Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мокрець: чого від нього більше - шкоди чи користі?


20.07.2011

На боротьбу з цим бур‘яном городники і садівники витрачають чимало часу і зусиль. Ця однорічна рослина з родини гвоздичних полюбляє вологі місця і, тільки дай їй волю, швидко вкриє землю зеленим килимом. Її насіння не втрачає схожості до 30 років! Вивести мокрець практично неможливо.

Чи так багато ми знаємо про цю рослину? Приміром, те, що вона може віщувати погоду. Колись по цьому «барометру» визначали погоду на найближчий час. Якщо о 9-ій ранку вінчик квітки не піднявся і не розкрився - вдень бути дощу. А після дощу рослина стає ніби кришталевою – завдяки наповненим водою стебельцям, що аж виблискують на сонці. Звідси, мабуть і народна назва – мокрець.  
Мокрець полюбляють кури, від чого краще несуться. Якщо додавати його у корм козам, коровам, тварини дають більше молока.
Взагалі мокрець – це справжня комора цінних речовин. Особливо багато в ньому вітамінів С і Е та рідкісного для рослин вітаміну К, що регулює згортання крові. Містить він і мінерали: залізо, магній, мідь, кобальт, а також фітонциди. Ця скромна рослина має протизапальні, антисептичні, протицинготні, помірні жовчогінні та сечогінні властивості, а також здатна знижувати артеріальний тиск, сприяє лікуванню вегето-судинної дистонії, ішемічної хвороби серця.
Дуже корисно протирати відваром мокрецю обличчя, особливо при вугрових висипах. Регулярний прийом свіжого соку мокрецю допоможе позбутися головного болю, зняти дратівливість, поліпшити пам‘ять. Вітамін Е, що міститься у свіжому сокові, уповільнює процеси старіння, очищає кровоносні судини, поліпшує склад крові. Одноразового прийому соку, звичайно ж, недостатньо. Треба пити його по півсклянки тричі на день до їди протягом трьох місяців.
А ванночки для ніг із запареним мокрецем знімають втому, набряки і болі в суглобах, особливо корисні вони для хворих на подагру.
Годиться мокрець і для приготування салатів та приправ. Ось кілька таких рецептів.
Салат із мокрецю, моркви і часнику. Морквину натерти на терці, додати 100 г промитого і нарізаного мокрецю, подрібнений зубчик часнику. Заправити сметаною або майонезом, посолити за смаком.
Яєчня з мокрецем і зеленою цибулею. 3 яйця, по півсклянки нарізаного мокрецю і зеленої цибулі, півсклянки молока, 2 ст. ложки олії, сіль за смаком.
Яйця збити з молоком, всипати туди суміш мокрецю і цибулі та підсмажити на сковороді.
Не спішіть безпощадно знищувати оцей надокучливий нездоланний мокрець. А замість того, щоб витрачати гроші на дорогі препарати, гляньте собі під ноги. Ось вони – ліки!