Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

На город - у респіратор


07.07.2011

Щоліта хворих, які постраждали, захищаючи картоплю, огірки, помідори, кущі та дерева від колорадських жуків, збільшується. Медики б’ють на сполох, адже хімікати небезпечні не лише для здоров’я, а й для життя людей.
Не можна використовувати пестициди та гербіциди, не озброївшись засобами індивідуального захисту. Необхідно вдягнути респіратор та рукавиці, захистити очі. Чим менше ділянок шкіри залишаться відкритими – тим краще.
Оприскувати рослини не можна людям, які страждають від бронхіальної астми, обструктивних захворювань легенів, різноманітних алергозів, токсичних уражень печінки. Купувати пестициди та гербіциди можна тільки в спеціально призначених пунктах та аптеках. Не варто застосовувати їх у вітряну погоду. Для розприскування безпечніше використовувати спеціальний насос, а не віник.
Анестезіолог Павло Бодак зазначає, що, купуючи хімічні засоби, варто перевірити, чи виготовлені вони за європейським стандартом. На банці також має бути вказано, що МОЗ дозволяє ними оприскувати овочі та фрукти, призначені для їжі. Слід перевірити склад препарату – бажано, щоб там містилося якомога менше хімічних інґредієнтів.
Не можна, щоб діти були присутніми під час оприскування овочів: хімікати погано впливають на кров, викликають опіки слизової оболонки. Якщо їх вдихнути, може виникнути кашель з астматичними проявами.
У посуд, в якому розводили пестициди, не можна наливати воду для побутових потреб. У ньому протипоказано готувати їжу та годувати худобу. Використаний для оприскування віник потрібно знищити – з допомогою нього наводити лад в оселі небезпечно для життя. Навіть якщо ви були у рукавичках, не можна торкатися руками обличчя та рота. Після роботи з хімікатами необхідно ретельно мити руки гарячою водою з милом. Хімічні засоби та посуд, в якому їх розводили, потрібно ховати подалі від дітей.