Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мої томати мого ювілейного року


14.10.2021

Складний і непередбачуваний сезон, в який ми змогли отримали великий врожай.  Ось так я хочу охарактеризувати цей рік, що минає. Пам’ятаємо дуже холодну весну, шквали, град і неймовірну спеку із середини літа. Незважаючи на всі ці примхи погоди, наші рослини були на висоті. Кущі ломилися від плодів, яких було так багато, що вистачило і собі заготовити, і навіть продати. Цей сезон для мене ювілейний. Рівно 20 років тому я зібрав свою першу колекцію із 50 сортів помідорів, надрукував невеличкий каталог насіння і почав пропонувати вирощувати помідори. З кожним роком я все більше і більше захоплювався рослинами. Кожного сезону
до  моїх рук потрапляли нові сорти.  Я їх вирощував, тестував у різних умовах та уважно вивчав їхній потенціал. Відбирав лише найкращі. 
ТАК і сформувалася моя сьогоднішня колекція із 300 сортів помідорів, яка і зараз поновлюється відбірними новинками.   Помідори – найкращі овочі. Вони обходять по багатьох показниках інші городні культури, щедро дарують і врожай, і красу своїх плодів, особливо якщо вирощуєш унікальні сорти, спроможні перевершити всі очікування. У моїй колекції таких сортів багато – від маленьких кімнатних до високорослих гігантів – Великий Зак, Мексика, Серце Буйвола, Планета тощо. Уявіть собі, томат вагою до 1300 грамів! Саме такої ваги отримав плоди сорту Великий Зак, трошки меншими виявились томати сортів Велика Дівчинка, Церква, Цукровий Бізон. Крім традиційних червоних та рожевих томатів, вирощую жовті, помаранчеві, зелені, різнокольорові, коричневі і сині, як баклажани. Форми теж різні – круглі, продовгуваті, шишкоподібні, ребристі, перцеподібні, квадратні, грушеподібні. Одні ростуть поодинці на стеблині, інші звисають, немов виноградні грона, до десятка й більше штук. Вражень від  вирощених сортів багато, тому хочеться розповісти про деякі з них.
Візьму для прикладу Ведмежу лапу. Це унікальний високорослий сорт. Якщо вам поталанить посадити у себе на городі 30 кущів, ви матимете змогу повністю забезпечити себе на зиму томатним соком. Судіть самі – за один раз з куща можна зібрати десятилітрове відро помідорів. А за сезон їх буде близько 20-25 кг з куща. І це тільки з одного куща! 
 Плоди червоні, плоско-округлі, масою до 500-600 г, а деякі важать цілий кілограм. До того ж дуже солодкі й м’ясисті.
  Найліпшим ультрараннім томатом для мене став сорт Прима. Плоди достигають уже через 85 днів після появи сходів. Товарні якості відповідають усім вимогам – немає плями біля плодоніжки, кругла форма, не лускається, солодкий, добра лежкість, понад два тижні зберігає твердість і соковитість, а найголовніше – устигає віддати основний урожай до спалаху фітофтори. Навіть у вересні Прима може дати другий урожай (у серпні відростають нові пасинки й рясно цвітуть). Кущ заввишки до 70 см, я зриваю тільки перші 3-5 пасинків, решту залишаю. 
І результат проявляється  моментально. За короткий час кущі усипаються плодами вагою 90-130 г. Якщо ж Приму не пасинкувати, помідорів буде ще більше, тільки вага плодів значно зменшиться до 60-90 г. 
Вирощую цей сорт уже 15 років, і найбільший урожай отримав торік – один з пасинкованих кущів дав 11 кг. За всі роки вирощування середній урожай був 7-8 кілограмів. Приму можна не підв’язувати, але я підв’язую усі низькорослі сорти (це поліпшує циркуляцію повітря).
Унікальний смугастий сорт Шерхан сподобався мені тим, що його можна саджати всього через 20-25 см. Це відразу розв’язує питання дачників, які мають маленькі ділянки. Таке загущене садіння дозволяє отримати максимальний урожай, наприклад, з квадратного метра. Шерхан потребує мінімум догляду – тільки прополювання, не треба пасинкувати. Плоди перцеподібної форми, їх можна фарширувати. 
Здивований дуже солодким смаком зеленоплідного сорту Зелена Бомба. Це новий сорт, і у нашій країні його майже ніхто ще не вирощував. Плоди за смаком нагадують якийсь тропічний фрукт з цитрусовими нотками. Кущ заввишки до 1,2 м, термін достигання – ранній, плоди сливоподібні, розміром з гусяче яйце, вагою близько 200 г та більше. Зелена Бомба дає відмінний урожай – 10 кг із куща. З нього виходить приємний томатний сік, звичайно, не для борщу. Думаю, що любителі екзотики будуть із задоволенням ласувати смачним соком взимку. Листя міцне, не уражається хворобами. А самі кущі добре переносять високу температуру. 
Для томатного соку й засолювання ми використовуємо  цей новий сорт .
Улюбленцем нашої родини є сорт Зуб Дракона. У моїй колекції він уже декілька років, і я жодного разу не пошкодував про це. І ви, якщо хочете мати дуже рано солодкі та соковиті плоди, посадіть у себе цей сорт. Скажу відверто – за весь час вирощування я ще не зустрічав такого солодкого та смачного помідора, як Зуб Дракона. Сорт суперранній, середньорослий – кущ заввишки до 1 м. Плоди за формою – довгі сливки до 12 см. Зуб дракона достигає одночасно з ультраранніми низькорослими сортами. 
Це означає, що він встигне віддати врожай до спалаху фітофтори, тому його можна посадити навіть без підв’язки. Та на відміну від низькорослих помідорів, він буде плодоносити до осінніх заморозків за умови, що ви їх підв’яжете.  
Цей сорт підходить для консервації і для томатного соку. І взагалі, виростивши цей сорт, ви будете з помідорами. Бо на кущах їх зав’язується так багато, що навіть сусідам вистачить роздати або продати. 
Ми цей сорт вирощували для вас, любі читачі «Сільських новин». Усе літо збирали насіння, щоб усім вистачило! Тому, не порушуючи багаторічну традицію, усім бажаючим надішлю для розведення безкоштовно трохи насіння помідора Зуб Дракона. Тільки одне прохання – вкладайте в лист до мене підписаний конверт зі зворотною адресою. 
Моя адреса: 
Руслан ДУХОВ,
вул.Тюркіна, буд. 41, с. Мишурин Ріг,  Кам’янський район,  Дніпропетровська область, 51610.                  
Ел. пошта: doohoff@ukr.net