Поточний № 4 (1431)

10.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мокра Сура буде чистою?


24.10.2013

Проблемні питання у нас зазвичай вирішуються не швидко. Особливо у сфері екології. Чи то наше недавнє тоталітарне минуле (і «спадкове» його мислення) спричинює до того, чи щось інше. У кожному окремому випадку причини виникнення негативного явища можуть бути різними. Наслідки схожі, мов дві краплі води – на ліквідацію екологічних негараздів майже завжди потрібен час, і чималий. А ще – кошти. Так відбувається і у селищі Кринички, про що пише наш читач, пенсіонер Віктор Кобзар з Криничанщини:

- Шановна редакціє! Прошу вас допомогти захистити живу природу в наших Криничках. Постійно - періодично стічні каналізаційні води від третього і четвертого багатоквартирних будинків по вулиці Шкільній стікають униз, до пішохідного мосту і потрапляють в річку Мокра Сура. Куди я тільки не звертався – і в Криничанські селищну раду та райдержадміністрацію, і в Дніпропетровські обласну раду та облдержадміністрацію… Скрізь лише обіцяють спрямувати скиди в каналізаційну мережу селища, але діла не поспішають робити. Доки ж це триватиме? Хіба жителі селища і району не мають права на чисте довкілля?  
На підтвердження своїх слів наш читач надіслав копії відповідей восьми різних державних органів Криничанського району і Дніпропетровської області. Їхня суть з деякими відмінностями та, що проектно-кошторисну документацію на водовідведення стічних вод з вулиці Шкільної замовлено, але відсутнє фінансування. З весни цього року розглядом питання займалася Дніпропетровська обласна рада. Ось що повідомила «Сільським новинам» її депутат Галина Філімонова:
- Кошти на виготовлення проекту виділені. Стоки в річку зараз не потрапляють, люди на прийомах більше не порушують це питання. Треба думати про фінансування робіт.
Що ж, перший крок у справі вже зроблений. А повне її вирішення можливе десь за півроку. Про це розповів криничанський селищний голова Ігор Лісовий:
- Стічні води зі Шкільної викачуємо асенізаційною машиною постійно, в Мокру Суру вони зараз не потрапляють. Ця ситуація під контролем. Виготовлений проект вже знаходиться на експертизі, на початку листопада заберемо його. Можливо, ранньою весною вдасться замінити труби каналізації на нові. На ці роботи згідно з проектом необхідно близько семисот тисяч гривень.
Платником спорудження каналізаційних мереж на Шкільній у Криничках є Департамент житлово-комунального господарства облдержадміністрації. То ж будемо сподіватися, що кошти на ці вкрай важливі роботи влада таки знайде. А Мокра Сура буде чистою. І їй більше не доведеться розбавляти свої природні води каналізаційними стоками. А жителям селища і району – споглядати цю непривабливу, несумісну зі званням «людини розумної» картину…

Григорій ДАВИДЕНКО.