Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

На виставці «Агро-2021»


24.06.2021

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час відкриття Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2021» у Києві відзначив:  «В аграрній країні, де половина валютної виручки займає агропромисловість, в якій 5-та частина ВВП -  це також АПК, де все створено тією чи іншою мірою аграрним виробництвом, повинно бути профільне міністерство. І, нарешті, сьогодні його ми вже маємо».
За словами Романа Лещенка, у міністерстві уже сформована команда людей, які пліч-о-пліч із ним просували усі процеси пов’язані із земельною реформою, реформою зрошення та дренажу, а також державною підтримкою, яка спрямована на національного товаровиробника. 
«Ми пишаємося тим, що в цьому році максимально концентровано спрямували кошти на підтримку вітчизняного сільськогосподарського машинобудування, компенсації кредитної ставки, фермерства. Для нас важливо в наступному році цю підтримку збільшити й закласти основу для того, щоб аграрний сектор в Україні динамічно розвивався», – підсумував міністр. 
«Я вважаю, що 4,5 млрд. грн. – це не той рівень державної підтримки, якої заслуговує аграрна країна. Агропромисловість формує в державі 50% валютної виручки і 20% ВВП, тому ми лобіюватимемо питання зі збільшення державної підтримки агросектору в розмірі не менше 1 % ВВП країни», – сказав Роман Лещенко.
Міністр  АПК також зазначив, що до запуску ринку землі всі необхідні підзаконні акти будуть ухвалені найближчим часом.
«Хочу запевнити, що нічого катастрофічного 1 липня не відбудеться. Країна як жила й працювала, так і житиме і працюватиме. Єдине, що зміниться, –  легітимне право громад володіти, розпоряджатися та користуватися своєю землею», – підкреслив міністр агрополітики.
На виставці «АГРО-2021» у павільйоні «Наука» було презентовано і Центральний міжрегіональний центр на чолі з головною установою ДУ Інститут зернових культур НААН. 
Як зазначив директор ДУ ІЗК НААН Владислав Черчель, центр було створено з метою підвищення ролі аграрної науки та освіти в розробці і реалізації ефективної регіональної аграрної політики, орієнтованої на широке використання сучасних досягнень вітчизняної науки і міжнародного досвіду в аграрній сфері та розвитку сільських територій в умовах децентралізації.
Під час огляду  павільйонів виставки, увагу міністра Романа Лещенка привернули трактори Січеславського тракторного заводу. Він запевнив, що міністерство і надалі буде підтримувати вітчизняне сільгоспмашинобудування і пообіцяв побувати у Дніпрі. 
Олександр ПЕТРЕНКО.
На знімку:  аграрний міністр Роман Лещенко знайомиться зі спецвипуском газети «Сільські новини».