Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Москаль! На Україну зуби не скаль!»


27.11.2014

Про найактуальніше сьогодні й ще незбагненне для певної частини українців – причини виникнення російсько-української війни 2014 року та її складові - йшлося одинадцятого листопада у Дніпропетровську на тренінгу для журналістів «Демократія і дія». Генеральний консул Німеччини в Донецьку Детлеф Вольтер, співорганізатор заходу, наголосив на необхідності мирного завершення збройного протистояння:

- Наше консульство підтримує Україну. Об’єктивність, факти і пояснення, чому відбувається війна, потрібні усьому світові. Як досягти миру? Ми не бачимо альтернативи Мінським домовленостям. Прикро, що Росія не дотримується їх, через це розпочалася дискусія про збільшення санкцій Європейського Союзу й інших країн щодо її економіки.

Чимало цікавого розповів і заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Святослав Олійник:

- Російська Федерація вже кілька років є найбільшим світовим агресором. Після приходу Путіна до влади вона розпочала інформаційну війну проти України. Завданням такої війни є залучення на свій бік частини чужоземного населення. Я досліджував «рускій мір», базу тероризму і мотивації людей щодо збройного наступу на нас. Це спеціальна технологія - створення образу ворога з України і українців, яка працює роками. На це витрачаються величезні кошти. За висновками деяких психологів. Путін не є представником слов’янського етносу. Він витворив дивовижний братовбивчий експеримент у Донбасі і привів до вбивства слов’ян одне одним. Він ворог і слов’янського світу, і Росії.

Було б добре, щоб ця незаперечна істина пошвидше «дійшла» і до свідомості росіян. Хоча вони у власному тоталітарному суспільстві мають лише підконтрольні владі засоби масової інформації, які цинічно перекручують події і факти. Про це зі знанням справи повідомив Олег Джолос, гендиректор Донецької обласної державної телерадіокомпанії:

- У гібридній війні, яку веде проти нас Росія, важливою складовою є інформаційна війна. Тобто вплив на цивільне населення своєї та іншої держави шляхом поширення певної інформації для досягнення визначеного результату. Це пряме наслідування брехливого доктора Геббельса, який говорив: «Дайте мені засоби масової інформації, і я з будь-якого народу зроблю стадо свиней!». Або «У найбільшу брехню, що повторюється багато разів, кінець кінцем повірять. Нам потрібна не правда, а результат!» Точнісінько цими ж геббельсівськими методами діє і Путін. Метою його інформаційної війни є не знищення живої сили і техніки противника, а добровільна підпорядкованість чужого суспільства. Смислова війна перемагає спочатку розум, а потім – території. Протидіяти потрібно нашою незламною єдністю, треба казати правду, але більш агресивно. Попри неймовірні підступні зусилля росіян, у Донбасі дві третини населення – за Україну. Від початку бойових дій це число лише зростає.

Та звинувачувати іншу третину жителів у власній недалекоглядності та відсутності патріотизму не зовсім правильно. Так вважає директор Департаменту інформполітики Держкомітету телерадіомовлення України Богдан Червак:

- Сьогодні, на жаль, ще немає системного інформування мешканців окупованої частини Донбасу. Там не передається сигнал жодного українського радіо та телеканалу. Та найдієвішими провідниками українських мирних намірів є, як не дивно, наші бійці на передовій. Через добре ставлення до мирного населення і відважні бойові дії задля ліквідації терористичних банд їх називають «воїнами світла». Саме вони на блокпостах тощо розповідають місцевим жителям про численні мирні ініціативи Президента України Петра Порошенка, постанови уряду щодо підтримки вимушених переселенців з Донбасу та Криму, передають волонтерську допомогу та українські газети. З березня на базі УКРІНФОРМУ створений інформаційний центр «Єдина країна», збільшені новинні блоки на всіх каналах українського телебачення. Доброзичливе ставлення українців до жителів Донбасу робить ще одну добру справу – вони швидше прозрівають, де їхні справжні друзі, і починають сприймати озброєних до зубів сусідів, що невідь-чому забрели на їхні терени і роблять там справжній хаос, як загарбників. Важче знайти спільну мову з родичами і друзями в Росії, донести до них правду, однак це теж треба робити. Дуже важливо, що усі голосування Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Донбасі були на користь України, а не Росії. Світ і справді власними санкціями щодо економіки Росії чимраз дужче послаблює агресора. А українці в Донбасі захищають і Україну, і Європу від російської фашистської чуми. Іде війна, ми хочемо її виграти, тож мусимо мати відвагу і на передовій, і в тилу. Треба не боятись брати на себе відповідальність щодо оборони держави, допомоги нашим воїнам і діяти!

Вочевидь, коли Путін побачить, що його облудні ідеї «руського міра», тобто вічної війни з усіма сусідами за фашистські наміри оволодіти планетою Земля, нам геть ні до чого, він обов’язково відступить. Той «руській мір» насправді є налигачем, на якому він хоче пристебнути вільний український та й інші народи до своєї середньовічної рогозяно-лаптяної колісниці. Робиться це не вперше різними засобами. Маємо розгадати і побачити їх. І знайти належну протидію.

Тут можна згадати давній влучний вираз відомого поета, українця за походженням Володимира Маяковського «Москаль! На Україну зуби не скаль!» А ще незабутнє Тарасове «Обніміться ж, брати мої! Молю вас! Благаю».

Григорій УКРАЇНЕЦЬ.