Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мінфін пропонує...


17.12.2014

У Міністерстві фінансів пропонують підвищити пенсійний вік чоловікам та жінкам до 65 років, щоб зекономити близько 4,3 млрд. гривень. Крім того планується обмежити виплати пенсій працюючим пенсіонерам до 90% призначеної пенсії, але не нижче розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність. Про йдеться в опублікованих в ЗМІ рекомендаціях Міністерства фінансів України щодо оптимізації витрат з держбюджету.
КРІМ того можуть підвищити пільговий пенсійний вік: для жінок - на 10 років, для чоловіків - на 5 років, а необхідний стаж, що дає право на пенсію за вислугу років може підвищитися на 7 років. За підрахунками чиновників реальна економія від таких заходів може скласти 531,8 млн. грн.
Пропонується також призупинити індексацію пенсій до стабілізації економіки України. В міністерстві порахували, що це дозволить зекономити близько 2,8 млрд. гривень.
Крім того, Мінфін хоче здійснити перерахунок пенсії із застосуванням відсотку від суми перерахованих до Пенсійного фонду України страхових внесків, а не від заробітної плати.
Передбачається замороження розміру середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески та призначаються пенсії, на рівні 2014 року. Це, як вважають в Мінфіні, сприятиме відновленню соціальної справедливості у частині скорочення розривів у розмірах пенсій, які обумовлені роком виходу на пенсію. Норма може торкнутись 446,7 тис. українців та дозволить зекономити 394 млн. грн.
Мінімальний розмір пенсій у разі втрати годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців та правоохоронців, також хочуть переглянути. Зокрема, скасувати пенсії по втраті годувальника для членів сімей військовослужбовців, які не є учасниками АТО та інвалідами війни. Економія у такому разі може скласти 893,3 млн. грн.
Пропонується знизити розмір привілейованих пенсій з 70 % до 60% заробітної плати. У середньому зменшення пенсії державного службовця складе біля 373 гривень, а народного депутата - біля 1000 гривень. Також пропонують заморозити перерахунок спеціальних пенсій у разі підвищення заробітної плати працюючим державним службовцям та прирівненим до них особам. Це стосуватиметься 165,3 тисяч українців, а реальна економія складе 34,4 млн. грн.