Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Надзвичайна ситуація у службі… з надзвичайних ситуацій


17.07.2014

Дивуватися цьому на Дніпропетровщині, вочевидь, не доводиться. Бо тут ще й досі, вже у часи після Майдану, не завершилася започаткована попередньою владою боротьба з «інакомислієм».
Тобто з людьми, які мають власну точку зору, відмінну від «потрібної». Навіть підкріплену, до речі, діючими законами про боротьбу з корупцією, хабарництвом тощо. Тут до завершення гучної, що вже вийшла далеко за межі краю, небуденної справи з поновлення на роботі трьох незаконно звільнених торік працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, жителів Царичанського району, тобто до перемоги справедливості і закону, потрібні іще певні зусилля.
Крім вже чималих, ними докладених…

На думку самих звільнених почалося все у «раї», як дехто називає Царичанку, з виходу у 2011 році Указу Президента про Дозвільні центри. Тоді Царичанська РДА видала розпорядження про чергування власних працівників у новоствореному закладі. До праці в центрі залучалися і співробітники Царичанського відділу Головного управління Державної інспекції техногенбезпеки у Дніпропетровській області. Та заступник начальника відділу капітан цивільної служби Юрій Моргун поставив зустрічне питання: добре, згоду на чергування дати можна, але хто буде оплачувати роботу інспекторів у понаднормовий час та у вихідні, як заплановано? У райдержадміністрації здивувалися – та як це так, нас не слухати? Від нас і щось вимагати? Пізніше у Дніпропетровськ полетіла скарга на непоступливого офіцера: «не виконує вказівок РДА!». Та його колеги з області приїхали і чемно «відбили» безпідставні нападки місцевих керманичів.
З приходом 2012 року на посаду голови Царичанської РДА Дмитра Ковальова ситуація іще погіршилася. Тоді Юрія Моргуна висунули на посаду начальника відділу. Але райдержадміністрація відмовилася підтримати його кандидатуру.
- Довелося їхати до Києва і стати першим в Україні начальником відділу, призначеним без згоди райдержадміністрації, - розповідає Юрій Олексійович. – Мої професійні знання тестували десять полковників і генерал. Вже після призначення я згідно з нормативними документами поставив вимогу: перед початком купального сезону в краї обстежити дно Орелі в місцях пляжів дитячих таборів за допомогою водолазів. А Царичанська РДА дає відповідь: «У нас пляжів, де відпочивають діти, немає». Хоча всі у Дніпропетровщині знають, що в Царичанському районі є біля 11-ти дитячих таборів, хай навіть декілька не працюють, але ж… Отака в нас була «співпраця». Поступово Ковальов зрозумів, що на компроміси, введення в експлуатацію «лівих» об’єктів тощо я не піду...
Вершиною його корупційних діянь стала спроба «проштовхнути» будівництво котельні для опалення районного Будинку культури. За документами, це стаціонарна споруда на фундаменті, на яку з районного бюджету планувалося виділити один мільйон двісті тисяч гривень. Коли дивлюсь, приносять на підпис папери на… мобільну котельну установку. Шукаю в Інтернеті її максимальну вартість, вона складає приблизно триста тисяч гривень. Виникло закономірне питання – куди підуть ці 900 тисяч гривень? Явно не за призначенням… Та разом з моїми заступниками ми не дали скористатися корупційною схемою і пограбувати куций районний бюджет на величезну суму. Але тиск на мене став таким значним, що мусив перевестися на службу до Дніпропетровська. Та виявилося, що працювати щоденно в місті, а жити за 82 кілометри від нього, фізично і фінансово неможливо, тому оформив догляд за дитиною. І лише після другої скарги на ім’я тодішнього голови Дніпропетровської ОДА Дмитра Колесникова Дмитра Ковальова таки звільнили 24 квітня 2013 року з посади голови Царичанської райдержадміністрації. Але призначили… якимсь заступником дніпропетровського мера Івана Куліченка. Тепер він, за чутками, кудись накивав п’ятами від відповідальності.

