Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Напередодні зими


27.11.2015

У листопаді основні турботи спрямовані на підготовку до зими. І на городі, і в саду, і у квітнику роботи вистачає, адже увага потрібна майже кожній рослині-багатолітнику.

У САДУ

Поки не наступили холоди, не забутьте обприскати кущі та дерева концентрованим розчином мінеральних добрив (якщо ви не встигли цього зробити наприкінці жовтня). Вигідніше скористатися сечовиною (700 г на 10 л води) або повареною сіллю (1 кг на 10 л води). Почніть із самих кінців гілок, тому що саме там відклала яйця попелиця, потім обприскайте всі гілочки, їхні розвилки, стовбури, стебла та ґрунт під посадками, оскільки в розвилках, тріщинах кори, в опалому листі зимує багато шкідників. При обробці розчином такої високої концентрації ви їх знищите.

Таке обприскування роблять тільки пізно восени або ранньою весною до початку сокоруху, інакше цей захід викличе хімічний опік не тільки у листя, але й у зав’язей. Підвищені дози мінеральних добрив згубні не тільки для шкідників, але й для спор збудників грибкових хвороб.

Якщо в саду є дерева, на стовбурах яких оселилися лишайники, то зараз можна їх позбутися, «пофарбувавши» цих захребетників 7-10% розчином залізного купоросу (2,5 столові ложки на л води). До весни лишайники зникнуть.

До зими пристовбурні кола перекопують або мульчують. Стовбури дерев обгортають захисним матеріалом від гризунів. З добрив зараз можна внести в ґрунт AVA, тому що воно не розчиняється водою та не вимивається із ґрунтів ні осінніми, ні весняними водами. Крім того, як тільки температура ґрунту знизиться до 8 градусів тепла, це добриво взагалі припиняє розчинятися, тому прекрасно збережеться до наступного сезону.

Якщо навесні планується зробити щеплення плодових культур, треба відібрати потрібні гілочки й нарізати необхідну кількість живців. У листопаді живці достатньо загартувалися та зміцніли. Нарізати живці рекомендується у слабоморозну погоду, відразу помістити у вологий поліетиленовий пакет і прибрати або в льох з температурою від 0°С до +1°С, або до холодильника на зберігання.

У КВІТНИКУ

Коли земля трохи промерзне, укривають троянди і клематиси. До появи снігу після перших заморозків можна сіяти насіння однолітніх квітів: волошки синьої, годеції, дельфініума Аякса, іберіса, календули, космеї, лаватери, маку-самосійки, матіоли, нігели, резеди, хризантем, ешольції та багатолітників: айстри альпійської, водозбору, гайлардії, гіпсофіли, дзвоників, лілейника, люпину, молочаю, рудбекії. Насіння потрібно засипати сухою землею і замульчувати компостом.

НА ГОРОДІ

Наприкінці листопада у злегка підморожений ґрунт сіють овочі, насіння яких не встигне прорости в холодний час, але придбає за зиму необхідне загартування. Навесні, коли сонце стане пригрівати і сніг почне танути, воно поступово проросте, і у вас будуть ранні овочі й зелень.

Можна посіяти артишок, валеріану, горох, гірчицю, цибулю-порей, цибулю-чорнушку, мангольд, моркву, пастернак, пекінську капусту, петрушку, пустирник, расторопшу, редиску, ріпу, руколу, салат, буряк, селеру, кріп, фізаліс, шпинат.