Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мій ірисовий сад


06.07.2021

Захоплюватися ірисами я ніколи не перестану! Познайомившись з десятками кольорами і відтінками, я закохався в цю королівську квітку. Завдяки своїй витонченості і строгості форм, іриси дуже ефектно і яскраво доповнюють будь-яку клумбу. А якщо посадити цілу плантацію, то це буде цілий іридарій. 

Уявіть, з якого прекрасного настрою починається мій ранок, коли я виходжу в свій ірисовий сад, особливо в період цвітіння. Яскраве сонечко, роса на пелюстках і легке випаровування! Цей аромат не передати ні словами, ні текстом.  Аромат стоїть не тільки на весь двір, його відчувають всі люди, які йдуть повз двір. 
Сьогодні в моїй колекції більше 300 сортів, вітчизняної та зарубіжної селекції, від карликових до високих бородатих більше 1 м ірисів. Вирощую ефективні старі сорти та суперновинки. 
Зараз саме час садити і розсаджувати великі кущі, тому коротко хочу поділитися своїм досвідом. 
Посадивши іриси, вони будуть рости на одному місці багато років, при цьому кущі швидко і ефектно розростаються. Їх не потрібно викопувати на зиму, не потрібно прикривати від морозу. Все що від вас потрібно, це посадити і забезпечити мінімальний догляд. Потрібно врахувати кілька важливих нюансів. В ідеалі ірисам потрібен гарний ґрунт. А взагалі іриси ростуть на усіх ґрунтах. Вплине ґрунт тільки на розмір куща і квітки. 
Найголовніше, садити й пересаджувати іриси можна з весни до жовтня. Але, найкращий час для посадки це період спокою, який настає після закінченням цвітіння. За власними спостереженнями, іриси найкраще пересаджувати в липні і до середини серпня. У цей період у них дуже міцні молоді коріння, що дозволяє ідеально прижитися на новому місці. Не робіть помилку – глибоко не саджайте, це не правильно. Я саджу так, щоб листя було з північного боку, верхівки лопаток – на 1/3 над поверхнею землі, а корінці – спрямовані вниз і розправлені. Відстань між лопатками при посадці залежить від сорту ірисів і призначення посадки. Наприклад, для високих ірисів – 40-50 см, а в міжряддях – 50 см. Більш близька посадка дозволить швидко створити клумбу, але в подальшому їх доведеться часто проріджувати. 
При вирощуванні бородатих ірисів важливо підтримувати ґрунт на ділянці в пухкому і чистому від бур’янів стані. Під час цвітіння ірисів бажано щодня видаляти (обрізати) зів’ялі квіти, тоді з першого і до останнього дня цвітіння іриси будуть свіжими.
Ірис дуже посухостійкий, може довгий час обходитися без поливу. Але для продовження періоду цвітіння бажаний полив до і під час цвітіння рослин. 
Влітку – прополка від бур’янів, поливати тільки в жарку погоду. 
Це все, що потрібно знати про агротехніку ірисів. Як бачите, все легко і просто. Ідеальна квітка, без зайвих турбот. А радості, краси і настрою іриси подарують на цілий рік. 
Також хочу розповісти вам, дорогі читачі, про найулюбленіші сорти. Сподіваюся, що допоможу вам у виборі. 
Неперевершений сорт Тресурі Трейд/Treasure Trader вражає незвичайним рідкісним забарвленням! Своїми мереживами зведе з розуму будь-якого! Стандарти (верхні частки квітки) яскраво золотисто-лимонні. Фоли (нижні частки квітки) вишнево-коричнево-фіолетово-чорні. Окантовка бежева, борідка жовта. Це дуже красиве і незвичайне поєднання кольорів. Такі відтінки помітні здалеку. Висота рослини до 75 см, цвіте до кінця червня. 
Нещодавно познайомився з цікавим сортом Тайгер Хоні/Tiger Honey. Це унікальний ірис тигрового забарвлення. Сподобався красивою і незвичайною формою. 
Стандарти і Фолі з кремовими бризками і рядками на тлі кольору «баттерскоч» (жовте вершкове масло), дуже привабливий. Всі відвідувачі мого іридарію побажали мати у себе цей сорт. 
