Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мити овочі і фрукти - це справжня наука!


26.06.2014

Нині надворі літо - овочі, фрукти в достатку, втім, зарядитися природніми вітамінами все ж необхідно. А як правильно мити фрукти й овочі? Комусь здасться це питання недоречним, а, тим не менш, убезпечити себе від шкідливих мікроорганізмів потрібно. У цей спекотний час слід бути найбільш завбачливим і обережним, щоб не захворіти.
Зараження або отруєння людини може відбутися не тільки від зіпсованого плоду, але й від погано вимитого. Як же діяти, аби не нашкодити здоров'ю? Про це ми розпитали фахового гігієніста - кандидата медичних наук Світлану Зуб.

- При дозріванні плодів на них впливає безліч факторів зовнішнього середовища - сонце, дощ, а також пил, гази, хімічні речовини, личинки комах і велика кількість мікроорганізмів. Чи потрібно мити фрукти з милом?
- Вода змиває зі шкірки фруктів не тільки пил і пісок, але також і отрутохімікати, що залишилися від обприскування дерев.
Мити фрукти потрібно рясним струменем проточної води, застосовуючи спеціальні м'які щіточки. Найкраще при митті фруктів використовувати соду: натирати порошком шкірку, потім змивати водою.
Для миття імпортних фруктів, із супермаркетів необхідно застосовувати щіточки жорсткіші, а мити ці фрукти потрібно, спочатку обдавши окропом на ситі, а потім - порошком соди і щіточкою, щоб не пригоститися воском, нанесеним на шкірку.
Замість соди для миття імпортних фруктів можна використовувати й дитяче мило без ароматизаторів - воно добре знімає воскову плівку зі шкірки фрукта.
А ще імпортні фрукти після миття варто потримати у прохолодній воді одну годину - вода забере з фруктів частину штучно нанесених на плоди речовин. Блискуча шкірка імпортного яблука - нежива обгортка, яку зовсім не обов'язково їсти. Найрозумнішим буде цю шкірку зчистити і викинути, особливо, якщо фрукт призначений для дитини.
- Як довго вимиті фрукти та овочі можна зберігати, аби безпечно їх вживати в їжу?
- При різанні й чищенні, як овочів, так і фруктів, потрібно використовувати спеціальні ножі з міцних пластмас, призначені спеціально для свіжих плодів, або нержавіючі ножі, які не окислюються під впливом фруктового соку - тоді втрати вітамінів не буде.
Жовті плями під шкіркою фруктів або овочів свідчать про високий вміст нітратів у плодах. Не слід вживати в їжу продукти з такими ознаками. Для зменшення кількості нітратів в овочах і фруктах можна їх на добу замочити в холодній воді, поставивши миску в холодильник, але при замочуванні в воду вийде й частина вітамінів.
- А чи варто мити капусту?
- Капусту мити не обов'язково. Для очищення качана видаляють усі покривні верхні листки, добираючись до абсолютно чистих. У капусти потрібно викинути качан і найтовщі черешки листя - у них нітратів найбільше.
Ревінь, шпинат, зелень, зелений лук потрібно очистити від коріння, товстих стебел і жовтого листя. Спочатку зелень треба замочити у досить місткій мисці, при цьому салат розібрати на окремі листки. Промивати слід, змінюючи воду 2-3 рази. У воду можна додати яблучний оцет або трохи соди. Потім зелень можна сполоснути на ситі під проточною водою. Вода для миття зелені й салату має бути прохолодною. Просушити зелень можна на рушнику, у закритому, недоступному для мух і пилу приміщенні. У листової селери треба обрізати грубі й потемнілі частини черешків, замочити селеру на 2 години у холодній воді, потім промити під рясним струменем води.
Цвітну капусту й броколі очищають від потемнілих ділянок і замочують на півгодини у прохолодній солоній воді (на 1 літр води - 1-2 столові ложки солі). Можна у цю ж воду додати оцет із розрахунку 1 столова ложка на 1 літр води. Комахи, що потрапили у суцвіття, незабаром спливуть на поверхню.
- А як мити корнеплоди, аби не вскочити у халепу?
- Картоплю, буряки, моркву, редьку, хрін, редиску потрібно ретельно вичистити від землі. Потім слід залити коренеплоди теплою водою й дати постояти. Мити коренеплоди потрібно щіткою, споласкуючи під струменем води, і тільки після цього їх потрібно чистити.
- Нині багато розмов, що цитрусові обробляють консервантами, щоб вони довше зберігалися...
- «Маємо те, що маємо». Тож цитрусові потрібно ошпарити окропом, щоб позбутися консервантів на шкірці, потім помити їх під проточною водою.
А ось кавун чи диню потрібно мити щіткою. Ананас миють цілим, неочищеним, потім обдають шкірку окропом, після чого ананас можна почистити і нарізати.
Банани, гранати, яблука, груші, сливи, хурму необхідно мити проточною прохолодною водою із дитячим милом, або натираючи фрукти порошком соди. Персики й абрикоси варто вимити проточною водою з милом або содою, після чого очистити плоди від верхньої шкірки.
- Чи достатньо просто промити ягоди під проточною водою?
- Ягоди журавлини, агрусу, смородини, вишні та черешні миють у ситі, невеликими порціями під проточною водою. Ягоди малини, покладені у сито тонким шаром, потрібно опускати у миску з водою на 1 хвилину, струшуючи сито. Так зробити 2-3 рази, міняючи воду. Потім ягоди залишають у ситі, щоб стекла вода. Суницю висипають у миску з прохолодною водою і обережно перемішують рукою. Воду слід змінити 2-3 рази.
- Чи варто перед миттям обривати хвостики у полуниці?
- У полуниці перед миттям обривати хвостики не потрібно! Мити полуницю найкраще у друшляку, малими порціями, опускаючи у миску з водою і міняючи воду. В Іспанії, приміром, полуницю миють білим вином. Ми можемо у воду для миття полуниці налити виноградний або яблучний оцет (1 столова ложка на 1 літр води), що залишить ягоди міцними і водночас очистить їх від мікробів.
Для винограду потрібно зробити рясний душ, якщо грона дуже тугі - потрібно розрізати черешки ножицями на кілька частин. Відривати ягоди винограду від грона перед миттям не потрібно.
Сухофрукти блискучого забарвлення, мають на поверхні плівку з сірки. Сухофрукти треба спочатку ретельно промити проточною прохолодною водою, а потім обдати окропом, а краще - замочити в окропі на 10-15 хвилин.
При митті плодів і фруктів слід використовувати дуже багато води. Неприпустимо замість миття обтирати фрукти серветкою!

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК. (УКРІНФОРМ).