НА РОБОТУ – ЛИШЕ ЗА ХАБАР…
Та після відставки Паразита (саме «паразитами» одіозний голова Царичанської РДА Ковальов називав ветеранів праці і молодь, які виступили проти санкціонованого ним злочинного повного перекриття Орелі в листопаді-грудні 2012 року, тому й отримав «власне ймення» - прим. авт.) спокійні умови праці для царичанських пожежників не настали. У 2013 році значні зміни сталися у самій Державній службі надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області. Тодішня правляча партія повністю змінила її керівний склад, тож нова криворізька «мітла» почала «мести» по-новому. Ось що розповідає про це капітан Юрій Моргун:
- У травні 2013-го в Царичанській ППЧ-18 почався процес воєнізації. Навіть працівників, яким залишилося менше п’яти років до пенсії, спробували не залишити на службі у новоствореній пожежно-рятувальній частині-24. А потім за хабар у 10-15 тисяч гривень намагалися призначати на посаду… З восьми чоловік, намічених до звільнення, нам вдалося відстояти сім – доказати, що вони повинні зараховуватися до нового підрозділу автоматично. А Віктора Соколянського таки звільнили, хоча він і був тоді на лікарняному. Олександр Майко, командир відділення, працював до 11 жовтня 2013-го. Але теж був звільнений… 1 жовтня!
Зі мною поступили дещо по-іншому. Попередили: або занесеш 10 тисяч гривень в ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області начальнику кадрового забезпечення Юрію Калюжному, або внесеш їх до фонду сприяння пожежній охороні області. Я поїхав до начальника ГУ Державної служби надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області Ігоря Романюка і подав рапорт про факт корупції. Попередив, що відтепер як свідок офіційно підпадаю під дію статті 20 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» і не можу бути ні звільнений, ні переведений в інше місце служби. Пізніше в ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області стверджували, що пропонували мені посади в Магдалинівці та Перещепиному. Це абсолютна брехня – жодної посади мені ніхто не пропонував! Дія старого мого п’ятирічного контракту закінчилася, а підписати новий мені не дали змоги, як і не відмовили в укладенні. На заяву про факт корупції надійшла відписка, тому я 23 грудня 2013 року подав заяви про нього до СБУ, Прокуратури України та Дніпропетровської ОДА. А 10-го лютого отримав повідомлення, що мене… звільнили зі служби 18 грудня 2013 року! Звільнили, не уклавши навіть контракт… З липня 2013 року я не отримував зарплати, а трудова книжка і сьогодні знаходиться в Службі у Дніпропетровську. Тому за всіма фактами я є працюючим, але довести це в заведеній суцільній системі фальшувань та підробок документів не так просто.
Так само не може поновитися на роботі і командир відділення Олександр Майко. Ось що розповідає про це він сам:
- Мене попередили про ліквідацію посади, я працював до 11-го жовтня, а звільнили «заднім» числом - першого. Але моя посада… залишилася, на ній працює тепер пенсіонер. Хоча згідно з діючим законодавством при скороченні штату пенсіонери повинні бути звільнені першими. Ось так я, молодий працівник зі стажем професійної пожежної частини три з половиною роки, сиджу вдома без роботи.
Нещодавно Олександрові Майку таки виплатили кількасот гривень за працю після звільнення в жовтні. Але ж, окрім цих коштів, на підставі ст. 117 КЗпП він має отримати зарплату за кожен день її затримки, тобто більш ніж за півроку! Чомусь про це «забули» в ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області. Як і про те, що час, відпрацьований після звільнення, повинен бути внесений до трудової книжки.

ЗАМІСТЬ РОБОТИ – ПОДАРУНОК…
Нелегкі кола «паперового пожежного пекла», набагато підступніші за звичні йому вогняні, мусить проходити і Віктор Соколянський:
- Я відпрацював у пожежній частині майже 25 років, останній день 2-го липня минулого року. Третього був госпіталізований на 11 днів до Царичанської районної лікарні. П’ятого липня мені зателефонували з роботи і повідомили, що я звільнений… другого липня. Через кілька днів трудову книжку прислали поштою. Про звільнення мене не попереджали, ніде нічого я не підписував, ніякої заяви не подавав, як стверджують. Як інваліда третьої групи мене не мали права звільняти за п. 1 ст. 40 КЗпП України. Тепер «воюємо» з ними, а вони «засіли» і не здаються. Щойно кадровик приїхав з Дніпропетровська, вибачався і пропонував «привезти подарунок». Нащо мені ваші вибачення? У мене двоє дітей, один ще вчиться. Робота потрібна!
Вимоги призначення повноважної державної комісії щодо розслідування протиправних, злочинних дій керівництва ГУ ДСНС в Дніпропетровській області три згадані працівники ПРЧ-24 з Царичанського району об’єднали в колективну скаргу. Її розглядом займається чимало державних органів. Зокрема «Поданням про усунення порушень ЗУ«Про звернення громадян», причин та умов, що їм сприяли» Дніпропетровської прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Південного регіону України 11 лютого 2014 року за вих. № 378 начальнику ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області генерал-майору служби цивільного захисту Ігорю Романюку вказано (скорочено):
- З вини фахівця управління Т. Івіної, всупереч вимогам законодавства, журнал реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян у ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області належним чином не оформлено, відповіді на звернення не складаються та не розглядаються. Аналогічні порушення допущені заступником начальника управління Ю. Самойленком та заступником начальника відділу комплектування, проходження служби та організаційно-штатної роботи Ю. Линніком.
Назвавши порушення, прокуратура поставила вимогу: усунути їх та притягти винних до відповідальності. Але в поданні навіть не згадувалося про трудові порушення, тому заявники визнали його відпискою і оскаржили у Прокуратурі Південного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері (м. Одеса), яка листом від 26 березня 2014 р. встановила власний вердикт:
- Встановлено, що під час перевірки Дніпропетровська прокуратура не забезпечила повне, об’єктивне та якісне вирішення кожного наведеного доказу. Дніпропетровському спеціалізованому прокурору суворо вказано на допущені недоліки та зобов’язано вжити дієвих заходів для всебічного дослідження викладених заявниками фактів порушень.

