Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Моркві - салат, а картоплі - редиску


05.04.2012

Підвищити ефективність використання землі допоможе метод ущільнених посівів.

ПЕРЕВАГА ущільнених посівів не лише у раціональному використанні площі. Поєднання та чергування рослин, у яких різні вимоги до живлення, допомагають уникнути виснаження грунту. Основну культуру (найбільш вимогливу) необхідно розміщувати посередині грядки, де вона матиме кращі умови для живлення. Тим часом супровідним рослинам, у яких вимоги дещо скромніші, відводять краї та міжряддя.
Ще варто поєднувати рослини з глибокою (капуста, коренеплоди, помідори) та мілкою (горох, картопля, цибуля, салат) кореневими системами.
Враховують при ущільнених посівах і ряд інших показників. Так, великі й розлогі основні культури (капуста, кукурудза, огірки, боби, помідори, гарбузи) садять і більш компактними (горох, цибуля, коренеплоди, салат, шпинат). Останні варто висівати в міжряддях основної культури.
Ось кілька варіантів городнього ущільнення.
Разом із морквою вирощують салат. Їхнє насіння висівають одночасно (на 100 насінин моркви - 5-6 насінин зеленної культури). Коренеплідні сходять повільно (через 2-3 тижні), тим часом паростки салату з’являються вже через 6-7 днів. За три тижні він готовий до збирання, а морква далі ростиме на грядці.
При вирощуванні помідорів і капусти їхні міжряддя «заселяють» редискою або цибулею на перо. Ущільнювачі у цьому випадку висівають на 10-15 днів раніше, ніж висаджують розсаду.
До картоплі, котра довго сходить, часто «підселяють» редиску. Доки з’являться перші пагони бульби, редиска встигає дозріти.
Хороші результати дає вирощування пізніх сортів картоплі і гороху (особливо на зелений горошок).
З ущільнених грядок можна збирати овочів у півтора-два рази більше, ніж звичайно. Та варто пам’ятати, що землі доводиться працювати з подвійною віддачею, відтак вона потребує відповідного підживлення.