Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Молоді сади «Садового»


22.06.2012

У колишньому радгоспі «626» Васильківського району під продуктивними садами було зайнято понад 200 гектарів землі, які згідно з чинним законодавством не підлягали розпаюванню. Саме на їх базі Віталій Тім створив ТОВ «Садове», яке, закладаючи молоді сади, відроджує садівництво в регіоні. Причому робить це за сучасними технологіями.

– Вісім років тому, – розповідає Віталій Рудольфович, – ми починали господарювати фактично на голому місці. Від колишнього радгоспу нам дісталися хіба що старі високі і малопродуктивні яблуневі угіддя, які тепер ніяк не можна рекультивувати через недосконале земельне законодавство. В які тільки інстанції не зверталися щодо перепрофілювання старих садів, а проблема поки що так і не вирішується. 
Паралельно з традиційним рільництвом (для цього маємо 1200 гектарів пайових земель) із самого початку створення нового господарства заклали більше сорока гектарів молодих садів, які вже цього року почнуть давати віддачу в повну силу. Хоча на семи гектарах тільки-но зав’язалися перші плоди. Це – наша перспектива, а до цього, звісна річ, ми тільки вкладали кошти в ту саму перспективу.
Спасибі людям, що нас підтримують і довіряють. Ми ж стараємось з ними працювати добропорядно. Справно розраховуємось за користування їх земельними частками. На виробництві протягом року в товаристві працює понад сорок чоловік, а в сезон догляду за садами та збирання врожаю вистачає робочих місць для всіх бажаючих.
…Разом з директором товариства Віталієм Тімом і головним агрономом Наталією Василенко, яка беззмінно працює технологом полів понад тридцять років, обходимо новостворені садові плантації. Тішать око масиви ягідників. Тільки малини найрізноманітніших сортів тут майже два гектари.

Поруч вже посадили невеличку плантацію чорної смородини. А врожай суниці, за словами агронома, навіть перевершив усі сподівання. І все ж головна гордість керівництва товариства – це молодий виноградник, який аж нічим не поступається кримським плантаціям.
– З цього нічого особливо дивуватися, – пояснює Наталія Михайлівна. – Останніми десятиліттями клімат в нашій зоні наблизився до південних широт. Спекотне сонце – головний союзник виноградної лози, а ми ще встановили крапельне зрошення і в результаті маємо ось ці продуктивні сади, ягідники і виноградник на площі понад два гектари. До речі, вже минулого року зібрали перший урожай сонячних грон. Цього ж року сподіваємось на більш високий урожай винограду. До речі, лоза на наших благодатних землях почувається сильною і здоровою, а грона сягають іноді аж трьох кілограмів. Тож не дивно, що нашою продукцією вже минулого року всерйоз зацікавились на ринках області. Не встигаємо виконувати замовлення. Дехто може засумніватися, мовляв, узимку виноградники за суворих морозів можуть загинути. Це теж не проблема. Ми знімаємо лозу із шпалер, кладемо на землю, вкриваємо шаром соломи і звичайною мішковиною поверх, присипаючи боки землею. Щоб захистити лозу від мишей, посипаємо в тих укриттях отруту. Результат відмінний, лоза не перемерзла навіть цієї суворої зими.
– Однак мати продуктивні сади, це за нинішніх часів лише півсправи. Щоб діждатися більшої ціни на садову продукцію, потрібні сховища…
– Звичайно, для ефективного зберігання фруктів потрібні сучасні сховища з відповідними довготривалими умовами зберігання, – продовжує директор товариства В. Тім. – Зараз ми не маємо можливості створення такої бази. А от просте традиційне сховище нам дісталося у спадщину від попередніх господарів. Ним і користуємось. Коли ж розживемося, тоді й думатимемо про нові технології зберігання.
– Віталію Рудольфовичу, ви неабиякий ентузіаст садівничої справи, однак за статистичною звітністю маєте непогані результати і в рядовому рільництві.
– Рядового рільництва не буває. Це щороку складний творчий процес на землі. От, наприклад, в нашій зоні вважається кукурудза не перспективною культурою. А ми торік отримали в середньому з гектара до 80 центнерів у зерні. Соняшник теж порадував, давши на круг по 26 центнерів. Сподіваюсь, не гіршим буде й нинішній рік. Он яровий ячмінь стоїть стіною. За моїми прикидками зберемо до сорока центнерів з гектара, а посіяли ми його на площі 230 гектарів. Інші культури теж в доброму стані.
- Застосовуєте традиційну обробку землі, чи нові безвідвальні технології? І яку техніку маєте?
– Від плуга ми не відмовляємось, хоч і нового не цураємось. А щодо техніки, то з самого початку ми працювали, звичайно, на старенькій і встигали виконувати всі роботи. Зараз багато нової. Задовольняє нас збиральна техніка – маємо три високопродуктивні комбайни, трактори, реманент. В усьому допомагають мені мої помічники головний інженер Олександр Воскобойник, головний агроном з багатющим досвідом Наталія Василенко, головний бухгалтер Олена Лопатніченко. Окремо скажу і про весь колектив товариства. До нас прийшли порядні і працьовиті люди, з якими в мене повне взаєморозуміння, як, до речі, і з пайовиками, у яких завжди є вільний вибір при користуванні своїми частками. Не цураємось ми вирішення соціальних проблем села. Допомагали і допомагаємо ремонтами школі, дитячому садочку, подаємо воду в село зі своєї свердловини. Дбаючи про перспективу, збудували два сховища для зерна, бо це найвигідніше, механізований тік для очистки зерна. Впорядковуємо свою машинно-тракторну базу.
…Полишаючи молоде товариство «Садове», відчував вдоволення від того, що тут не тільки відроджують славу садівництва і рільництва, а й створюють всі умови для перспективного розвитку.

Олександр СВЯТИНА. Фото автора. Васильківський район, Дніпропетровська область.

Фото. Віталій Тім в молодому винограднику. Головний агроном Наталія Василенко в новопосадженому саду та з дітьми під час збирання ягід в малиннику.