КОЛО ДРУГЕ. ДЕ РЕЗУЛЬТАТ?
Справа пішла у Дніпропетровську по другому колу. Поданням від 30 квітня 2014 року за вих. № 1123 Дніпропетровська прокуратура з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Південного регіону України в особі дніпропетровського прокурора, старшого радника юстиції Р. Різниченка встановила (скорочено):
- Проведеною перевіркою у Головному управлінні ДСНС України у Дніпропетровській області виявлені порушення вимог Кодексу законів про працю, Кодексу цивільного захисту України, ЗУ «Про оплату праці» та іншого законодавства у цій сфері. З вини колишнього начальника управління персоналом полковника Ю. Калюжного неналежним чином організовано діяльність управління персоналом ГУ ДСНС України в Дніпропетровській області, що сприяло порушенню законних прав осіб рядового і начальницького складу. Так, у порушення ст. 101 КЦЗ України, незважаючи на те, що термін дії контракту в органах цивільного захисту капітана Ю. Моргуна закінчився 1-го липня 2013 року, він за два тижні попереджений про це не був, його думка щодо подальшого продовження служби не з’ясовувалась. Рішення про продовження чи припинення дії контракту Ю. Моргуну не приймалося.
Незважаючи на вказані порушення законодавства України, начальником ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області генерал-майором І. Романюком видано наказ від 18 грудня 2013 року, яким Ю. Моргуна звільнено «за систематичне невиконання умов контракту». Виявлені також порушення вимог ст. 49/2 КЗпП України полковником Ю. Калюжним, полковником служби цивільного захисту Ю. Самойленком при звільненні В. Соколянського за п. 1 ст. 40 КЗпП України через скорочення штату працівників без дотримання двохмісячного строку з моменту попередження про таке звільнення. Є і порушеня вимог Кодексу законів про працю України при звільненні О. Майка - йому не зараховано час фактично виконаної роботи за зміни третього та сьомого жовтня 2013 року, оплату праці за цей час досі не здійснено.
У вказаному Поданні дніпропетровський прокурор поставив вимогу:
1) Розглянути Подання та вжити заходи щодо усунення виявлених порушень закону, причин та умов, що їм сприяли;
2) Вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності службових осіб, з вини яких допущені порушення вимог законодавства. Про результати розгляду Подання та вжиті заходи повідомити Дніпропетровську прокуратуру з нагляду за дотриманням законів у воєнній сфері у 20-ти денний строк.
Вимога військового прокурора на перший погляд абсолютно справедлива і така, що не має інших тлумачень. Та і досі, через два з половиною місяці (!), як це не парадоксально, її ніхто не поспішає виконувати… Самі ж заявники вважають її окозамилюванням, адже корупційна частина доказів не розслідувана. А в ДСНС Дніпропетровщини тим часом продовжують… «перевірену» практику витиснення «інакомислячих» з пожежних лав. Щойно у липні звільнений з ДПРЧ-18 Дніпропетровська і знову «заднім» числом молодий пожежник з Новомосковщини, в сім’ї якого є малолітня дитина…
Коли ж у Службі з надзвичайних ситуацій настане порядок? Коли її чиновники спрямовуватимуть свої дії не супроти власних працівників, вимушених відстоювати тепер гарантоване Конституцією право на працю та її оплату в судах та прокуратурах, а виключно щодо надзвичайних ситуацій в житті дніпропетровського краю? Хто припинить державний «пінг-понг» свавілля щодо людей, які звикли дивитися в очі вогню?

Григорій МИКОЛАЙЧУК.