Старожил моєї клумби Дірект Флайт/Direct Flight вишуканий, насичено-рожевий з домішкою блакитного. Борідки мандаринові з синім кінцем. Пінисті мережива нагадують мені хвилі на нашому чистому і привабливому азовському морі. 
Ірис Фіналіст/Finalist підкорить будь-якого квітникаря ніжними кремовими стандартами, з лілуватим і жовтим вливаннями. А вишукані сливово-рубінові фоли з рожево-ліловим краєм зачарують своєю красою. Це найпізніший сорт, тобто він буде цвісти в час, коли інші іриси вже не цвітуть. 
Дуже рано починає квітнути переможець багатьох конкурсів Хало ін Піч/Halo in Peach. Прекрасні персикові стандарти і білі з персиковою облямівкою фоли зробили цей ірис невимовно красивим. Борідка помаранчева. 
Чудовий Олмост Перадайс/Olmost Paradise (Ennt93) прикрашає клумбу кремово-рожевими стандартами. Фоли – перелив малиново-рожевого зі світло-фіолетовим. Борідки помаранчеві. Пелюстки сильно гофровані та мереживні. 
Пронизливо-блакитний Баблін Брук/Babbling Brook шикарно гофровані з палево-лимонними борідками.
Найгарніший та одночасно казковий Суприм Султан/ Supreme Sultan радує величезними двобарвними стандартами загарного-жовтого кольору. Фоли махагонієво-червоні з жовтими борідками. 
Прауд Традішн / Proud Tradition мій улюбленець десятки років. Радує око великою прекрасною квіткою досконалої форми. Стандарти світло-сріблясто-блакитні, фоли темні, гиацинтово-сині. 
Біг Скуіз/Big Squeez один з найкрупніших ірисів. Яскраво-оранжевий, з персиково-рожевим відтінком. Він помітний здалеку. А який тонкий і захоплюючий дух аромат від зрізаних квітів. Мені захотілося подарувати дружині саме їх, до речі, вони стояли в зрізі більше двох тижнів! 
Улюбленець Едіт Вульфорд/Edith Wolford радує око жовтими з фіолетовим вливанням стандартами. Фоли синьо-фіолетові, борідка синя з оранжевим верхом. Дуже гофровані квітки, довго стоїть в зрізі. 
Люблю також іриси Візир / Vizier, Карпіціус КЕНДІЗ/Capricious Candies, Стеірвейн ту Хевн/ Stairway to Heaven, Сікрет Мелоді/Secret Melody, Селебрейшн Сонг/ Celebration Song, Хебіт/Habit, Хаклберрі Фадж/Huckleberry Fudge Хелен лідер/Helen Leader, електро Шок/Electric Shock і багато інших. 
Спостерігаючи за ірисами мені захотілося вивести і свій власний сорт. Вивчивши тонкощі селекції, а також в процесі довгої кропіткої роботи у 2010 році у мене з’явився власний сорт, який я назвав Штам. Він не має аналогів, принаймні я поки не зустрічав. Світло-блакитні по краю з жовтуватою облямівкою стандарти ефектно виглядають з жовтувато-білими з прозорими прожилками фолами. Жовта борідка тільки прикрашає велику гофровану квітку. 
Дуже давно, коли я тільки починав збирати свою колекцію ірисів, один квітникар подарував мені кілька десятків нових сортів ірисів. Саме з них і почалася моя колекція і любов до ірисів. Я теж хочу комусь з вас, дорогі читачі газети «Сільські новини», зробити подарунок. На жаль, всім подарувати іриси я не можу. Але виберу 5 переможців, яким подарую свої улюблені сорти. Конкурс простий: напишіть мені в листі, яка у вас клумба, і які на ній ростуть квіти. Хто напише кращу розповідь – отримають подарунки. 
Ніколи не зупиняйтеся на досягнутому, оновлюйте свою ділянку. Посадіть щось новеньке. Якщо у вас є бажання виростити незвичайні сорти ірисів, можу вам в цьому допомогти. З радістю поділюся порадою та посадковим матеріалом. Телефонуйте і пишіть на мою адресу, не забуваючи вкласти конверт для відповіді. 
 
Анатолій ШАПОВАЛ,  
вул. Петро-Павлівська, буд. 9, 
с. Мишурин Ріг. 
Кам’янський район, 
Дніпропетровська область. 
51610. Тел. (066) 009 24 18.