Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Міст з Європою


23.05.2013

на «Петриківському дивоцвіті» у ДніпропетровськуНіжну весняну зелень дерев і кущів  Центрального парку імені Шевченка Дніпропетровська вісімнадцятого травня, в День Європи, доповнили яскраві національні орнаменти. Уся чимала площа парку являла собою величезну експозицію прекрасних виробів майстрів петриківського розпису, вишиванок, соломоплетіння, художнього кування і т. п. У присутніх і гостей розбігалися очі від побаченого на міжнародному фестивалю-ярмарку «Петриківський дивоцвіт», а в серце вселялася гордість за українську націю, яка тисячоліттями плекає унікальне диво національної культури.

На відкритті фестивалю віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул зазначив:
- День Європи в Дніпропетровську проходить під символом петриківського розпису. Петриківка - душа України, важлива складова європейської культури. Розвиваючи петриківський розпис, ми не лише підтримуємо народну творчість, а й відкриваємо світу славетні традиції українського козацтва. Петриківка є ще одним культурним мостом, який міцно пов’язує Україну зі світом.
А йти першими по ньому доводиться, певно ж, петриківським майстрам. Цю відповідальну місію з честю виконують художники Центру народного мистецтва «Петриківка». Окрім наповнення виставок виробами мистецького рівня, необхідний і належний художній рівень їхнього супроводу. Ось що розповів про це голова правління Центру народного мистецтва «Петриківка» Андрій Пікуш:
- В рамках ініціативи України щодо визнання петриківського розпису нематеріальною культурною спадщиною людства проводиться міжнародний тур. У березні був проведений тиждень петриківського розпису в Брюсселі, у травні - в Люксембурзі, у червні він пройде в Парижі, в штаб-квартирі ЮНЕСКО. Ведуться переговори і з Китаєм та Японією. Готуємося на належному рівні прикрасити павільйон Дніпропетровщини на виставці «Агро-2013» у Києві, незабаром запланована поїздка до Польщі. Побільшало і приїздів українських та іноземних екскурсій до нашого Центру. Більше стало і роботи в художників «Петриківки», але це приємні для нашого творчого колективу клопоти.
Єдине, що роками залишається невизначеним для петриківських майстрів - дата проведення «Петриківського дивоцвіту» у Петриківці. Бо саме тут він, за переконанням відомої художниці Центру Наталії Рибак, наснажується соками рідної землі і має той неповторний колорит, якого немає більше ніде. І якого ніколи не забудуть усі, хто бодай раз гостював на ярмарку... Залишається сподіватися, що ця проблема, яка невідь-чому вирішується… в Дніпропетровську, не перейде до розряду «вічних» і єдину дату «Петриківського дивоцвіту» у Петриківці і майстри, і усі громадяни України знатимуть точно. Раз і назавжди, як знають усі, наприклад, час проведення Сорочинського ярмарку.
Григорій ДАВИДЕНКО.