала досліджувати декоративний Миколаївський розпис, – говорить Марина Головко. – З цією метою проводимо експедиції, спілкуємося з миколаївцями, збираємо історичні відомості. Розмальовані скрині, датовані кінцем ХVIII століття, втратили свою привабливість, але зберегли для історії свою значимість.
– Ще у 2015 році старшокласниця Маргарита Райко, яка зараз навчається в ДНУ ім. О.Гончара, підготувала презентацію «Миколаївський розпис – мистецька  історія мого краю». Ця робота посіла перше місце в обласному народознавчому конкурсі, але практичного руху не було, – розповідає вчитель початкових класів КЗО «Миколаївське навчально-виховне об’єднання» Лідія Клименко. – Лише у 2018 році активно долучилася до мистецького руху – цьому передувало знайомство з двома обдарованими художницями:  Мариною Головко та Анжелою Лагодою, які плідно працюють з нашими сільськими дітьми. У листопаді минулого року Новомосковський міський історико-краєзнавчий музей ім. Петра Калнишевського організував виставку «Квітка Миколаївки – з минулого в майбутнє».  Після цього ми остаточно переконалися, що маємо шанс повернутися до своїх витоків, аби зв’язок поколінь не обірвався.
У квітні цього року розробка уроку вчителя Лідії Клименко «Квітка Миколаївки» стала переможцем районного конкурсу з патріотичного виховання молоді і була представлена на обласний конкурс, а потім через сайт «Всеосвіта» долучилася і до всеукраїнського.
Спостерігаючи за самовідданою роботою Лідії Клименко під час національної конференції у Харкові, її творчий колега з іншої області зауважив, що про нього весь світ дізнається завдяки ось такій сільській вчительці, яка своєю творчістю презентує не лише Миколаївку, а й всю Україну і дозволяє всім нам залишатися автентичними українцями. 
Після трьох майстер-класів художниці Марини Головко Лідія Клименко  і її  талановиті учні на літніх канікулах впродовж червня-липня самостійно малювали, фантазували, відтворювали унікальний розпис.
До важливої роботи долучилася й мешканка Миколаївки Віра Максютенко. Вона хоче розмалювати у стилі миколаївського розпису і свій сільський куточок на вулиці Українській.
– Вже завтра, До Дня визволення Миколаївки від німецько-фашистських загарбників відкриємо громадський флешмоб. Центральний малюнок – ескіз Марини Головко, відтворений зі скрині, яка знаходиться у Новомосковському історико-краєзнавчому музеї ім. Петра Калнишевського. Далі – герб Миколаївки, прикрашений деревом життя. У вигляді скринь поступово з’являться всі 15 плит. Це і буде своєрідна візитівка Миколаївки, – розповіла завідувач сільського клубу Інна Прийменко. – А згодом, сподіваюсь, подамо заявку до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.
З часом у селі планують створити школу Миколаївського розпису та виставкову світлицю.
Тож нехай щастить!

Анатолій БІЛИК,

голова  Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей, заслужений працівник сільського господарства, народний депутат України ІІІ скликання, депутат обласної ради VII скликанння.