Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

На початку вересня добре садити малину


30.08.2012

- На початку вересня ділять кущі примули, що розрослися. Висаджують півонію, її розмножують діленням куща.
У першій половині вересня найкраще садити малину, суницю, живці білої й червоної порічок. У другій половині — чорної смородини.
Збирати коренеплоди радять у дні, сприятливі для коренів. Тоді краще будуть зберігатися картопля, буряк. Озимину садіть із 6 вересня до 8-го до 22.00. Тоді зілля буде рости менше. І з 14 вересня з 15.00 до 15 числа, 6.00.

- Впродовж семи років у мене на городі був хороший малинник: цієї цілющої ягоди вистачало і нам, і родичам, і на продаж. Та цього року майже весь малинник всох, можливо, морози вплинули. Хочу знову на новому місці посадити малину. Як це правильно зробити?
Надія Люлька, м. Золотоноша, Черкаська обл.

РОЗМНОЖЕННЯ малини відбувається кореневими паростками. Викопувати і пересаджувати малину можна як восени, так і рано навесні.
Садити малину треба так, аби коренева шийка при осіданні грунту виявилась трішечки над ним. Ями під малину треба копати 40х40 см. Відстань між рослинами в ряду 50-60 см, а між рядами - 1,25-1,5 м. Після посадки, якщо погода суха, треба 1-2 рази полити. Як у міжряддях, так і в рядках грунт має бути спушений і чистий від бур’янів. У ряду завжди треба залишати лише здорові, добре розвинені пагони, які розміщені один від одного на відстані 15-20 см. Усі зайві, слабкі, розміщені за межами ряду видаляють. Поряд з проріджуванням рано навесні обрізують верхівки пагонів до добре сформованих бруньок, приблизно на висоті 140-150 см. Дворічні стебла видаляють повністю влітку.
Використання для посадки кореневих нащадків є найбільш швидким і дешевим способом розмноження малини. Малину можна розмножувати також діленням кущів.
Якщо перед садінням або ж у садивні ями не було внесено необхідну кількість гною і мінеральних добрив, то це необхідно зробити наступної ж осені чи весни, уже в перший рік після садіння. На 1 м вносять: гною 3-4 кг, суперфосфату – 30-40 г, калійної солі – 20-30 г. Добрива загортати у міжряддях на глибину 10-15 см. Тримати малину постійно на одному місці недоцільно — кущі старіють, грунт виснажується (навіть при ретельному догляді й удобренні), знижується урожайність, заводяться хвороби і шкідники. Тому кожні 7-10 років місце малинника краще поміняти. Старі кущі викинути (спалити), а нову плантацію закласти кореневими відростками - однорічниками.