Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

На дніпровому рукаві…


10.07.2013

Вже третій рік на каналі Дніпро-Донбас продовжуються роботи з біомеліорації. Тобто очищення води від різноманітних водоростей за допомогою риби. Наприкінці червня на дюкері каналу поблизу села Протовчі Царичанського району, де Оріль розтікається в різних рівнях з водами Дніпра, відбулася виробнича нарада. Її учасники підсумували зроблене за два з половиною роки, розповіли про найближчі плани та можливості риболовлі для місцевих жителів. Начальник головної дільниці каналу Дніпро - Донбас Валерій Олійник висловив задоволення першими результатами:

- У всьому світі біомеліорація-найбільш чистий спосіб очистки води. Держава, до того ж, не витрачає на це ні копійки. Укладений між керівництвом каналу Дніпро-Донбас (Людмила Михайлик) та фермерським господарством «Схід» (Геннадій Кухта) договір біомеліоративних робіт однозначно корисний. Їхня - риба, наше - чисте русло каналу. Поліпшився санітарний стан берегів, краще зберігається ліс. Нещодавно ми проводили водообмін в Краснопавлівському водосховищі та санітарний попуск води в Сіверський Дінець. Видно, що є деяка економія - часу на очистці решет насосних станцій та електроенергії - при перекачуванні води.
За висновком Інституту екологічних проблем України, економія на доочистці води - 28 мільйонів гривень. Процеси очищення, що відбуваються у водах Дніпра-Донбасу, застосовуються на практиці давно.
- Вперше це було на Каракумському каналі, за 5 років там очистили все, -розповів рибовод Царичанського рибгоспу Олег Пільнов. - Такий ефект спостерігається і в нас. За три роки винущено в канал біля 6 мільйонів штук товстолобика, коропа і білого амура. Товстолобик відфільтрував воду від одноклітинних синьо-зелених водоростей, білий амур знищив вищу водну рослинність - роголистник, уруть, гречку земноводну. Покращилися питні та гідрохімічні властивості води.
Те, що на Дніпро - Донбасі проводиться чимала робота, видно кожному. Про неї голова правління Дніпропетровської обласної громадської організації «Дніпровська природна інспекція» (ДОГО «ДПІ»)Віктор Кузора, один з ініціаторів проекту, сказав так:
- На каналі прибране сміття, припинились крадіжки державного майна, руйнування берегової зони тощо, значно поліпшилася уся екосистема. Україна має природні угіддя не гірші, ніж Європа. Відмінність в тому, що там ви не побачите ніде ні смітинки, нічого зайвого, там немає електровудок, які вбивають усе живе. Саме так повинно бути і в нас. Ніхто не заперечує проти знаходження рибалок -любителів у зоні каналу, наша організація розробила прийнятні умови для цього. Непорушний закон - підтримувати чистоту, а спіймані риби-меліоранти випускати, вони мають виконати свою місію по очистці каналу, щоб він не перетворювався у застійне болото. Повірте, вирощування малька - далеко не проста справа. Під палючим сонцем і рясним дощем дбають про нього працівники Царичанського рибгоспу на чолі з молодим енергійним директором Олександром Терещенком. До речі, кілька тонн вирощеного ними малька коропа випущено і в Оріль - у Царичанці, біля Шульгівки та в старому руслі річки. ДОГО «ДПІ» взяла на себе відповідальність за санітарний стан зони каналу. І на законних підставах розробила Правила знаходження в санітарній зоні Дніпра-Донбасу для всіх громадян. Рибалкам-любителям, членам громадської організації, дозволяється рибалити вудкою - дітям до 14-ти і пенсіонерам, старшим 70-ти років - безкоштовно, є пільги ветеранам війни і праці, «афганцям» і «чорнобильцям». Заяви з двома фото 3 на 4 см і копією паспорта приймаються за адресою смт. Царичанка, вул. Інтернаціональна, 26, або ж за тел. 3-11-85. За цей час лави природоохоронців поповнили близько чотирьохсот чоловік з Петриківського, Царичанського та Магдалинівського районів. Цікава деталь - при перевірці у садках усіх, хто рибалить з квитками, не було жодного коропчука. Тобто люди розуміють важливість біомеліорації і підтримують її. А ще завдяки спільним зусиллям не стало підпалів та вирубок лісу обабіч водойми.
Найголовніше для усіх природолюбів - поєднання зусиль для збереження унікальних українських ландшафтів - вже реальність на рукотворних дніпрових берегах Дніпропетровщини. Тож зі святом вас, рибоводи й рибалки, і розуміння проблем спільноти та матінки-природи! І щедрих блакитних нив!

Григорій ДАВИДЕНКО. Фото Павла СІРОГО.

Фото. Начальник головної дільниці Дніпра-Донбасу Валерій Олійник (зліва) 
та голова правління ДОГО «ДПІ»
Віктор Кузора з екземпляром минулорічного коропа.